Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

AUX kabel

Wat is een AUX-kabel?

Een auxiliary ingang is een term die bij audio regelmatig gebruikt wordt. In de consumentenelektronica is deze ingang een extra analoge multifunctionele stereo-ingang. Deze benaming stamt uit het tijdperk van de analoge hifi-audioinstallatie die een keuzeschakelaar had om uit verschillende geluidsbronnen zoals platenspeler, tapedeck, tuner of radio-ontvanger te kiezen. De aansluiting wordt in de praktijk vaak gebruikt om het audiosignaal van een mobiel apparaat zoals een walkman, een mp3-speler of een smartphone via een stereo-installatie af te spelen. In de geluidstechniek is de AUX-aansluiting een extra in- of uitgang op een mengpaneel. Deze kan verschillende doelen hebben. Deze uitgang kan gebruikt worden om het uitgangssignaal van het mengpaneel op te nemen. Deze is dan vaak uitgevoerd als twee tulpaansluitingen. Een mengpaneel kan ook per kanaal een auxiliary in- of uitgang hebben. Deze wordt vaak als 6,3 jack uitgevoerd om ruimte te besparen. Er wordt een tweepolige plug gebruikt voor een asymmetrisch monosignaal en een driepolige plug voor een symmetrisch monosignaal.

Extra ingang op audio-installatie

Voor het aansluiten van een extra apparaat is er ondanks de mogelijkheid om draadloos via bluetooth te verbinden in veel gevallen nog steeds een extra of auxiliary aansluiting op een audio-installatie aanwezig. Denk hierbij niet alleen aan de audio-installatie thuis maar ook aan de audio-installatie in de auto, boot of caravan. Bij de consumentenelektronica is dit een hoogohmige ingang die een maximaal uitsturingsniveau heeft van ca 1 volt. Deze ingang is oorspronkelijk bedoeld voor de line-uitgang van apparatuur, maar werkt ook prima met de hoofdtelefoonaansluiting van een mp3-speler of smartphone. Hierbij is het wel belangrijk dat het geluidsniveau van de mp3-speler of smartphone zo ingesteld wordt dat de AUX-ingang niet overstuurd wordt. Wordt het geluidsniveau toch te hoog ingesteld, dan levert dit een duidelijke vervorming van de afgespeelde track op. Om deze ingang te gebruiken, moet u uw apparaat met een AUX-kabel aansluiten. Daarna kiest u met via een knop of het bedieningsmenu van de installatie de ingang en kunt u genieten van de muziek, podcast of andere opnames die u op het aangesloten apparaat afspeelt.

Een AUX-kabel voor audio-installatie

De auxiliary ingang van een audio-installatie thuis in de woonkamer bestaat vaak uit twee tulpaansluitingen. Een rode aansluiting voor het rechterkanaal en een witte of zwarte aansluiting voor het linkerkanaal. Om een extra apparaat hierop aan te sluiten, heeft u een kabel met aan een zijde twee tulpstekkers nodig. De auxiliary ingang van een autoradio bevindt zich vaak in het frontpaneel. Omdat hier weinig ruimte is, wordt er door de fabrikant vaak niet gekozen voor twee tulpaansluitingen maar voor een enkele 3,5 mm stereojackaansluiting. Om een extra apparaat op deze ingang aan te sluiten heef u een kabel met een 3,5 millimeter plug nodig. Wilt u een smartphone of een mp3-speler aansluiten dan wordt vrijwel altijd een 3,5 millimeter uitgang gebruikt. De andere kant van een AUX-kabel moet dan een 3,5 millimeter jackplug hebben. Omdat veel oortjes tegenwoordig een miniverbinding hebben, zijn veel hoesjes zo gemaakt dat de minijack hier goed inpast maar een standaard 3,5 millimeter jack te dik is. Daarom is het handig om een AUX-kabel met een minijack te bestellen.

AUX-aansluiting van een mengpaneel

In de geluidstechniek worden AUX in- en uitgangen voor diverse doeleinden gebruikt. Daardoor is de diversiteit in aansluitpluggen ook een stuk groter dan bij een thuis- of auto-audioinstallatie. Een stereo audio-uitgang voor een recorder is vaak uitgevoerd als een hoogohmige dubbel tulpaansluiting. Gebruik voor deze uitgang bij voorkeur een zo kort mogelijke tulp AUX-kabel. Zo heeft u de minste kans op interferentie door andere signalen. Voor het aansluiten van auxiliary in- en uitgangssignalen wordt op een mengpaneel vaak een 6,3 millimeter jackplug gebruikt. Voor het ongebalanceerd aansluiten van apparatuur wordt de tweepolige jack AUX-kabel gebruikt en voor het gebalanceerd aansluiten wordt de driepolige jack AUX-kabel gebruikt. Een jackaudiokabel heeft of aan twee kanten dezelfde soort jackplug of aan een kant een jackplug en aan de andere kant de bekende XLR of Canon connector. Deze uitvoering staat ook bekend als de “gitaarkabel” omdat deze kabel ook geschikt is om een elektrische gitaar op een mengpaneel of versterker aan te sluiten. Let goed op of uw mengpaneel of versterker een male of female XLR aansluiting heeft en bestel de bijbehorende male of female XLR naar jack AUX-kabel.