Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Netwerk kabel

Verschillen in netwerkkabels

Netwerkkabels zijn onder te verdelen in verschillende categorieën, die aangeduid worden met Cat. De categorieën geven de snelheid weer waarmee de kabel data kan overdragen. Daarnaast zit er per kabel een bepaalde beperking op de kabellengte. In principe is de regel qua snelheid als volgt: hoe hoger het Cat-type, hoe hoger de maximaal te behalen snelheid van de netwerkkabel. De maximale lengte stijgt echter niet per se per Cat-type. Onderstaande tabel biedt u een duidelijk overzicht van de lengtes en de te behalen snelheden van onze netwerkkabels:

Type Snelheid Lengte Max. bandbreedte
Cat 5 10/100/1000 Mbps Tot 50 meter 100 MHz
Cat 6 10/100/1000 Mbps Tot 50 meter 250 MHz
Cat 6A 100/1000/10.000 Mbps Tot 100 meter 500 MHz
Cat 7 100/1000/10.000 Mbps Tot 70 meter 600 MHz
Cat 8 25/40 Gbps Tot 30 meter 2 GHz

Welke kabel moet ik kiezen?

Gebruikt u uw netwerkkabels voor thuisgebruik, dan is een Cat 6 netwerkkabel vaak al voldoende, deze biedt genoeg snelheid om een goede verbinding met uw modem of router te garanderen. Deze is daarnaast ook nog geschikt voor het overbrengen van spraak, bijvoorbeeld wanneer u gebruik maakt van Voice over IP telefonie. Ook voor het streamen van uw favoriete series en films via een mediaplayer is deze netwerkkabel prima geschikt, u kunt hiermee ongestoord de beste series bingewatchen zonder haperend beeld en lange laadtijden. Een netwerkkabel van 20 meter wordt vaak verkocht en hiermee komt u binnenshuis al een heel eind. Uiteraard kunt u ook kabels kiezen die een hogere specificatie hebben, zoals Cat 7 netwerkkabel en Cat 8 netwerkkabel. Verder is er nog onderscheid tussen UTP, STP, FTP en S-FTP netwerkkabels. De laatste 3 van die varianten zijn vooral geschikt wanneer u uw kabels gebruikt in een omgeving met veel storingsfactoren. In huis zult u deze zelden nodig hebben, u kunt voor thuisgebruik dus gewoon voor een UTP netwerkkabel kiezen.

Shielded, foiled en twisted

We noemden eerder al de verschillende varianten netwerkkabels, waarbij UTP geschikt is voor thuisgebruik. Wat is nu precies het verschil tussen deze kabels? Laten we ze allereerst eens volledig uitschrijven. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, FTP voor Foiled Twisted Pair, STP voor Shielded Twisted Pair en S-FTP voor Shielded Foiled Twisted Pair. Een aantal mooie Engelse beschrijvingen, maar wat houden deze precies in? Het heeft te maken met de afscherming van de afzonderlijke aders binnen in de kabel. De afscherming zorgt ervoor dat de kans op zogeheten “interferentie”, data overspringen, en de kans op storingen wordt verkleind. Gebruikt u de netwerkkabels voor professioneel gebruik en ligt er een coax-, stroom-, of krachtstroomkabel dicht in de buurt van de kabel, dan is het verstandig om voor een afgeschermde variant te kiezen.

Afstanden en wegwerken

Het nadeel van een bekabeld netwerk tegenover een draadloos netwerk is natuurlijk wel dat u met een hoop extra kabels zit. Kiest u voor een netwerkkabel met een Cat-type die over lange afstand te gebruiken is, dan kunt u in ieder geval al het gebruik van meerdere verschillende kabels en connectors vermijden. Met een netwerkkabel splitter kunt u uw kabels verschillende richtingen op leiden. Daarnaast biedt Allekabels ook een mooie oplossing voor het gemakkelijk wegwerken van uw kabels, namelijk de platte netwerkkabel. Deze kunt u zonder problemen verwerken achter plinten of onder een vloer. Door de platheid van de kabel neemt deze weinig plek in beslag en kan deze gemakkelijk weggewerkt worden. Zo creëert u toch een onzichtbaar netwerk, met de stabiliteit, bescherming en snelheid van een bekabeld netwerk. Bij Allekabels vindt u voor al uw netwerktoepassingen de geschikte kabel, bekijk dus snel ons assortiment en bestel de netwerkkabel die u nodig heeft.