Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

USB stick

USB 2.0 stick - Allteq
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 13,49
USB 2.0 stick - Allteq
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 12,49
USB 2.0 stick - Allteq
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 12,99
USB 3.2 stick - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 10,99
USB stick - Allteq
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 14,79
USB stick - Allteq
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 14,79
USB C naar USB A adapter - Allteq
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,29

Wat is een USB stick?

Dit is een slimme externe opslag voor computergegevens. Een stick bestaat uit een aantal flash geheugenchips. Deze geheugenchips zitten samen met een driver chip en een Universal Serial Bus stekker op een klein printje. Dit printje zit in een handige kleine behuizing. U kunt de geheugenstick eenvoudig in een vrije USB poort van uw laptop of pc steken. Elk modern operating systeem zoals Windows, MacOS en Linux herkent een USB stick automatisch. Zodra deze in de betreffende poort wordt gestoken, wordt dit externe opslagmedium herkend en verschijnt als icoontje op uw desktop. Door het dubbelklikken op dit icoontje opent u het externe opslagmedium en kunt u, net als bij elke ingebouwde schijf, eenvoudig data die erop staan lezen en bestanden er naartoe kopiëren. Wilt u de USB stick verwijderen, dan moet u deze eerst softwarematig ontkoppelen. Zodra de stick softwarematig ontkoppeld is, kunt u hem uit de poort trekken en meenemen naar een andere computer.

Eenheid van data-opslag

Bij het kiezen zijn enkele eigenschappen belangrijk. De eerste eigenschap is de opslagcapaciteit. Deze bepaalt hoeveel gegevens u gelijktijdig erop kunt bewaren en wordt aangegeven in GB, dat staat voor gigabyte. Giga is een vermenigvuldigingsfactor. In de techniek worden meerdere van deze factoren gebruikt. Kilo kennen we allemaal. Dit is maal 1000, dus een vermenigvuldiging met een één met drie nullen. Mega is maal 1.000.000 dit is een vermenigvuldiging met een één met zes nullen. Giga doet er nog een schepje bovenop en is maal 1.000.000.000, dit is een vermenigvuldiging met een één met negen nullen. Zo gaat er duizend kilobyte in een megabyte en duizend megabyte in een gigabyte. De byte wordt gebruikt als data-eenheid. In een byte kan één normaal karakter zoals een letter of een cijfer worden opgeslagen. Een byte bestaat zelf weer uit acht bit. Een bit is het kleinste data-element en kan slechts de waarde één of nul hebben.

Welke geheugenstick kiest u?

Een stick met een hogere opslagcapaciteit is aantrekkelijk omdat er meer data op gezet kunnen worden. Helaas betekent dat ook een hogere prijs omdat de chips die in deze sticks gebruikt worden duurder zijn. Een type met een opslagcapaciteit van 2 GB kost minder dan € 5. Voor eentje van 512 GB bent u al snel € 80 kwijt. Wilt u veel grote bestanden zoals speelfilms of een backup van uw laptop op kunnen slaan, dan heeft u een stick met hoge capaciteit nodig. Wilt u alleen maar office bestanden mee kunnen nemen, dan is een stick van een paar GB al voldoende. Veel mensen kiezen voor een capaciteit van 64 GB. Deze koopt u al voor onder de tien euro. De capaciteit is voldoende om er - afhankelijk van het formaat - één of meerdere speelfilms op te zetten.

2.0 of 3.0?

De tweede eigenschap om goed op te letten is de USB versie. Versie 2.0 is de vertrouwde aansluiting, die we al jaren kennen en heeft een snelheid van maximaal 480 Mb/s (megabit per seconde). Dit is voldoende snel als u met kleine bestanden werkt. Heeft u een laptop of pc met een versie 3.0 aansluiting, dan kunt u gebruikmaken van de tien keer zo hoge overdrachtssnelheid van 5 Gb/s. Dit is ca 500 MB/s. Deze sticks zijn vaak iets duurder, maar kennen een kortere wachttijd bij het kopiëren van grote bestanden zoals speelfilms. De werkelijke overdrachtssnelheid die u haalt, hangt af van de snelheid van de gebruikte geheugenchips. Hierbij is de schrijfsnelheid naar de geheugenstick altijd een stuk lager dan de snelheid waarmee data van de USB stick gelezen kan worden. Dit verschil kan van een factor zes oplopen tot wel een factor tien. Bij ieder product staat aangegeven wat de maximale lees- en schrijfsnelheid is die het aankan. Let op: dit is onder ideale omstandigheden. In de praktijk kan dit beperkt worden door de snelheid van de apparatuur waar u hem op aansluit.

Andere aansluiting

USB-C is een nieuwe aansluiting die op steeds meer laptops en smartphones terug te vinden is. Het maakt gebruik van dezelfde snelheid als USB 3.0. Het heeft ook de mogelijkheid om meer vermogen te leveren voor het laden van bijvoorbeeld een ingebouwde accu. De nieuwe MacBook laptops van Apple zijn allemaal uitgerust met USB-C. Wilt u hier rechtstreeks uw stick op aan kunnen sluiten, kies dan ook een geheugenstick met deze aansluiting. Veel smartphones en tablets ondersteunen het “On The Go” protocol. In de “On The GO” modus kunt u een USB stick of geheugenkaart adapter op uw smartphone aansluiten en zo foto’s van een geheugenkaartje kopiëren. Raakt de geheugenopslag van uw smartphone vol, dan kunt u eenvoudig een USB stick op uw telefoon aansluiten en foto’s en video’s van uw smartphonegeheugen naar de geheugenstick kopiëren om zo ruimte vrij te maken voor nieuwe foto’s. Een “On The Go” geheugenstick heeft voor dit doel een micro USB aansluiting, zodat deze zonder extra kabeltje op uw smartphone of tablet aan te sluiten is. Voor een Apple iPhone heeft u een verloopadapter naar de Lightning connector nodig.

Beveiligde USB stick

Veel mensen die “For your eyes only” gegevens willen opslaan, kiezen voor een opslagmedium met beveiliging. Maar wat is databeveiliging en hoe werkt het? Een beveiligde USB stick is voorzien van ingebouwde hardware dataencryptie. De encryptie vindt plaats via het sterke AES 256 encryptieprotocol. De gebruikte encryptiesleutel wordt door een password beveiligd op de geheugenstick opgeslagen. Hierdoor zijn de versleutelde data alleen toegankelijk voor degene die het password kent. De software om met de geheugenstick te werken is op het product zelf aanwezig, u hoeft verder niets op uw computer te installeren om ermee te werken. Steek de geheugenstick in een vrije poort en via een popup kunt u het password invullen. Valt dit opslagmedium in verkeerde handen en probeert iemand uw password te raden, dan zorgt de XTS mode ervoor dat na tien foute pogingen de encryptiesleutel die voor de toegang nodig is gewist wordt. Daarna kan niemand de data nog ontsleutelen.