"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Trekontlasting

Kabelwartel met trekontlasting - Delock
2-3 dagen levertijd
€ 6,39
Kabelwartel met trekontlasting - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 8,49
Kabelwartel met trekontlasting - Delock
2-3 dagen levertijd
€ 5,29
Kabelwartel met trekontlasting - Delock
2-3 dagen levertijd
€ 8,49
Kabelwartel met trekontlasting - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 11,69
Kabelwartel met trekontlasting - Delock
2-3 dagen levertijd
€ 8,49

Waarvoor gebruikt u een trekontlasting?

Trekontlasting voor kabels is bedoeld om de contactpunten van de kabel in een stekker of apparaat te ontlasten. Te veel spanningen kunnen er voor zorgen dat de contacten verzwakken. Zo wordt er bij voorbeeld bij het vervangen van een kabel van een magnetron in de behuizing van de magnetron een trekontlaster geplaatst. Dit voorkomt dat de kabel losgetrokken wordt wanneer er spanning op de kabel komt. Om ervoor te zorgen dat de trekontlaster optimaal zijn werk doet, moet u er goed op letten dat u de trekontlasting voor de juiste kabeldikte en soort kabel selecteert. Er zijn ook trekontlastingen voor fittingen, hierover leest u aan het eind iets meer.

Ronde kabel of platte kabel

Er zijn trekontlastingen geschikt voor ronde kabel en geschikt voor platte kabel. U kunt deze niet door elkaar gebruiken: een ronde trekontlaster kan niet goed werken met een platte kabel en andersom. Verder moet u goed letten op de aangegeven kabeldikte. Te dik is niet goed, maar te krap ook niet. Behalve de details van de 2 montageopeningen van de trekontlasting (de ene opening is vrijwel steeds krapper dan de andere) wordt ook de lengte van de trekontlaster aangegeven. Weliswaar iets minder van belang voor de veiligheid, maar wel belangrijk om de trekontlaster te laten passen in het apparaat of op andere plekken waar u het wil gebruiken.

Hoe plaats ik een trekontlasting?

Op onderstaande afbeeldingen wordt schematisch weergegeven hoe u dit product op een kabel plaatst. Zoals u kunt zien is het een simpele handeling en daarom goed door iedereen uit te voeren. Let er wel op dat u de juiste tang gebruikt voor het uitvoeren van deze klus. Een kniptang bijvoorbeeld is uiteraard niet geschikt omdat u daarmee de trekontlasting kunt beschadigen. Bewaart u kniptangen dus voor een klus die daar geknipt voor is. Elders in ons uitgebreide assortiment vindt u voldoende geschikte tangen om de trekontlaster op correcte wijze aan te brengen. Dit doet u door de volgende stappen te volgen:

Andere soorten

Behalve voor kabels zijn er ook trekontlasters voor fittingen. Het proces is nagenoeg identiek, alleen de vorm verschilt. U gebruikt dit type trekontlasting om het snoer stevig vast te zetten in de fitting of in een kap. Hierdoor hangt uw lamp niet direct aan de koperen draad en is er geen kans op kortsluiting als er onverhoopt spanning op de kabel komt. Bij dit soort trekontlasting moet u even kijken naar de diameter van de doorvoer van de kabel en ook naar de details van de schroefdraad. Ten slotte: dit type hebben wij in meerdere kleuren, zodat ze niet lelijk afsteken tegen de lamp.