Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

SD kaart

Kaarthouder - Hama
3-5 dagen levertijd
€ 18,99
Kaarthouder - Hama
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 6,99
Kaarthouder - Hama
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 5,29
Kaartlezer - Nedis
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 7,39
Kaarthouder - Hama
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 10,99
Kaarthouder - Hama
3-5 dagen levertijd
€ 15,99
Hama - Hama
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 18,99

De SD kaart

Dit is een veel verkochte flash geheugenkaart die gebruikt wordt in fototoestellen en videocamera’s voor het opslaan van beeldmateriaal. Dit formaat is in 1999 geïntroduceerd en naast het microformaat het meest succesvolle geheugenkaartformaat ter wereld. Een dergelijk opslagkaartje heeft de afmetingen van 32 millimeter bij 24 millimeter en heeft een dikte van 2,1 millimeter. Het is eenvoudig in de geheugenkaartsleuf van een apparaat te steken, waarbij een lockmechanisme ervoor zorgt dat het vastklikt. Het past maar op één manier. Past het niet? Forceer het dan niet maar haal het uit de sleuf, draai het om en probeer het opnieuw. Uitnemen gaat al even eenvoudig. Druk het iets dieper in de geheugenkaartsleuf waarna het los klikt en door een veertje naar buiten geduwd wordt. Om ervoor te zorgen dat de vergulde aansluitcontacten niet beschadigd raken, is het verstandig om de kaart niet zomaar neer te leggen of ergens in te stoppen. Gebruik bij voorkeur een kaarthouder voor het veilig opbergen, zodat de aansluitcontacten van uw kaartjes niet kunnen beschadigen.

Kaart eigenschappen

Deze geheugenkaart is voorzien van een write protect schuifje. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat de gegevens die op het kaartje staan niet overschreven worden. Het schuifje is geen echte schakelaar, maar een indicator om de write protect optie door te geven aan het apparaat waar het kaartje ingestoken is. Veel apparaten ondersteunen de write protect functie, maar er zijn nog steeds apparaten zoals kaartlezers in omloop die dit niet doen. Hierdoor is de write protect functie niet 100% waterdicht. De kaartcapaciteit wordt aangeven in GB dat staat voor gigabyte. Een byte is een veel gebruikte eenheid voor data-opslag en bestaat zelf weer uit acht bit, die op zijn beurt de waarde één of nul kan aannemen. Giga is een in de techniek veel gebruikte vermenigvuldigingsfactor en geeft een vermenigvuldiging aan van een miljard. Bij ons kunt u kaartjes bestellen met een capaciteit vanaf 8 GB oplopend tot 256 GB. Hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe meer foto’s en minuten video u kunt opslaan. Een kaartje met meer opslagcapaciteit is duurder, maar is toch het overwegen waard omdat u per GB opslag capaciteit minder betaalt.

SD kaart snelheidsklassen

Fabrikanten hebben een aantal verschillende standaarden ontwikkeld om de minimaal gegarandeerde snelheid aan te geven waarmee data op een SD kaart geschreven kan worden. De oudste standaard is de C klasse waarbij met een getal in de hoofdletter C aangegeven wordt met hoeveel MB/s er minimaal naartoe geschreven kan worden. Deze klasse-aanduiding loopt van 2 tot 10. Vrijwel alle moderne kaartjes zijn een stuk sneller dan 10 MB/s en vallen in C klasse 10. De nieuwere UHS klasse heeft twee aanduidingen Een Romeins cijfer geeft de busklasse aan. Hierbij hebben kaartjes met een UHS I de standaard SD bus. UHS II en III bus een extra rij contacten en hebben een snellere bus. Om gebruik te maken van de hoge overdrachtssnelheid die deze kaartjes bieden, moet uw apparatuur geschikt zijn voor UHS II of III. Een getal in de hoofdletter U geeft de minimum schrijfsnelheid naar het flashgeheugen aan. U1 betekent minimaal 10 MB/s en U3 betekent minimaal 30 MB/s. Voor het gebruik van videocamera’s is de V classificatie opgesteld. Deze klasse geeft de gegarandeerde minimale videostreamsnelheid in MB/s aan die de SD kaart aankan.

Overige specificaties

Gebruikt u uw geheugenkaart in een camera en heeft deze een minimumkaartclassificatie, dan kunt u bij het uitzoeken van een SD kaart het beste op deze classificatie vertrouwen. Naast de snelheidsklasse bestaat er ook een capaciteitsklasse. Hiervan zijn de SDHC- en de SDXC-aanduidingen de belangrijkste. SDHC kaartjes hebben een capaciteit tussen 2 en 32 GB. SDXC kaartjes hebben een capaciteit tussen 32 GB en 3 TB. Moderne apparatuur ondersteunt zowel de SDHC als SD kaart. Oudere apparatuur ondersteunt vaak alleen SDHC. Deze werken alleen met een SDHC kaartje. Een SDXC kaartje zal in deze apparatuur niet herkend worden en dus niet werken. Wilt u de foto’s en video’s die op uw kaartjes staan naar een laptop of pc overzetten, dan is het handig om een losse kaartlezer te gebruiken. U zet uw toestel uit en neemt de SD kaart uit uw toestel. Vervolgens steekt u de SD kaart in de lezer en sluit u deze aan op een vrije USB poort van uw laptop of pc. Heeft uw laptop of pc een USB 3.0 aansluiting, bestel dan de snelle USB 3.0 kaartlezer.

Wifi SD kaart

Op vakantie maakt iedereen veel foto’s en video’s om thuis nog eens extra na te genieten van de mooie reis, de speciale momenten en het mooie resort. Bij het thuis bekijken van de foto’s blijkt u vaak toch meer missers geschoten te hebben dan u onderweg dacht. De oorzaak hiervan is het kleine schermpje op de meeste digitale camera’s dat wel een goed overzicht geeft, maar waarop u niet goed de details zoals scherpte van een foto of video kunt beoordelen. Het zou handig zijn als u uw foto’s en video’s onderweg op het scherm van uw smartphone, tablet of laptop zou kunnen beoordelen. Helaas is dit vrij bewerkelijk omdat u het kaartje uit het toestel moet halen en in een kaartlezer moet steken of een kabeltje moet zoeken om uw toestel op uw smartphone of laptop aan te sluiten. Gelukkig is hier een goede oplossing voor bedacht: de SD kaart met wifi. Deze heeft zijn eigen wifi station waarmee u het kaartje draadloos met uw smartphone, tablet, of laptop kunt koppelen. Met de bijbehorende app kunt u alle foto’s automatisch en draadloos overzetten. U zult nooit meer anders willen.