"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxidemelder Kleefpad - Kidde
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,09
Koolmonoxidemelder Montageset - Alecto
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,29
Koolmonoxidemelder Montageset - SAVS
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,29
Koolmonoxidemelder Afstandsbediening - Cavius
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 26,49
Koolmonoxidemelder Smart Home Hub - Cavius
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 167,99

Waar kunt u een koolmonoxidemelder ophangen?

Allereerst is het belangrijk om te weten in welke ruimtes u de koolmonoxidemelder in ieder geval niet moet plaatsen. Dit zijn ruimtes met veel zonlicht, hoge temperaturen, in plekken met veel tocht, vieze ruimtes, de garage en de keuken. Hangt u de koolmonoxidemelder in één van deze plekken dan krijgt deze niet de kans om goed te functioneren. Doordat koolmonoxide minder hoog blijft hangen dan bijvoorbeeld rook, is het belangrijk de melder niet aan het plafond te hangen. De richtlijn is om de melder op ongeveer 1,5 meter van de grond te plaatsen. Vaak plaatst u een koolmonoxidemelder om zeker te zijn dat een specifiek apparaat, zoals een cv-installatie, niet teveel koolmonoxide vrij geeft. Het is dan belangrijk om de melder in de buurt van dit apparaat te hangen. Het is verstandig om meerdere melders te plaatsen wanneer u ook meerdere apparaten heeft die koolmonoxide kunnen produceren. Test na het plaatsen van de melder altijd of u vanuit de andere ruimtes in het huis het apparaat wel kunt horen.

Zo plaatst u de koolmonoxidemelder

Het is belangrijk om deze op 1,5 meter hoogte te plaatsen. Heeft u een plek uitgekozen dan plaatst u de koolmonoxidemelder door de bevestiging vast te boren in de muur. De koolmonoxidemelder kunt u vervolgens in de bevestiging vastmaken. Het apparaat werkt op basis van een chemische reactie. Wanneer de sensoren merken dat de concentratie koolmonoxide te hoog wordt, geven deze een signaal aan het alarm. Lees bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder altijd de handleiding voor de actuele eisen aan het plaatsen van de melder. Plaatst u de melder op een verkeerde plek, dan krijgt u dus ook te laat of zelfs helemaal geen signaal wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide in huis is. Twijfelt u over de positionering van de melder dan kunt u het beste een specialist om hulp vragen.

Soorten koolmonoxidemelders

De meeste types koolmonoxidemelder geven een geluidssignaal van circa 85 dB af en hebben een ledlampje dat gaat knipperen wanneer het alarm afgaat. Deze melders werken meestal op batterijen en geven een signaal wanneer de batterij bijna leeg is, zodat u deze op tijd kunt vervangen. Sommige types koolmonoxidemelder hebben een automatisch periodiek testsysteem. Net zoals bij rookmelders zijn er tegenwoordig ook “slimme” melders die via wifi contact maken met uw smartphone. Zo krijgt u op uw telefoon meldingen wanneer de batterij bijna leeg is, of als het alarm afgaat. Het voordeel van een koolmonoxidemelder met een schermpje is dat u makkelijk kunt aflezen wat de huidige concentratie koolmonoxide is. U ziet op dit scherm ook meteen hoe snel de waarde aan het stijgen is, iets dat een melder zonder lcd scherm niet kan. Er zijn ook melders met een lithium batterij, waarbij de batterij even lang mee gaat als het apparaat zelf. Dit is handig omdat veel mensen tóch vergeten de batterij van de melder te vervangen. Een koolmonoxidemelder met een normale batterij is wel een stuk goedkoper, dat is dan ook de reden dat de meeste mensen voor een normale melder gaan.

Extra tips

Het is belangrijk om altijd in de buurt van de cv een koolmonoxidemelder te hebben op één tot drie meter afstand van de cv installatie. Wilt u ook een koolmonoxidemelder in de slaapkamer, dan kunt u het beste een staand model nemen dat u op het nachtkastje kunt zetten. Deze melder meet dan de concentratie koolmonoxide op dezelfde hoogte als waarop u slaapt. Wilt u een combimelder kopen die zowel een rookmelder als koolmonoxidemelder is? U kunt deze melders beter gescheiden houden. Zoals eerder uitgelegd plaatst u een rookmelder op het plafond omdat rook helemaal naar boven stijgt. Een koolmonoxidemelder plaatst u op de muur, 1.5 meter van de grond, omdat koolmonoxide niet helemaal naar boven stijgt. De vraag is dus waar u de combimelder gaat plaatsen, want door de dubbele functie van het apparaat is zowel op de muur als op het plafond geen juiste plek. Schaft u een combimelder aan dan moet u er dus alsnog twee kopen, één voor op de muur (om koolmonoxide te meten) en één op het plafond (om de rook te meten). Let bij de aanschaf wel op dat u een melder koopt met een Europees keurmerk.

Achtergrondinfo: wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat vrij komt bij onvolledige verbranding, hetgeen wordt veroorzaakt door te weinig zuurstoftoevoer bij de verbranding. Kachels die slecht onderhouden zijn hebben een verhoogde kans om koolmonoxide vrij te geven. Dit is heel gevaarlijk omdat dit koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken. Het lastige aan koolmonoxide is dat u het niet ruikt of proeft, zelf hebt u dus niet door wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide is tot u last van de symptomen begint te krijgen. Daarom is het verstandig om een koolmonoxidemelder te kopen. Kachels kunnen last hebben van een verstopte afvoer waardoor de koolmonoxide, in plaats van via de afvoer naar buiten te stromen, naar binnen toe slaat. Door slechte ventilatie wordt de concentratie koolmonoxide in huis vervolgens steeds hoger. De stof is extra giftig doordat deze door longen veel sneller wordt opgenomen dan zuurstof, hierdoor krijgt zuurstof minder kans naarmate de concentratie toeneemt. Naarmate de concentratie hoger wordt krijgen organen dus ook steeds minder zuurstof. Gaat een koolmonoxidemelder in huis af, dan is het belangrijk om meteen een specialist of zelfs de brandweer te bellen. Er zijn vijf gradaties in de blootstelling aan koolmonoxide, waarbij de hoeveelheid koolmonoxide wordt uitgedrukt in ppm.

Hoe herkent u een koolmonoxidevergiftiging?

Ppm geeft de hoeveelheid deeltjes koolmonoxide aan per miljoen deeltjes. Bij een concentratie van rond de 100 ppm zullen de eerste symptomen zich voordoen in de vorm van lichte hoofdpijn en slaperigheid. Vanaf 200 ppm zal de hoofdpijn niet meer licht zijn, mits u enkele uren bent blootgesteld aan deze concentratie. Komt u dus een uurtje thuis en gaat u meteen weer weg terwijl er in huis een concentratie van 200 ppm is, dan zult u hooguit lichte hoofdpijn hebben. Vanaf 400 ppm zult u bij een blootstelling van meerdere uren zeer sterke hoofdpijn hebben. Andere veel voorkomende symptomen zijn overgeven en misselijkheid, duizeligheid en uzelf heel erg verzwakt voelen. Vanaf 1100 ppm worden de symptomen nog een stuk erger. Bij deze concentratie kunt u na enkele uren namelijk last krijgen van flauw vallen, stuiptrekkingen, een hogere hartslag, zwaardere ademhaling en zelfs een coma. Vanaf 5000 ppm heeft u slechts enkele minuten blootstelling nodig om nauwelijks nog een ademhaling en een zwakke hartslag over te houden. Ademt u dus een concentratie van 5000 ppm in dan heeft zuurstof bijna helemaal geen kans meer om opgenomen te worden in het bloed, waardoor u dus een zwaar zuurstofgebrek krijgt.