Prikkabel - Elcab
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 3,69
Prikkabel eindstuk - EGB
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 6,39
Prikkabel eindstuk - Eltric top
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 10,99
E14 Lamp - Gloeilamp Blauw - 10 lumen
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
E14 Lamp blauw - Gloeilamp - 10 lumen
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
Blauwe Gloeilamp E27 15W
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 1,59
Blauwe Gloeilamp E27 25 watt
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
E27 Gloeilamp - Techtube Pro
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
Gloeilamp - E27 - 40 lumen - Techtube Pro
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,69
E27 led lamp Blauw
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,19
Ophangbeugel - kerstverlichting buiten en binnen - 10 stuks - zwart
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 5,29
Kabelmof - Perel
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 5,29
Kabelmof - Brennenstuhl
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 5,29
Kabelmof - Brennenstuhl
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 8,49

Wat is een prikkabel?

De prikkabel is een verlichtingskabel waar u op elke zelfgekozen plaats de bijbehorende fittingen kunt monteren. Dit plaatsen is eenvoudig, namelijk zonder dat u het snoer hoeft te strippen of door te knippen. De montage van een fitting is eenvoudig. U schroeft het fittingklepje los en legt het snoer in het gootje van deze fitting. Daarna legt u het klepje weer op de fiiting en draait de twee schroeven stevig vast. Bij het aandraaien der schroeven prikken de twee fittingpennetjes in het snoer en maken contact met de twee geleiders van de prikkabel. De bekabeling en het gootje in de fitting hebben een rechthoekige vorm, waardoor de prikkabel altijd op de juiste manier in de fitting terechtkomt en de pennen precies op de juiste positie in de bekabeling prikken. Omdat het snoer van elastisch materiaal is gemaakt, kunt u de prikfittingen ook weer ervan afhalen zonder dat er aanrakingsgevaar van spanningsvoerende draden ontstaat. U kunt bij ons losse prikfittingen en -kabel per meter of per rol bestellen, maar ook sets met kabelfittingen en lampen.

Aansluiten en ophangen

De prikkabel biedt veel vrijheid zodat u geheel naar eigen inzicht en creativiteit zelf uw lichtplan kunt samenstellen. Let er bij het maken van uw lichtplan op dat u de prikkabel niet kunt aftakken. De bekabeling bestaat uit één stuk. Het is wel mogelijk om een grote ruimte te overbruggen. Let er hierbij op dat u het snoer niet te strak trekt, maar in een bocht laat hangen. Wilt u de kabel toch mooi horizontaal laten lopen, span dan een touw of staalkabeltje en zet de kabel hier met tie-wraps op vast. Heeft u de kabelloop bepaald, kijk dan of er een stopcontact in de buurt zit om de kabel op aan te sluiten. Aansluiten kan op twee manieren. U kunt een speciale prikkabelstekker kopen. Dit is een handige oplossing als er een stopcontact in de buurt is. Is er geen stopcontact in de buurt, gebruik dan een verbinder die geschikt is voor het aansluiten van een losse netspanningskabel. Wij leveren ook verbinders waarmee u de ene kabel op de ander kunt aansluiten. Monteer voor de elektrische veiligheid een eindstuk aan het einde van de kabel.

Fittingen en lampen

Bij het samenstellen van uw eigen verlichtingskabel heeft u keuze uit veel verschillende soorten lampen. U kunt kiezen voor de voordelige traditionele gloeilampen of voor de iets duurdere maar energiezuinigere ledlampen. Hou er bij het kiezen rekening mee dat u met sfeerverlichting bezig bent. Omdat u een hele streng lampen ophangt, moet er per lamp niet te veel licht geproduceerd wordt. Een vermogen van 25 watt dat afhankelijk van kleur overeenkomt met 20-100 lumen is het maximum. Bij hetzelfde vermogen kan de lichtopbrengst in lumen per kleur flink afwijken. Het is daarom verstandig om op de lichtopbrengst in lumen af te gaan, zeker als u ledlampen gebruikt of gloeilampen en ledlampen combineert. Heeft u uw keus gemaakt uit ons lampenassortiment, tel dan het aantal lampen en bestel evenveel prikfittingen. Bij het bestellen van de fittingen is het belangrijk dat u weet hoeveel met E27 en hoeveel met E14 fitting u wilt aansluiten. Bij de sets worden traditioneel E27 fittingen en lampen geleverd, maar er is niets op tegen om wat extra lampen en fittingen te kopen. U kunt deze eenvoudig aan een voorgemonteerde set toevoegen.

Veiligheid

Bij het gebruik van de prikkabel is het belangrijk om op de veiligheid te letten zeker als u de kabel buiten op gaat hangen. Mits zorgvuldig gemonteerd, voldoet een kabel met fitting aan de IP44 beschermingsnorm. Het eerste cijfer in IP44 geeft het niveau van bescherming aan tegen het binnendringen van massieve objecten. Bij 4 is er een bescherming tegen het binnendringen van objecten groter dan een millimeter. Het tweede cijfer in IP44 geeft het beschermingsniveau aan tegen binnendringend water. Het cijfer 4 geeft aan dat er een bescherming is tegen plenswater vanuit alle richtingen. Een kabel met fitting kan dus gerust een stevige plensbui doorstaan. Voor kabels die langdurig buiten hangen, raden wij aan om per lamp een siliconen afdichtring te monteren. Standaard gloeilampen zijn van glas. Let er bij het monteren van een kabel op dat de lampen niet de grond raken, dam kunnen ze breken. Is er een lamp gebroken dan is het belangrijk om meteen de stekker van de kabel uit het stopcontact te trekken. Gebruik op plaatsen waar lampen aangeraakt kunnen worden, liever de kunststof led lampen.