"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

USB Netwerkadapter

USB-netwerkadapter - Nedis
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 21,99

Wat is een USB netwerkadapter?

Een USB netwerkadapter is een term die in de praktijk voor een breed scala van adapters gebruikt wordt die een laptop of pc via Universal Serial Bus met het computernetwerk verbinden. Er zijn twee types te onderscheiden. Het eerste type is geschikt om een laptop of pc met het draadloos netwerk te verbinden. Dit type heeft een ingebouwde wifichipset die verbinding kan maken met een wifi access point in uw favoriete café of met uw wifirouter thuis. Het tweede type is een USB netwerkadapter waarmee u contact kunt leggen met een bedraad computernetwerk. Deze wordt ook ethernet adapter genoemd. De ethernetnorm beschrijft de specificaties van onder andere de fysieke netwerkkabel en connector. Deze wordt ook vaak aangeduid met de naam LAN USB netwerkadapter. LAN is een acroniem van Local Aria Network, dat vrij vertaald lokaal computernetwerk betekent. Universal Serial Bus is een van de meest bekende computeraansluitingen voor het aansluiten van randapparatuur. Door het universele karakter leent deze aansluiting zich voor veel verschillende doeleinden, ook voor het aansluiten van een extra USB netwerkadapter op een bedraad of draadloos netwerk.

Draadloze adapter

Is de wifi voorziening in uw laptop erg langzaam of defect? Een wifi USB netwerkadapter is dan een voordelige optie om te installeren en te upgraden. Bij het bestellen hiervan is het belangrijk om op een aantal eigenschappen te letten. De eerste belangrijke eigenschap is de maximale snelheid van de adapter. Deze wordt aangegeven in megabit per seconde (Mb/s). Het gaat hier om de maximale prestatie die onder ideale omstandigheden haalbaar is. In de praktijk zal dit door obstakels, invloeden van buitenaf en drukte op het netwerk lager liggen. De snelheid die u nodig heeft, hangt af van een aantal factoren. De eerste factor is het gebruik. Zet u regelmatig grote bestanden over tussen verschillende computers, dan wilt u een zo hoog mogelijke prestatie. Gebruikt u uw computer voornamelijk voor internet dan hoeft de performance niet hoger te zijn dan de maximale snelheid van uw internetverbinding. De tweede belangrijke eigenschap is single band of dual band. Bij single band werkt de USB netwerkadapter alleen op de 2,4 GHz band, bij een dual band adapter kan deze op 2,4 GHz en de veel rustigere 5 GHz band werken.

Ethernet netwerkadapter

Met een ethernet of LAN netwerkadapter kunt u een laptop die geen of een hele langzame LAN adapter heeft van een snelle bedrade computernetwerkaansluiting voorzien. Voor bedrade LAN netwerken zijn er twee veel gebruikte snelheden. Alle moderne ethernetwerken en bijbehorende apparatuur zijn in staat om gegevens te versturen met een snelheid van 100 megabit per seconde (Mb/s). Het versturen van grote bestanden via deze snelheid geeft lange wachttijden. Daarom kiezen veel mensen bij het aanleggen van hun netwerk meteen voor de 1 gigabit per seconde (1 Gb/s) dat tien keer zo snel is. Bij ons vindt u LAN adapters met een maximale snelheid van 100 Mb/s maar ook van 1 gigabit per seconde. Gelukkig is bijna alle netwerkapparatuur die geschikt is voor de hogere snelheid compatibel met de lagere snelheid. U kunt dus gewoon een ethernetadapter van 100 Mb/s op een 1 Gb/s netwerk aansluiten. Deze zal normaal functioneren, maar data niet met de hoge 1 Gb/s snelheid kunnen versturen. Een 1 Gb/s netwerkadapter kan ook op een 100 Mb/s netwerk worden aangesloten.

Welke versie kiezen?

Er zijn twee veel gebruikte versies: USB 2.0 en 3.0. Het grote verschil tussen deze twee versies is de maximale overdrachtssnelheid die gehaald kan worden. Bij 2.0 is dit 480 Mb/s en bij 3.0 is dit 5 Gb/s. Hiermee is 3.0 ruim tien keer sneller dan 2.0. Wifi adapters tot een maximale snelheid van 300 Mb/s maken gebruik van 2.0. Bij wifi adapters met een hogere maximale snelheid, heeft deze oudere versie onvoldoende snelheid in huis en wordt USB 3.0 gebruikt. Wilt u gebruikmaken van deze hoge doorvoersnelheid, dan is het belangrijk dat u een adapter aansluit op de USB 3.0 poort. Deze poort is eenvoudig te herkennen aan het blauw kunststof balkje. Een 3.0 adapter werkt ook in een 2.0 poort, maar kan dan een maximale doorvoersnelheid van 480 Mb/s halen. Heeft u een USB-C aansluiting op uw laptop op pc, dan kunt u een USB-C netwerkadapter gebruiken. Deze heeft dezelfde doorvoersnelheid als USB 3.0. maar gebruikt een andere connector.