"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

ST Glasvezelkabel

Hoe werkt een ST-glasvezelkabel?

Deze kabel wordt gebruikt voor het transporteren van computerdata. In tegenstelling tot de klassieke koperen netwerkkabel, waar de data met elektrische pulsjes worden getransporteerd, werkt een glasvezelkabel met lichtpulsjes. Deze kabel bestaat uit een kern van glas, die de lichtpulsjes geleidt. Daaromheen zit een mantel voor bescherming. Voor de kern is een soort glas gekozen die er voor zorgt dat het licht dat aan de ene kant de vezel binnen gaat, door de reflectie van de wand in de vezel opgesloten blijft en pas aan de andere kant van de vezel weer naar buiten komt. In de praktijk wordt een led- of laserdiode gebruikt om de elektrische data pulsen om te zetten in lichtpulsen, die door de kabel getransporteerd worden. Aan de andere zijde van de bekabeling worden de lichtpulsen door een lichtgevoelige halfgeleider weer omgezet in elektrische datapulsjes. Een koperen netwerkkabel is uitgerust met meerdere aderpaartjes die gebruikt worden om data beide kanten op te kunnen sturen. Dit heet full duplex. In de praktijk wordt een enkele glasvezelkabel meestal in één richting gebruikt. Om bij een full duplex verbinding data beide kanten op te kunnen sturen is het dus normaliter noodzakelijk om twee glasvezelkabels te gebruiken.

Eigenschappen van ST-glasvezelkabel

Een ST-glasvezelkabel heeft aan één, of beide zijden, ST-connectoren. De ST-connector is nog steeds een veel gebruikte connector met bajonetsluiting. De connector bestaat uit een onderdeel dat licht geleidt en een behuizing met sluitring. Deze sluitring werkt volgens het bajonetprincipe. Bij het insteken vallen de pennen van het chassisdeel onder de sluitring. Door de sluitring een kwartslag met de klok mee te draaien worden de pennen in de ring opgesloten en is de connector stevig vergrendeld. Om de connector los te maken wordt de sluitring dus een kwartslag tegen de klok in gedraaid. Daarna kan de connector eenvoudig losgetrokken worden. Bij een ST-glasvezelkabel is de ene kant van een kabel voorzien van een of twee ST-connectoren. Voor de andere kant kan naar keuze gekozen worden voor ST- of LC-connectoren. De LC-connector is een vierkante miniatuurconnector die ook bekend staat als Lucent Connector. Bij een duplex ST-glasvezelkabel zijn de twee connectoren voorzien van kleurcodering, zodat de zendende en ontvangende glasvezel eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn.

Single- en multimode

Bij het bestellen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen single- en multimode bekabeling, omdat deze twee soorten onderling niet compatibel zijn. Licht wordt natuurkundig gezien als een golfverschijnsel, dat fysiek ruimte inneemt. Afhankelijk van de doorsnede van de glasvezel kan het licht zich op slechts één of meerder manieren door de glasvezel voortbewegen. Multimode bekabeling heeft een kerndikte die licht toestaat om zich op verschillende manieren door de kern voort te planten. Een deel van het licht zal zich rechtlijnig door de kern voortplanten en een ander deel zal tijdens het voortplanten tussen de wanden heen en weer kaatsen. Hierdoor ontstaat er tussen deze verschillende modi van voortplanting een tijdsverschil. Dit heet een looptijdverschil, waardoor een korte lichtpuls die door een multimode glasvezel loopt over meer tijd uitgesmeerd raakt. Dit effect beperkt de maximale bruikbare lengte van een multimode kabel. Een single mode glasvezelkabel heeft een dunne kern, waardoor het licht zich maar in een enkele modus kan voortplanten. Een lichtpuls zal hierdoor veel langer intact blijven. Een single mode glasvezelkabel kan hierdoor voor veel grotere afstanden worden gebruikt.

OM- en OS-classificatie

OM staat voor Optical Multimode en is een kwaliteitsaanduiding voor multimode glasvezelkabel. OM is de maat voor de maximale afstand en datasnelheid van een glasvezelkabel en is afhankelijke van de modale bandbreedte. Deze wordt aangeven in MHz maal KM of GHz maal meter. De modale bandbreedte is afhankelijk van de gebruikte golflengte. Om de keus voor multimode glasvezelkabel te vereenvoudigen heeft de industrie vier OM-categorieën in het leven geroepen. Een hogere OM-klasse betekent simpelweg een betere ST-glasvezelkabel. In onderstaande tabel kunt u aan de hand van de gewenste snelheid en kabellengte de minimaal benodigde OM-categorie bepalen.

OM CATEGORIE 100 MB/S 1 GB/S 10GB/S 40 GB/S 100 GB/S
OM1 2 Km 275 m 33 m n.v.t. n.v.t.
OM2 2 Km 550 m 82 m n.v.t. n.v.t.
OM3 2 Km 550 m 300 m 240 m 100 m
OM4 2 Km 550 m 550 m 350 m 150 m


De OS-classificatie is een kwaliteitsaanduiding voor single mode glasvezelkabel. De oude OS1-standaard wordt door nieuwe en verbeterde productietechnieken weinig gebruikt. Alle door ons geleverde single mode glasvezelkabels voldoen aan de moderne OS2-classificatie.