"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Perilex stekker

Wanneer Perilex stekker toepassen?

Een typerend voorbeeld waar u een Perilex stekker aantreft. Een keuken met een oven en 4 elektrische kookpunten kan een totaal vermogen hebben van bijvoorbeeld 5000 Watt. Het vermogen van één fase beveiligd met de standaard 16 ampère is maximaal 3680 watt. Een zwaardere beveiliging toepassen mag niet omdat de bedrading van de elektrische installatie dan wordt beschadigd. Om toch het vermogen te leveren zonder de leidingen over te belasten splitst het Perilex stekker systeem de aansluiting in 2 delen. Er zijn 4 oplossingen beschreven in blad 41 van de NPR 5310, het praktijkadvies als aanvulling op de installatienorm NEN 1010:

  • éénfasevoeding met VD-draad in een 19 mm buis;
  • éénfasevoeding met kabel of een buigzame leiding;
  • driefasenvoeding met VD-draad in een 19 mm buis;
  • driefasenvoeding met kabel of een buigzame leiding.

Let goed op bij het aansluiten!

In de woning ziet u de Perilex stekker plus contactdoos vooral voor:

  • aansluiten van een kookplaat op 2 fasen en 2 nullen (2x230V kookgroep);
  • aansluiten van een kookplaat op 3 fasen en 1 nul (krachtgroep);
  • aansluiten van de voeding van een mechanische ventilatie met 3 standen.
Ook als u de juiste aansluiting heeft gemaakt, is het van belang dat de kookplaat, oven of ander apparaat ook juist wordt aangesloten. Veel fabrikanten leveren hun keukenapparatuur zonder snoer en/of Perilex stekker zodat ze ook niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor een verkeerde aansluiting op het lichtnet. De aansluiting kan per merk en type apparaat verschillen. Er wordt wel steeds een schema bijgeleverd. Let dus goed op hoe u uw apparatuur op een Perilex stekker plus contact aansluit.

Perilex stekkers en koppelstopcontact

Het Perilex stekker systeem bestaat behalve uit Perilex stekkers ook uit contactdozen, kabels en koppelcontacten (contrastekkers). Wij bieden onder meer een Perilex stopcontact aan. Allekabels heeft in haar assortiment verder een haakse Perilex stekker die geschikt is voor 16 ampère en een koppelcontact eveneens geschikt voor 16 ampère. Ze zijn gemaakt van duroplast en het koppelcontact is uitgerust met een veilige trekontlasting.

Perilex kabels

Het systeem kent voor wat betreft de stroomsterkte van de te gebruiken kabels twee types. Meest gebruikt is de 16 ampère uitvoering, daarnaast is er nog een 25 ampère uitvoering. Allekabels heeft Perilex kabels in haar assortiment geschikt voor 16 ampère en kabels geschikt voor 25 àmpere. We hebben ze in verschillende lengtes op voorraad. Zoals hiervoor al vermeld: let er goed op dat u steeds uw Perilex systeem samenstelt uit bij elkaar passende stekker, kabel en contactdoos.