Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Grondkabel

YMVKAS - 2-aderig - 1.5 mm² - Donné
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 2,09
Lasklem - 2-aderig - 2.5 mm² - WAGO
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 0,19
Aansluitklem - WAGO
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 0,89

Wat is een grondkabel?

Een grondkabel wordt ook vaak YMvKas kabel genoemd (hoewel er meer soorten grondkabel zijn) en wordt gebruikt om onder de grond elektrische verbindingen tot stand te brengen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een schuur, tuinhuisje of berging in hun tuin staan. Het is handig om in uw tuinhuisje, schuur of berging goede verlichting en stopcontacten te hebben voor bijvoorbeeld het aansluiten van elektrisch tuingereedschap.

Een grondkabel leggen

Het is niet moeilijk om zelf elektriciteit in uw tuinhuisje of schuurtje aan te leggen, mits u de juiste materialen gebruikt. In Nederland wordt voorgeschreven dat een netspanningskabel op een minimale diepte van 60 centimeter gelegd moet worden. Zijn er veel obstakels in de grond dan mag dit ook op 50 centimeter.

Opbouw

Het verschil met installatiekabel is soms lastig te zien, ze zijn vaak allebei grijs en hebben een pvc buitenmantel. Aan de binnenkant is dat een ander verhaal: een grondkabel heeft altijd een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting. De kabel bestaat verder uit diverse onderdelen.

Buitenste mantel

Deze is van pvc, is waterdicht en werkt brandvertragend.

IJzeren mantel

Onder de buitenmantel zit de ijzeren mantel, een omvlechting die beschermt tegen mechanische belasting zoals een spade.

Kabeladers en aardlitze

De aders geleiden de elektriciteit en zijn afzonderlijk geïsoleerd. Iedere draad heeft zijn eigen functie en kleurcodering. In een grondkabel met 2 aders treft u aan: een nuldraad, een fasedraad en een bundel gevlochten koperen draadjes genaamd aardlitze.

De juiste grondkabel kiezen

Meestal wordt gebruikgemaakt van kabels met 2 tot 3 aders. Let op: de aardlitze wordt niet meegerekend met het aantal aders. Vermoed u dat u later nog gaat uitbreiden? Neem dan geen 2-aderige maar een 3-aderige, 4-aderige of 5-aderige kabel. YMvK staat voor een veelgebruikt type, evenals neopreen kabel of XMvK. Deze laatste wordt gebruikt bij lichte installaties in verband met de maximale isolatiedikte van 0,6 mm², maar ook daar wordt YMvK aangeraden omdat de isolatiedikte minimaal 0,7 mm² is.

YMvKas kabel

Voor het aanleggen van netspanning wordt veelal YMvKas kabel gebruikt. Deze kabel lijkt veel op de bekende grijze buitenkabel, maar heeft een extra aardscherm (as), ook wel aardlitze genoemd dat bestaat uit een stalen vlechtwerk en een getwiste koperen aardedraad. Wij leveren YMvKas kabel in diverse uitvoeringen. U kunt kiezen uit een 3-aderig, 4-aderig of 5-aderig snoer. Hierbij is het aardscherm niet meegeteld. Bij de 3-aderige grondkabel heeft u dus een aardeaansluiting, een fase, een nul en een schakeldraad.

Stroomsterkte en maximaal toelaatbare spanning

De maximale hoeveelheid spanning wordt bepaald door de isolatiewaarde van de mantel. De doorsnede in mm² bepaalt de maximale hoeveelheid stroom die door de kabel mag. Het aantal ampère dat u met al uw apparaten gebruikt, moet altijd lager zijn dan het maximale vermogen van de grondkabel. Houd bij de berekening ook rekening met eventuele piekspanningen. 230V grondkabel is geschikt voor 1 fase aansluitingen, 400V grondkabel is geschikt voor 3 fase aansluitingen.

Buitenverlichting

Wilt u buitenverlichting aansluiten die u met een hotelschakeling vanuit zowel uw huis als vanuit het tuinhuis kunt bedienen? U kunt dan een grondkabel leggen met 5 aders. Met de extra aders en twee wisselschakelaars kunt u eenvoudig een hotelschakeling opzetten. Heeft u alleen maar kleine verbruikers, zoals lampen, dan kunt u de 1,5 mm² kabel kiezen. Wilt u apparaten met meer vermogen kunnen aansluiten, zoals een waterkoker en elektrische kacheltje, kies dan voor de 2,5 mm².

Aansluiten en lassen

De YMvKas grondkabel kan aan beide uiteinden, in uw huis en in uw tuinhuis, in de bekende grijze lasdoos met waterdichte wartels worden gemonteerd. Omdat de kabeladers massief zijn, kunnen ze met de standaard lasklemmen afgemonteerd worden. Een uitzondering hierop is de aardedraad. Deze is uit meerdere dunne draadjes opgebouwd. U kunt kiezen om een speciale aardklem te gebruiken die u rond het aardscherm monteert of u kunt de gevlochten aardedraad met een kroonsteen of andere schroefklem monteren.

Kabellengte

Het is verstandig om steeds een paar meter extra te bestellen zodat er geen spanning op de kabel komt te staan. Dit is ook de reden waarom deze kabel nooit strak in een rechte lijn, maar met wat bochtjes moet worden gelegd. Bij een grondkabel leggen is het verstandig om het snoer uit één stuk te gebruiken. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan is het mogelijk om een ondergrondse las te maken. Aan een ondergrondse las worden hoge eisen gesteld met name tegen het indringen van vocht. Om een las goed vochtdicht te krijgen, wordt in de praktijk vaak gekozen voor een gietmof. Deze mof wordt rond kabeluiteinden gemonteerd. De noodzakelijke lassen worden gemaakt en daarna wordt de mof volgegoten met de meegeleverde gietvloeistof. Nadat de vloeistof is uitgehard, is de verbinding waterdicht en kan de mof samen met de bekabeling ingegraven worden.