Wellicht heeft u gehoord van het verschil tussen gebalanceerde en ongebalanceerde audio. Door gebruik te maken van (onder meer) een XLR verloopstekker creëert u gebalanceerde audio. Met name bij lange kabels kan een gebalanceerde verbinding zorgen voor minder ruis en minder storingen door transformatoren in het signaalpad op te nemen. Ook functioneert de massaverbinding niet als retourlijn, waardoor problemen kunnen worden opgelost met aardlussen die brom kunnen veroorzaken. Met een XLR verloopstekker is het mogelijk om het geluid van audiospelers en instrumenten die voorzien zijn van andere soorten pluggen toch gebalanceerd via een versterker te versterken. Door het signaal te “versterken” met een XLR verloopstekker is het dus mogelijk om gebalanceerde audio te creëren, waarbij het signaal vrijwel zonder ruis en brom versterkt wordt. Meestal wordt hiervoor ook een DI box gebruikt. Wanneer de versterker ver van uw instrument staat is de kans op ruis erg groot. In dit geval plaatst u de DI box dicht in de buurt van uw instrument of audiospeler. Een DI box zet het ongebalanceerde geluid namelijk om naar een gebalanceerd geluid, waardoor de ruis niet langer hoorbaar is. Hierbij gebruikt u een XLR verloopstekker wanneer audiospeler of instrument niet over een XLR aansluiting beschikken.
De XLR verloopstekker is al een oudje. De plug werd voor het eerst in 1958 op de markt gebracht. Destijds was het Cannon dat deze connector ontwierp. Tegenwoordig worden deze verloopstekkers in verschillende soorten aangeboden. Hierbij zit het verschil in de aansluiting van de verloopstekkers. Voorheen maakte men gebruik van de X-series, die op een later moment vervangen zijn door de huidige XL-series. De R achter XL staat voor “resilient polychloroprene”, wat staat voor het deel waar de contacten aan vast zitten. U zult deze voorlopers echter naar alle waarschijnlijkheid in het dagelijks leven niet meer tegenkomen. Over het algemeen heeft een hedendaagse XLR connector een uitgang met drie pennetjes of drie bussen. De uitgang met de drie pennetjes wordt vaak aangeduid als de “male”-zijde van de XLR verloopstekker. De zijde met de drie bussen noemt men een “female”-uitgang. Naast de XLR verloopstekkers met drie polen, zijn er ook modellen met meer of minder polen. Het minimum ligt op twee polen, het maximum op zeven polen. Kijk vooraf goed hoeveel polen de stekker voor het verloop van XLR naar bijvoorbeeld jack of tulp nodig heeft voor uw apparatuur en met name ook hoe de polen intern zijn aangesloten.
Veelgebruikt zijn verloopstekkers naar jack, naar tulp en ook wel naar XLR zelf. Dat laatste is vaak het geval bij het verlengen van XLR kabels die niet standaard zowel male als female aansluitingen hebben. Mensen uit de geluidstechniek kiezen in veel gevallen voor de XLR verloopstekkers van merken als Neutrik en Switchcraft. Beide merken staan als zeer betrouwbaar te boek en hebben een jarenlange ervaring in het produceren van de XLR verloopstekker. Voorheen maakten beide producenten gebruik van schroefjes in hun verloopstekkers, waarmee de XLR verloopstekker vastgemaakt kan worden. De nieuwste producten van Neutrik en Switchcraft zijn echter zo ontworpen, dat de tule in een keer vastgedraaid kan worden. Dit werkt veel sneller en gemakkelijker, met name voor geluidsprofessionals en ook wel voor muzikanten die snel even een connector moeten verwisselen. U kunt er bij de aanschaf van een XLR verloopstekker ook letten op de materialen waarvan de connectoren zijn vervaardigd. Ze zijn er van kunststof, maar ook van metaal. Dit maakt dat de XLR verloopstekkers minder snel kapot zullen gaan tijdens het gebruik ervan. Zeker bij een intensief gebruik kan het fijn zijn als de XLR verloopstekkers wat robuuster zijn.
Naast de XLR verloopstekkers die u binnen onze webwinkel kunt kopen, bieden we u verschillende andere soorten stekkers aan. Denk bijvoorbeeld ook aan een BNC kabel, een instrumentstekker of instrumentkabel, enzovoorts. Om de verschillende kooptips voor een verloopstekker duidelijk voor ogen te hebben, vindt u ze onderstaand nog eens kort samengevat: