"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

CAT8 Kabel

RJ45 Keystone STP
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 14,99
Stofkap - Goobay
  • Kleur:
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 2,19
RJ45 afdekkap - Delock
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 3,19
Stofkap - Goobay
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 4,29
RJ45 reparatie clips - Delock
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 16,99
Stofkap - RJ45 ingang - 10 stuks
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 11,69
Kabelmarker - Goobay
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 6,39

Wanneer heeft u een CAT8 kabel nodig?

Categorie 8 of CAT8 kabel is een recente netwerkkabelstandaard. Het is (deels) de opvolger van CAT6 en heeft een signaalbandbreedte van 2 gigahertz (GHz). Hierdoor is deze bekabeling in staat om gegevens met een hoge datasnelheid te transporteren. CAT8 kabel ondersteunt 25 en 40 Gb/s over een afstand van 30 meter. Deze bekabeling is speciaal ontworpen om data met een snelheid van 40 Gb/s over 30 meter te kunnen transporteren. Ze is gericht op toepassingen in datacentra voor het verbinden van apparatuur die beschikt over 40GBase-T poorten. Bent u in het bezit van apparatuur die voorzien is van de snelle categorie 8 datapoorten, dan is een CAT8 kabel een must om de maximale dataoverdracht met deze apparatuur te kunnen halen. Deze netwerkkabel is gestandaardiseerd door de Telecommunications Industry Association (TIA). Let op: TIA heeft nooit een standaard voor CAT7 kabel uitgebracht en zal dat waarschijnlijk ook niet meer doen. In plaats daarvan heeft de TIA dus categorie 8 uitgebracht.

Verschil tussen CAT8 kabel en CAT7/CAT7a kabel

De International Organization for Standardization (ISO) en International Electrotechnical Commission (IEC) hebben beiden een CAT7 en CAT7a standaard aangenomen. De TIA heeft dit nooit gedaan en stapt van categorie 6 en 6a direct over naar 8. De categorie 8 norm is exclusief door de TIA vastgesteld en niet door ISO of IEC aangenomen. In het verleden is er altijd naar gestreefd om bekabeling “backward compatible” te maken met zijn voorganger. Dit houdt in dat als er een kabel van een lagere categorie gebruikt wordt, de maximale performance van deze lagere categorie gehaald kan worden. Doordat TIA nooit CAT7 heeft aangenomen ontstaat de situatie dat de CAT8 norm op bepaalde punten minder streng is dan CAT7/7a.

CAT8 kabel niet volledig compatibel met categorie 7 en 7a poorten

De CAT7 en 7a norm (gestandaardiseerd door ISO en IEC) en CAT8 (gestandaardiseerd door TIA) zijn twee verschillende normen en geen (!) opvolgers van elkaar. Hiervoor is duidelijk geworden dat een categorie 7 netwerkkabel niet backward compatibel is met categorie 8 apparatuur. Omdat 7 en 7a op bepaalde aspecten beter presteren dan 8, levert dit een bijzondere situatie op. In het verleden was door de backward compatibility van de verschillende kabelnormen de situatie gegroeid dat het altijd mogelijk was om bekabeling van een hogere categorie te gebruiken op een poort die een lagere categorie ondersteunde. Het resultaat was dat een poort altijd zijn maximale snelheid kon halen op de kabel van dezelfde of een hogere categorie. Helaas is hier met CAT8 kabel een eind aan gekomen. Hebt u apparatuur met categorie 7 of 7 a poorten, dan kunt u niet zomaar CAT8 kabel gebruiken. Er is geen garantie dat u met versie 8 bekabeling de maximale snelheid van de versie 7 poort ook in de praktijk haalt.