Een trekveer is een stevige lange veer waarmee een kabel in een (meestal flexibele) leiding geïnstalleerd wordt. Met de hand is dit vaak niet mogelijk of in ieder geval niet zonder de nodige frustratie. Doordat tegenwoordig veel flexbuis word gebruikt en omdat u het uiteinde van de trekdraad tegengesteld moet hebben aan de trekrichting is dit een lastig karwei. Het klusje wordt daarom vaak door twee personen uitgevoerd, waarbij de veer eerst door de leiding heen getrokken wordt. Vervolgens wordt de te installeren kabel eraan bevestigd. Nu wordt de trekveer teruggetrokken door de leiding waardoor de kabel meegaat met de veer. Behalve het gemak is een voordeel van deze methode dat er voorkomen wordt dat de kabel vast komt te zitten of misschien zelfs knapt.
Allekabels heeft trekveren in diverse uitvoeringen voor wat betreft gebruikt materiaal en diameter van de veer. Metalen varianten hebben we met en zonder kogelkop. Een trekveer van metaal is vrijwel altijd spiraalvormig. De windingen van deze spiraal liggen zeer dicht tegen elkaar aan zodat er niets aan of in kan hechten. Soms zijn deze uitvoeringen voorzien van een binnenkabel. Onze trekveren van kunststof bestaan doorgaans uit massief nylon. Ze zijn door hun vaak dunnere en gladdere vorm bijzonder geschikt om een draad extra te trekken in reeds gevulde buizen. Een ander voordeel van een nylon veer is ze lichter en dunner zijn, waardoor ze gemakkelijker te trekken vallen. Verder hebben we ook trekveren van glasvezel in ons assortiment. Dit zijn bijzonder robuuste hulpmiddelen op een haspel die geschikt zijn voor alle mogelijke lastige klussen. Check ongeacht het gebruikte materiaal telkens de betreffende productpagina om te kijken of u wel de gewenste diameter bestelt.
Allekabels heeft trekveren in verschillende lengtes. Veel gebruikt zijn relatief korte types van 20 meter en 30 meter. We hebben ook 50 en 60 meter en zelfs trekveren van 80 meter. De lengte die u nodig heeft is voor het grootste deel afhankelijk van de buislengte tussen de lasdozen. U kunt het beste voordat u aan het werk gaat alle afmetingen verkennen en hiervoor de juiste veer selecteren. Onze trekveren zijn aan de uiteinden voorzien van een (meestal metalen) oog met een stompe, afgeronde kop. Hieraan worden de installatiedraden bevestigd. Dit onderdeel vergemakkelijk de doorgang door bochten en langs randen, verbindingen en lasdozen. Er is bij het selecteren aan de hand van de lengte overigens nog een addertje onder het gras. Het begrip trekveer wordt ook gebruikt voor een gewone veer, bijvoorbeeld voor een deurdranger of een hangconstructie. U herkent dit onmiddellijk aan de zeer korte lengtes die bij deze producten aangegeven zijn. U treft deze veren hier overigens niet aan.
Voor zover mogelijk worden eerst de contactdozen waarlangs de draad getrokken wordt, geopend. De trekveer wordt vervolgens vanuit een geopende lasdoos in de bus geduwd, net zo lang tot hij bij de gewenste opening is aanbeland. Aan die kant van de buis worden vervolgens de gestripte draden aan het oog van de trekveer bevestigd, omgebogen en in elkaar gedraaid. Hiervoor wordt vaak een trekkous gebruikt. Allekabels heeft trekkousen in diverse uitvoeringen in haar assortiment. Het trekken van draden in een buis die al draden bevat is af te raden, tenzij het natuurlijk niet anders kan. De trekveer schuurt immers langs de zittende bedrading en beschadigt wellicht de isolatie. Draden worden daarom meestal niet stuk voor stuk maar tegelijk de buis in getrokken. Het gebruik van een smeermiddel, natte spons of groene of gele zeep is een optie. Het draadtrekken dient verder steeds te gebeuren in het verlengde van de buis, met geleidelijk trekken en kleine rukjes. Het draadtrekken gebeurt daarom bij voorkeur door twee personen tegelijk: de één voert de draden licht duwend de buis in en zorgt ervoor dat er geen knikken of lussen in de kabel komen, terwijl de ander de draden letterlijk door de leiding trekt.
Soms kunt u 2 leidingen tegenkomen op punten waar u er slechts 1 zou verwachten. Houd hier rekening mee wanneer u de trekveer om onverklaarbare redenen niet verder kunt trekken. Iets dat vaak ook helpt is het insmeren van de kop van de trekveer met afwasmiddel of iets dergelijks. Het kan net dat klein beetje verschil maken wanneer de opening erg eng is. Ook het proberen waard als het eens een keer tegenzit, is de trekrichting veranderen. Dat kan door de andere opening te kiezen van waaruit de trekveer in de leiding wordt gebracht. Trek geen draden bij temperaturen onder de 5 °C. De vinylmantel van de draden is door de kou stugger en daardoor kwetsbaarder. Ten slotte nog een vanzelfsprekendheid: houd bij het draadtrekken steeds de te maken schakelingen goed voor ogen, bij voorkeur vanaf de actuele installatietekening. Trek bij voorkeur alle kabels in een keer zodat u geen onnodige processtappen creëert. O ja, u kunt een trekveer ook gebruiken bij een verstopte afvoer, soms kunt u ook een speciale ontstoppingsspiraal kopen, maar een trekveer zou de klus ook moeten kunnen klaren.