Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

IP camera

Wat is een IP camera?

De IP staat letterlijk voor “Internet Protocol”. Dat is misschien wel een ietwat te brede term omdat letterlijk alles wat aan het internet gekoppeld wordt gebruik maakt van IP, maar bij deze producten is de naam nu eenmaal zo gegroeid. Enfin, een IP camera wordt dus aan een netwerk gekoppeld dat doorgaans met het internet verbonden is. De beelden en eventueel het geluid dat hij registreert worden digitaal verzonden naar het apparaat en de plek waar ze bekeken of opgenomen worden. Dat kan een computer in hetzelfde netwerk zijn, maar ook een smartphone die mijlen ver van het apparaat verwijderd is, maar wel verbinding met het internet heeft. Overigens hoeven de beelden niet persé door de IP camera verstuurd te worden. Ze kunnen, via het IP adres en uiteraard beveiligd met een wachtwoord, opgehaald of op afstand bekeken en opgenomen worden.

De voordelen ten opzichte van traditionele bewakingscamera’s

De IP camera heeft heel veel voordelen ten opzichte van de “ouderwetse” CCTV apparatuur. Ten eerste werden de traditionele types aangesloten met een coax (antenne) kabel die helemaal naar de recorder of monitor getrokken moest worden. Bij lange kabels trad al snel signaalverlies op, om nog maar te zwijgen van de kwaliteit van VHS videobanden. Dat is in het digitale tijdperk verleden tijd. Veel modellen kunnen via wifi verbonden worden waardoor nog maar één kabel, voor de stroomvoorziening, nodig is om hem aan te sluiten. Een nog groter voordeel is de beeldkwaliteit. De digitale sensoren kunnen beeld met meer details en een hogere resolutie registreren. Een CCTV model was gebonden aan de PAL resolutie van 720 x 576 pixels. Er zijn al heel wat modellen die full HD (1920 x 1080 pixels) beelden opnemen. Daardoor worden kentekens van auto’s, gezichten van personen en andere details veel beter zichtbaar. Een derde voordeel is de kwaliteit van de videobeelden in het donker. IP camera’s hebben vaak een zogenoemde “night vision sensor” waardoor personen en details ook ‘s nachts goed zichtbaar zijn.

Verschillende types

Om te beginnen is de keuze voor een IP camera die binnen of ook buiten geplaatst moet kunnen worden. Het spreekt voor zich dat buitenmodellen wel binnen gebruikt kunnen worden, maar andersom niet. Een product dat geschikt is voor buiten is niet alleen (spat)waterdicht en stofvrij, maar ook bestand tegen vorst en hoge temperaturen. Let wel, het is niet verstandig om de hem zo te plaatsen dat de zon er vrij spel op heeft. De temperaturen kunnen dan, zeker op een zomerse dag, toch oplopen tot boven de maximale bedrijfstemperatuur van het apparaat. Die varieert meestal tussen de -10 en +50 graden Celsius. Mocht op of bij de plek waar u de IP camera gaat installeren geen bekabelde netwerkverbinding beschikbaar zijn dan kunt u kiezen voor een model met wifi. Die kan draadloos aan het netwerk en internet verbonden worden. Uiteraard zal wel een stopcontact in de buurt aanwezig moeten zijn om het apparaat van stroom te voorzien.

Resolutie, zoomen en bewegen

Nu is het zaak om te bepalen welke specificaties verder nog van belang zijn. Om te beginnen de resolutie. Wanneer de te bewaken oppervlakte relatief groot is, dan doet u er goed aan een type te kiezen met een hoge resolutie. De meeste standaard producten registreren beelden in VGA (640 x 480) of HD (1280 x 720) resolutie. Kiest u echter voor eentje met een full HD resolutie (1920 x 1080), dan zijn details, denk aan een kenteken of gezicht van een persoon, ook op enkele meters afstand nog goed zichtbaar. Voor nog meer detail en een betere bewaking neemt u een IP camera met zogenoemde “pan and tilt” en eventueel ook zoom functie. Die kunnen op afstand bestuurd worden zodat de lens desgewenst naar links, rechts, boven of onder bewogen kan worden. Dat vergroot de reikwijdte. Als hij ook kan in- en uitzoomen dan heeft u nog meer controle over de ruimte die bewaakt wordt. Voor de besturing op afstand is het natuurlijk noodzakelijk dat iemand de beelden in de gaten houdt. Dat kan bij de meeste producten met behulp van een app die ook op een smartphone of tablet werkt.

Speciale types voor filmen bij nacht

Wanneer het belangrijk is dat de camera ook in het donker en het holst van de nacht een goed en helder beeld registreert dan moet u duidelijk een product kiezen dat ook bij die lichtomstandigheden een goed en duidelijk beeld geeft. U hebt de beelden van een nachtcamera ongetwijfeld wel eens op TV gezien. Bij gebrek aan licht wordt een beeld gevormd op basis van wat de lens met behulp van het weinige licht nog kan onderscheiden in combinatie met het warmtebeeld van de ruimte, objecten en personen in het zichtveld. In de specificaties van producten die uitgerust zijn met zogenoemd “nachtzicht” wordt vrijwel altijd aangegeven hoe groot het bereik daarvan, in meters gerekend vanaf de lens, is. Uiteraard is zo'n nachtzicht functie ook voor andere doeleinden zeer geschikt. Dit wordt tegenwoordig ook steeds vaker ingezet als vervanger van de traditionele babyfoon die alleen geluid registreerde. Met een IP camera in de babykamer kunt u uw kroost dag en nacht in de gaten houden. Helemaal wanneer u een model heeft dat u op afstand, via een app, kunt bekijken en bedienen.

Met of zonder geluid?

Soms kan het handig zijn dat behalve beeld ook het geluid in de buurt geregistreerd en/of opgenomen wordt. Daarvoor zijn modellen beschikbaar met een ingebouwde microfoon. Die hebben overigens wel een maximum bereik waarbinnen ze het geluid hoorbaar kunnen opvangen. De grootte van het bereik van de microfoon hangt voor een deel ook af van het omgevingsgeluid. Bij IP camera’s die ook kunnen draaien en kantelen (“pan and tilt”) zit de microfoon, indien aanwezig, meestal in het deel dat draait en kantelt. Daardoor wordt met name het geluid opgenomen dat uit de richting komt waar de camera naar toe “wijst”. Er zijn ook al uitvoeringen met een ingebouwde speaker en de optie om behalve geluid op te nemen ook uit te zenden. Erg handig wanneer u hem gebruikt om zicht te houden op, bijvoorbeeld, uw voordeur. Wanneer iemand aanbelt kunt u via dan direct vragen wat hij of zij komt doen. Zelfs als u niet thuis bent maar via de smartphone app meekijkt en luistert. Het spreekt voor zich dat deze functie een zeer grote preventieve werking kan hebben op mogelijke inbraken.

Meekijken op uw smartphone of tablet

Het is al een paar keer kort aangestipt. Veel IP camera’s hebben behalve dat ze op afstand, via de browser op het internet of binnen uw (draadloze) thuisnetwerk, bekeken en bediend kunnen worden ook een bijbehorende smartphone app. Daarmee kunt u de beelden, en eventueel geluid, ook via uw mobiele telefoon of tablet live bekijken. Bovendien kunt u hem ook bedienen via de app. Denk aan inzoomen, draaien, kantelen of het starten van opnames. Heeft u een uitvoering met luidspreker, dan kunt u via de app ook spreken met personen die voor of in de buurt staan. Zoals gezegd hebben veel producten al een app en die zijn vrijwel altijd geschikt voor zowel iOS (de iPhone en iPad) als Android. In de handleiding, al dan niet online te vinden, staat meestal wel een link of zogenoemde QR code waarmee de app dan direct opgehaald en geïnstalleerd wordt.

Alleen bewaken of ook opnemen?

Vrijwel alle IP camera’s bieden de mogelijkheid om de geregistreerde beelden op te nemen. Dat kan online, via het internet, op afstand met, bijvoorbeeld, een PC of laptop. Sommige types hebben de mogelijkheid om er een geheugenkaartje in te stoppen waar de beelden op bewaard worden. Houd er rekening mee dat voor het continu opnemen van de beelden, zeker bij een IP camera met hoge resolutie, veel geheugen vereist is. In de specificaties wordt doorgaans vermeld hoeveel uren video opgenomen kunnen worden met een geheugenkaart van, bijvoorbeeld, 32 of 64GB. De resolutie is daarbij de meest bepalende factor, maar denk aan enkele dagen tot een week. Wanneer het geheugen vol is wordt automatisch de oudste opname gewist. Er zijn ook uitvoeringen met een bewegingssensor die automatisch starten met opnemen wanneer er iets of iemand in hun zichtveld verschijnt. Dat is, met name voor situaties waarbij hij gebruikt wordt voor bewakingsdoeleinden, zeer handig.

Privacy, regels en wetten voor cameratoezicht

Filmen op de openbare weg, zo wordt regelmatig aangetoond door vloggers en programma’s als “Wegmisbruikers”, is toegestaan, maar er gelden wel degelijk regels en wetten wanneer u een IP camera als bewaking gaat installeren en van plan bent de beelden op te nemen. De stelregel is dat het toegestaan is zolang u alleen uw eigen grond en eigendommen filmt. U moet bij elke poort of deur wel een bordje plaatsen waarop het cameratoezicht aangekondigd wordt. Wanneer in het zicht ook eigendommen van anderen, of de openbare weg, zichtbaar zijn, dan mag dat niet zomaar. Dat geldt zowel voor het registreren als het opnemen van beelden. Iedereen die op de openbare weg loopt of rijdt en de kans loopt door een beveiligingscamera gezien of opgenomen te worden moet daar van tevoren van op de hoogte gesteld worden. In de praktijk is dit uiteraard nauwelijks haalbaar. Tenzij u van de lokale overheid toestemming krijgt een “cameratoezicht” bord op de openbare weg te plaatsen. Het voert te ver om alle regels hier te bespreken, informeer u vooraf goed bij de lokale overheden en op de website van de rijksoverheid

.