"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Bluetooth receiver

Wanneer een bluetooth receiver kiezen?

Dit is een draadloze techniek waarmee u eenvoudig apparaten draadloos met uw pc, laptop, tablet en smartphone kunt verbinden. Waar we vroeger apparaten met een kabeltje aansloten op laptop en pc gebruiken we tegenwoordig steeds meer deze draadloze verbinding. Het is in 1994 ontwikkeld door een Nederlandse ingenieur Jaap Haartsen die bij Ericson werkte. De draadloze verbinding is geschikt voor veel verschillende soorten randapparatuur. Dit is zeker een voordeel als u onderweg bent met een laptop en bijvoorbeeld een externe muis wilt gebruiken. U hoeft na het uitpakken alleen maar de muis aan te zetten en een keer te klikken. Daarna verbindt de muis automatisch. Werkt u veel met een tablet, dan is een draadloos toetsenbord een ideale aanvulling. Hiermee kunt u veel sneller en foutloos typen dan met het ingebouwde schermtoetsenbord. Een recente ontwikkeling vormen de EarPods van Apple waarmee u eenvoudig draadloos van uw favoriete muziek kunt genieten zonder lastige snoertjes die in de knoop raken.

Audio draadloos

In de begindagen lieten veel mensen deze techniek links liggen als het ging om de overdracht van audio. De in die tijd gebruikte bluetoothprofielen hadden een lage kwaliteit die alleen geschikt was voor het voeren van telefoongesprekken. Nadat er betere draadloze audioprofielen beschikbaar kwamen, heeft het nog een poos geduurd voordat fabrikanten deze profielen ook daadwerkelijk in hun apparatuur gingen integreren. Door de populariteit van de smartphone en de draadloze luidspreker is draadloze audio in een stroomversnelling gekomen. Opeens was het mogelijk om niet alleen maar via oordopjes maar ook via een goede luidspreker te genieten van de muziek die iedereen toch al op zijn smartphone heeft staan. Met de introductie van de streamingdiensten zijn mobiel en tablet de centrale persoonlijke muziekhubs geworden waardoor draadloze audio-overdracht niet meer weg te denken is. In principe is het altijd mogelijk om een speaker via de 3,5 millimeter jackaansluiting op een smartphone aan te sluiten. Wie het geprobeerd heeft, weet dat u hiermee meteen alle bewegingsvrijheid kwijtraakt omdat uw smartphone opeens aan een snoertje vastzit.

Hoe werkt het?

Met een bluetooth luidspreker is het mogelijk om draadloos te genieten van alle muziek op uw smartphone. Een bluetooth speaker heeft een ingebouwde bluetooth receiver en accu. Met deze bluetooth receiver kunt u een draadloze koppeling met uw smartphone, tablet, laptop of pc maken. Veel mensen hebben thuis een home entertainmentsysteem. Helaas is het vaak niet mogelijk om uw smartphone of tablet draadloos met uw home entertainmentsysteem te koppelen. Wilt u muziek afspelen dan moet u dit via het systeem zelf doen of u moet uw mobiel of tablet via een kabeltje op een aux-ingang aansluiten. Beide opties zijn vrij onaardig. Is er niet een manier om eenvoudig een koppeling te maken? Ja, die is er in de vorm van een bluetooth receiver. Dit is een klein apparaatje met een draadloze ontvanger die één of meerdere bluetooth audioprofielen ondersteunt. Het audiosignaal wordt omgezet naar een analoog of digitaal audiosignaal dat u met een kabeltje eenvoudig op de aux-ingang van uw home entertainmentsysteem kunt aansluiten. Hiermee behoudt u alle voordelen van een draadloze verbinding en kunt u via grote speakers optimaal van uw favoriete muziek genieten.

Een bluetooth receiver kiezen

Er zijn verschillende soorten en types bluetooth receiver, ieder met hun eigen functies. We bespreken deze eigenschappen en toepassingen zodat u snel de juiste receiver kunt kiezen. De receiver kan op een aantal verschillende manieren gevoed worden. Voor stationair gebruik is voeding via een adapter of via bluetooth receiver USB de meest geschikte keus. Voor mobiel gebruik is een receiver met een ingebouwde accu of batterijen een goede keus. Deze is uitstekend geschikt voor gebruik in een auto. Batterijen gaan lang mee en kunnen eenvoudig en snel verwisseld worden. Een accu kan via een USB snoertje eenvoudig opgeladen worden. Sinds een tijd zijn er betere audioprofielen zoals het universele A2DP voor een goed stereogeluid en het aptX profiel voor een hoogwaardige overdracht van dit stereosignaal. Elke moderne smartphone, tablet en laptop ondersteunt het standaard sterke A2DP profiel. Wilt u van het hoogwaardige aptX profiel gebruikmaken, dan moet zowel de zendende kant als de ontvangende kant het aptX profiel ondersteunen. Het heeft dus alleen zin om extra geld voor een aptX ontvanger uit te geven als uw smartphone of tablet ook aptX ondersteunt.