Ten tijde van de introductie van internet werd er vaak voor gekozen om een BNC connector samen met ethernet-netwerken te gebruiken. Naarmate het internet steeds groter werd en zich verder ontwikkelde bleek een coaxaansluiting vaak niet meer voldoende of niet snel genoeg meer te zijn en werd er steeds minder gebruik gemaakt van een dergelijke verbinding. In plaats van voor een coaxverbinding werd gekozen voor digitale verbindingen die sneller bleken te zijn en voor een vluggere overdracht van het signaal zorgen. Goede voorbeelden van de huidige toepassing van een BNC connector zijn bijvoorbeeld terug te vinden bij elektronische testapparatuur, apparatuur die in de luchtvaart gebruikt en bij moderne antennetechnieken. De BNC connector (of BNC stekker) staat in dit soort specifieke domeinen soms ook bekend als Baby N-connector, Britse marine-connector en Bayonet Nut-connector. BNC staat voor Bayonet-Neill-Concelman connector. De naam is afkomstig van de mensen die deze connector ontwikkeld hebben.
Een BNC stekker wordt nog veel gebruikt en is voorzien van een bajonet sluiting. Dit betekent dat u deze door middel van een draaisysteem vastmaakt. De BNC stekker heeft twee verschillende delen die u op die manier aan elkaar kunt vastzetten. Er wordt gebruikt gemaakt van een BNC connector male die voorzien is van een pin. Deze zet u vast aan een BNC connector female met behulp van een veer. Op deze manier blijven beide delen goed aan elkaar vastzitten en loopt u minder kans dat het totale BNC connector chassis kan losschieten. Op de eerste plaats is het systeem rond de BNC connector ontwikkeld voor de analoge verwerking van videosignalen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan signalen die van videoapparatuur naar de televisie toelopen. Tegenwoordig worden de connectoren ook gebruikt om audiosignalen over te brengen, dus niet alleen meer voor beelden maar ook voor geluid. Er zijn nog veel toepassingen bekend waarvoor u prima een BNC connector kunt gebruiken.
Als u op zoek bent naar een BNC stekker kunt u een keuze maken uit twee soorten. We kennen de 50 Ohm-connector die frequenties tot 4 GHz kan overdragen. De 75 Ohm-connector draagt frequenties tot 2 GHz over. Kijk daarom altijd goed waarvoor u de BNC connector wilt gebruiken en kies op basis daarvan de juiste. Zorg er ook altijd voor dat deze compatibel is met de apparaten waarop u deze aansluit. De 50 Ohm-connector wordt veelgebruikt bij videoapparatuur, deze is goedkoper in aanschaf. Als u ervoor kiest een BNC stekker aan te schaffen bij Allekabels kunt u een keuze maken uit diverse modellen. Bepaalde modellen worden door middel van een soldeeraansluiting aan elkaar bevestigd, u kunt ook kiezen voor een aansluiting die u erop kunt draaien met behulp van een twist-on sluiting (een draaisluiting). Ook kunt u bepaalde accessoires bij ons aanschaffen die makkelijk zijn als u een BNC stekker wilt bevestigen. Dit kan een BNC connector tang zijn (krimptang) zijn waarmee u de connector makkelijk en snel vastmaakt maar er zijn ook verloopstukken voor het geval dat niet ieder apparaat dat u heeft dezelfde aansluiting heeft.
Als u ervoor kiest een BNC kabel en connector te gebruiken voor netwerken en radiocommunicatie kunt u prima uit de voeten met een BNC kabel en BNC stekker met een impedantie van 50 Ohm. Wilt u de kabel en connector echter aansluiten op apparatuur zoals een radio of televisie en waarmee video- en audiosignalen verstuurd worden dan is het goed te kiezen voor een impedantie van 75 Ohm. Het aantal Ohm staat voor de weerstand van het materiaal en het is maar net wat u ermee wilt doen en wat bij uw apparaten past op basis waarvan u de juiste keuze maakt. Kijk ook altijd goed hoe lang de kabel dient te zijn maar ook naar de aansluiting op zich. Stel, u gebruikt een vrij nieuwe televisie in combinatie met een ouder videoapparaat. Grote kans dat voor de televisie geen coaxkabel met BNC connector gebruikt wordt. In dat geval heeft u ook speciale koppelstukken of verlengstukken.
Waarom zou u voor een BNC connector kiezen? Om te beginnen zorgen ze voor een goede overdracht van zowel video- als audiosignalen zonder al te veel ruis. Daarnaast zijn de aansluitingen bijzonder degelijk en kunnen ze nauwelijks losraken of beschadigen. Een BNC connector is ook zeer geschikt voor de wat kleinere beurs. Bent u bijvoorbeeld een fervent radio amateur maar zijn de allernieuwste verbindingen en kabels wat te kostbaar voor het uitoefenen van uw hobby? Dan kunt u ook voor een BNC connector kiezen want deze is kwalitatief uitstekend. We verkopen bij Allekabels ook andere producten die u samen met een BNC connector kunt gebruiken om een complete verbinding op te bouwen. Denkt u hierbij aan BNC kabels of aan BNC verloopstekkers. Wilt u een BNC connector kopen? Als u kiest voor een dergelijke kabel en BNC stekker kijk goed wat u nodig heeft.