"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Universele adapter

Universele AC/DC adapter - Allteq
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 13,99
USB C Laptop oplader voor MacBook Pro en meer
  • Kleur:
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 119,99

Wat is een universele adapter?

Sommige elektronische apparaten kunnen met een netsnoer rechtstreeks op het stopcontact worden aangesloten. Maar veel apparaten hebben geen netsnoer. Deze apparaten zijn vaak wel voorzien van een adapteraansluiting. Door een geschikte universele voedingsadapter aan te schaffen, is het eenvoudig om deze apparaten op een stopcontact aan te sluiten. Dit scheelt kosten voor batterijen en is daardoor een stuk milieuvriendelijker. Helaas hebben elektronische apparaten ieder hun eigen behoeften in zowel voedingsspanning als in voedingsstroom. Als voor iedere combinatie van voedingsspanning en voedingsstroom een apart model te koop zou zijn, zou dit leiden tot een enorm aanbod. Hierdoor zou het een hele klus worden om de juiste te vinden. Om de keuze voor u een eenvoudiger te maken, leveren wij de universele adapter. Deze is universeel omdat u zelf de uitgangsspanning kunt instellen. Op uw apparatuur staat aangegeven welke spanning het apparaat nodig heeft. Het is belangrijk dat u deze spanning juist instelt voordat u hem aansluit. Stelt u de spanning te laag in, dan zal het apparaat niet of onbetrouwbaar werken. Stelt u de spanning te hoog in, dan kan de apparatuur onherstelbaar beschadigd raken.

De juiste maximale uitgangsstroom

Naast de uitgaansspanning is ook de maximale uitgangsstroom die het toestel kan leveren belangrijk. Het toestel waar de adapter op aangesloten is, bepaalt hoeveel stroom het uit de adapter trekt. Heeft de apparatuur een ingebouwde accu, dan zal het apparaat meer stroom trekken als de accu leeg is om deze accu op te laden. Is een ingebouwde accu vol en staat het apparaat uit of op stand-by, dan zal de opgenomen stroom juist heel laag zijn. Bij de adapterkeuze is het belangrijk dat deze de gevraagde maximale stroom ook echt kan leveren. Is de door het apparaat gevraagde stroom groter dan de adapter kan leveren, dan raakt deze stroomvoorziening overbelast. Hierdoor zal de uitgangsspanning dalen of de universele adapter zal helemaal uitschakelen. Hierdoor zal uw apparaat niet goed of helemaal niet werken. Het is dus belangrijk om te kijken wat de maximale stroom is die een apparaat kan verbruiken. Dit staat op het apparaat aangeven. Bestel een uitvoering die dezelfde of een hogere maximale stroom kan leveren.

Aansluitstekker en polariteit

Veel elektronische apparaten hebben een adapteraansluiting. Deze aansluiting bestaat uit een rond gat met daarin een pinnetje. De diameter van het gat en de diameter van de pin zijn gestandaardiseerd. Hoe hoger de voedingsspanning is die een apparaat nodig heeft, hoe groter de diameter van het gat en pin. Helaas houden niet alle fabrikanten zich aan deze norm. Bij een universele adapter worden een hele reeks stekkertjes geleverd met verschillende diameters. U kunt gewoon proberen welk stekkertje goed in de adapteraansluiting van uw apparaat past. Zodra u het juiste stekkertje gevonden heeft, kunt u dit op het adaptersnoer steken. Let hierbij goed op de polariteit. Bij veel apparaten is de middenpen van de aansluiting de pluspool en de buitenbus van aansluiting de minpool. Helaas zijn hier uitzonderingen op. Daarom is het belangrijk om eerst op het apparaat te kijken wat de plus- en wat de minpool moet is. Steek daarna de aansluitstekker op de juiste manier op het adaptersnoer. Voor apparaten met een USB-aansluiting wordt bij veel adapters een USB-verloopstekkertje meegeleverd. Let goed op de polariteit en stel uw universele toestel in op 5 volt.

Netspanning, maximale stroom en maximaal vermogen

De universele types die wij verkopen zijn allemaal geschikt voor een netspanning van 110 tot 240 volt wisselspanning. Reist u naar landen waar een andere netspanning op het stopcontact staat, dan kunt u daar gewoon uw universele adapter gebruiken. Reist u naar landen zoals de US, Engeland en Australië waar andere stopcontacten dan in Nederland gebruikt worden? Maak dan gebruik van een reisstekker om uw universele adapter aan te sluiten. U kunt uw universele adapter dus overal ter wereld gebruiken waar een stopcontact met wisselspanning aanwezig is. In sommige landen heeft u wel een reisstekker nodig. Lees voordat u een product bestelt goed de beschrijving op onze website. Bij veel adapters is de maximale stroom die geleverd kan worden afhankelijk van de ingestelde adapterspanning. Let er dus goed op dat deze waarde die opgegeven staat bij voedingsspanning staat niet wordt overschreden. Op sommige apparatuur wordt niet de maximale stroom maar het maximale vermogen aangegeven. De maximale stroom is eenvoudig uit te rekenen door het vermogen in watt te delen door de benodigde spanning.