"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Banaan stekker

Banaanstekker - Hirschmann
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,29
Banaanstekker - HQ Products
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,49
Banaan contrastekker - Velleman
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,29
Banaan contrastekker - Goobay
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,54
Banaan chassisdeel - HQ Products
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,76
Banaan chassisdeel - HQ Products
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,87
Banaan chassisdeel - HQ Products
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,29
Banaan chassisdeel - Goobay
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 4,29
Meetsnoer - Velleman
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 4,29
Testklem - HQ Products
  • Kleur:
3-5 dagen levertijd
€ 4,29
Krokodilklem - HQ Products
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,39
Krokodilklem - HQ Products
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,79

Wat is een banaanstekker?

Een banaanstekker is een enkelvoudige stekker die veel verschillende toepassingen kent. De banaanstekker heeft een lange historie die terug gaat tot het jaar 1924, ze wordt al heel lang veel toegepast bij meetapparatuur. Denk hierbij aan een multimeter en aan labvoedingen. Met een meetsnoer met aan beide kanten een stekker zijn snel en eenvoudig verbindingen op te bouwen tussen voeding en meetapparatuur. Door gebruik te maken van meetclips of krokodilklemmen is een meetapparaat of een voeding eenvoudig overal op aan te sluiten. Meetsnoeren met banaanstekkers en de bijbehorende klemmen zijn in ieder lab en elke hobbywerkplaats terug te vinden. De audiomarkt heeft de banaanstekker ook ontdekt voor het aansluiten van dikke luidsprekerkabels. Hierbij is een luidspreker voorzien van twee banaan chassisterminals. Deze zijn te herkennen aan het ronde gat van 4 millimeter in de aansluitbus. Bij het aansluiten kan de kabel direct onder de aansluitbus geklemd worden, maar een elegantere oplossing is het gebruik van speciale stekkers waardoor de kabel eenvoudig los te nemen is.

Banaanstekker uitvoeringen

Er zijn veel verschillende uitvoeringen van de banaanstekker. Van een eenvoudige goedkope stekker tot een Hirschmann banaanstekker van hoge kwaliteit. De montage verschilt per type. Bij de eenvoudige goedkope modellen steekt u het gestripte einde van het snoer aan de achterkant van de banaanstekker in de geïsoleerde bus. Daarna draait u met een passende schroevendraaier het schroefje aan de zijkant vast, waarna de stekker aan het snoer vastzit. Dit type is alleen geschikt voor laagspanning, omdat het schroefje elektrisch verbonden is met de aansluitdraad. Een andere uitvoering heeft een zacht kunststof hoesje. Om de banaanstekker aan een snoer te monteren, haalt u het hoesje van de aansluitpen. Hier is enige kracht voor nodig en het is aan te bevelen om het isolatiehoesje bij het lostrekken licht heen en weer te buigen. Na het verwijderen van het hoesje schuift u het hoesje om de aansluitdraad. Daarna stript u het uiteinde van de draad, steekt deze in de aansluitpen en draait u met een passende schroevendraaier het schroefje aan. Daarna schuift u het isolatiehoesje over de pen. Het voordeel hiervan is dat het aanraakgevaar lager is omdat er geen schroefje uit de isolatiehoes steekt.

Luidsprekerstekkers

Bij moderne hifi luidsprekers worden vaak aansluitterminals gebruikt waar een banaanstekker inpast. Om een dikke luidsprekerkabel op deze terminals aan te sluiten heeft u twee keuzes. U kunt de kabel direct onder de schroefbus van de terminal steken en deze vastdraaien, of u kunt gebruikmaken van een speciale luidsprekerstekker die in het 4-millimetergat van de terminal past. Wilt u een stekker gebruiken, gebruik dan een model dat speciaal ontworpen is voor het aansluiten van dikke luidsprekerkabel. Deze stekker is van een groot gat voorzien Dit gat is groot genoeg om de geleider van de dikke luidsprekerkabel in te steken. Door de kopse schroef aan te draaien, wordt de dikke ader van de luidsprekerkabel vastgeklemd en maakt zo een goed laagohmig contact waardoor de aansluitverliezen te verwaarlozen zijn. Daarna kan de stekker in de aansluitterminal van de luidspreker worden gestoken. Er is een groot voordeel bij het gebruik van speciale luidsprekerstekkers. Het monteren van de kabel is eenvoudig omdat u dit op uw werktafel kunt doen. Daarna is de stekker eenvoudig in de luidspreker te steken en los te nemen.

Contrastekker en chassisdeel

Een banaan contrastekker is geschikt om aan het uiteinde van een draad te monteren. Bij de meest eenvoudige banaan contrastekker steekt u het gestripte eind van de draad in de contrastekker en draait u de schroef met een passende schroevendraaier aan. Let op, de schroef is elektrisch verbonden met de aansluitdraad en dit model is daarom alleen geschikt voor laagspanning. De uitvoering met flexibele kunststof- of rubberhoes biedt meer bescherming. Neem voor montage de hoes van de contrastekker en schuif hem over de draad. Strip daarna de draad en steek het gestripte einde in het metalen deel van de contrastekker. Draai met een passende schroevendraaier de schroef aan en schuif daarna de hoes over het metalen deel. Wilt u de banaanstekkeraansluiting inbouwen, kies dan voor een banaan chassisdeel. Boor in de kast of het paneel waar u het banaan chassisdeel wilt monteren een passend gat. Is de kast of het paneel van niet-geleidend kunststof, dan maakt de manier van montage weinig uit. Is de kast of paneel van geleidend metaal, zorg er dan voor dat u het chassisdeel zo monteert dat een van de kunststofbussen aan de binnenkant zit en de andere aan de buitenkant.