"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

C batterij

C Batterij - Varta
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,49
C Batterij - NihM - Camelion
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,39
Batterij tester - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,49
Batterij tester - Camelion
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,99
Batterij tester - Varta
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 10,99
C batterij houder - Velleman
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,69

Wanneer kiezen voor een C batterij?

Welke batterij u nodig heeft, is ten eerste afhankelijk van de beschikbare ruimte. Normaal vindt u de aanduiding van de benodigde batterij, bijvoorbeeld een C batterij, al op het product zelf. Zo niet dan staat deze in de gebruiksaanwijzing van het apparaat vermeld. Om het juiste model te kiezen, let u op de vorm: cilindrisch, blokvorm of celvormig. Ten tweede is de capaciteit van de batterij belangrijk. Wanneer u oplaadbare C batterijen voor bijvoorbeeld een zaklamp wilt gebruiken dan is het aan te raden om een zo hoog mogelijk mAh (milliampère-uur) te gebruiken. Anders zijn de batterijen snel leeg. U vindt deze informatie terug op de productpagina van al onze oplaadbare C batterijen, meestal onder het kopje capaciteit. Cilindrische batterijen herkent u aan de ronde vorm. Ze worden nogal eens onderling verwisseld omdat ze op elkaar lijken. Zo houdt u ze uit elkaar.

  • AA, Penlite of Mignon. Dit is de meest gebruikte variant. Afmetingen 51 × 15 mm.
  • AAA, Triple A, Potlood, Mini penlite of Micro. Dit type is iets kleiner dan de bekende AA batterij. Afmetingen 44,5 × 10,5.
  • AAAA, Quad A of Mini. Nog een slag dunner en iets korter dan de AAA. Afmetingen 42,5 × 8,3 mm.
  • C batterij, baby cel of Engelse staaf. De C-serie is een duidelijk groter model dan de A-serie. Afmetingen 26.2 × 50.
  • D cel, Mono cel. Dit is de grootste van de meest voorkomende cilindrische batterijen. Afmeting 58 × 33 mm.

Wegwerp C batterij

Wegwerpbatterijen worden nog steeds vaak gebruikt. Gelukkig worden ze steeds meer vervangen door oplaadbare varianten, die vele malen te herladen zijn. Wegwerpbatterijen zijn er in verschillende uitvoeringen, ook als C batterij.
  • Zink-koolstof types. Dit zijn standaardbatterijen. Voordelig in prijs en geschikt voor alle normale toepassingen. Deze C batterij is prima geschikt voor bijvoorbeeld een zaklamp en voor in een elektrische klok;
  • Alkaline batterij. Dit is een C batterij van hoge kwaliteit, die ca 3,5 keer zoveel energie levert dan de normale zink-koolstof batterij. Deze C batterij is geschikt voor toepassingen die meer stroom trekken zoals elektrisch speelgoed, digitale camera's en draadloze mediaspelers;
  • Lithium batterij. Deze modellen hebben een lange levensduur door hun lage zelfontlading en kunnen daardoor jaren meegaan. Ze hebben ook veel meer capaciteit als alkaline C batterijen en zijn ondanks de hoge aanschafprijs vaak een voordelige aankoop. Geschikt voor zowel licht als voor zwaar gebruik. Omdat ze lang meegaan zijn ze bijvoorbeeld handig voor op vakantie.

Oplaadbare varianten

Zodra een oplaadbare C batterij leeg of bijna leeg is, sluit u uw apparaat op de lichtnetadapter aan om hem weer op te laden. De meeste apparaten die op wegwerpbatterijen werken, kunnen ook op oplaadbare cellen werken. Daarom worden meestal oplaadbare modellen geleverd die net zo groot zijn als wegwerpbatterijen. Sommige apparaten hebben intern een voorziening om de oplaadbare C batterijen op te laden. Bij apparaten die dat niet hebben, haalt u de lege stroomvoorziening uit het apparaat en laadt u ze op in een aparte oplader. Afhankelijk van het gebruik kan een oplaadbare C batterij tot ca 1000 maal herladen worden. De capaciteit zal hierbij wel langzaam achteruit gaan. Oplaadbare batterijen worden in twee soorten geleverd:

  • NiMH Nikkel Metaalhydride. Dit zijn oplaadbare types die als vervanging van wegwerpbatterijen gebruikt kunnen worden. De spanning van een NiMH batterij is met 1,2 Volt iets lager dan die van een wegwerpbatterij. Ook is de capaciteit van een oplaadbare batterij lager dan die van een wegwerpbatterij. Dat is natuurlijk geen probleem, want u kunt ze steeds opnieuw weer opladen.
  • Lithium oplaadbare batterijen. Oplaadbare lithium varianten hebben een celspanning van ca 3,6 Volt. Ze worden veel toegepast in laptops, smartphones en andere draagbare elektronica zoals huis- of DECT-telefoons. Vanwege de afwijkende spanning is een oplaadbare lithium C batterij niet geschikt als vervanger van een wegwerpbatterij.

Andere speciale batterijen en accessoires

U begint te merken dat uw scheerapparaat of game controller niet meer goed oplaadt en een nieuwe kopen is zonde omdat er verder niets mis is met het product? Waarschijnlijk biedt een soldeerbatterij de uitkomst. Soldeerbatterijen zijn terug te vinden in elektrische tandenborstels, scheerapparaten, handstofzuigers, radiografisch bestuurbare voertuigen en nog veel meer. Let erop dat wanneer u de batterij gaat vervangen de maat, het voltage en het aantal ampère overeenkomen met de huidige batterij/accu. Soldeerbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen (waaronder oplaadbaar) en op de productpagina vindt u meer informatie zoals de spanning, de capaciteit en het type. Verder hebben wij in ons assortiment vele accessoires voor batterijen, zoals C batterijtesters, C batterijhouders en C batterij opladers.