Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Subwooferkabel

Subwooferkabel open einde - Tasker
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 316,99
Coax kabel - Nedis
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 11,69
Subwoofer adapter - Nedis
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,69
Tulp stekker - Goobay
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 0,69
Tulp stekker - Allteq
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
Tulp stekker - HQ Products
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,69

Wat is een subwoofer kabel?

Het woord is een samentrekking van het woord woofer en sub. Woofer is een lagetonenluidspreker die geschikt is voor het weergeven van geluiden in het frequentiegebied van circa 50–500 Hz. Zoals de term al doet vermoeden is “woof” afgeleid van het Engels woord voor de blaf van een hond. Het woord “sub” staat voor beneden of onder en deze speaker staat in zijn frequentieweergave onder de woofer. De ondergrens van een woofer is circa 50 Hz maar hier zal een woofer niet maximaal presteren. Beneden de 80 Hz zullen de prestaties al terug teruglopen waardoor lage tonen minder sterk worden weergegeven. Om een goede lagetonenweergave te realiseren, wordt een woofer in combinatie met een sub gebruikt. De sub neemt het frequentiebereik onder de 80 Hz voor zijn rekening. Afhankelijk van het type en het formaat kan dit doorlopen tot 20 Hz of nog lager, deze neemt dus de diepe bassen voor zijn rekening.

De juiste bekabeling

Elk type luidspreker heeft zijn eigen uitdagingen. Voor het weergeven van lage frequenties is een grote conus nodig die een flinke uitslag kan maken. De grote conus en grote uitslag is nodig om voldoende volume te kunnen producer bij deze lage frequenties. Voor het bereiken van deze grote conusuitslagen zijn hoge wisselstromen bij een lage frequentie nodig. Om een sub goed aan te sturen, is een speciale subwooferversterker nodig die deze hoge stromen kan leveren. Daarbij ontstaat meteen de uitdaging om de stromen van deze versterker met zo weinig mogelijk verliezen door te geven. Een normale luidsprekerkabel voldoet hier niet meer omdat er in de ohmse weerstand van het snoer veel vermogen van de subwooferversterker in warmte omgezet zal worden. Daarom is er dikke bekabeling nodig met een groot aderoppervlakte om de kabelweerstand zo laag mogelijk te houden. Hoe langer de bekabeling die zich tussen de sub en versterker bevindt, hoe dikker dit snoer moet zijn om de verliezen binnen de perken te houden om een goede geluidsweergave te waarborgen.

Passief en actief

Omdat het aanleggen van lange dikke kabels een kostbare zaak kan worden, is er een alternatief ontwikkeld. Hiervoor wordt de subwoofereindversterker niet in de audio-installatie geplaatst, maar zo dicht mogelijk bij of in de sub. Een ontwerp met een ingebouwde versterker heet een actieve subwoofer. Deze tactiek zorgt ervoor dat een subwoofer kabel kort kan blijven. Nu hoeft alleen maar een laagvermogen signaal naar de sub overgedragen te worden. Hiervoor kan een veel dunnere subwoofer kabel gebruikt worden. In de praktijk worden hiervoor kabels met tulpaansluiting gebruikt. Omdat een subwoofersignaal gevoelig is voor laagfrequente interferentie worden in de praktijk hiervoor kabels gekozen die voorzien zijn van een degelijke afscherming. Natuurlijk moet een actieve sub of versterker wel van voedingsspanning worden voorzien. Bij een home theater is dit eenvoudig op te lossen door het leggen van een extra netsnoer. In een auto moet er een extra 12 volt voedingsdraad naar de actieve sub of bij de sub geplaatste versterker worden getrokken. Omdat deze versterker veel stroom kan trekken moet dit een dikke kabel zijn.

Welke subwoofer kabel kiezen?

Een actieve subwoofer voor een auto kan één monoaansluiting of twee stereoaansluitingen hebben. Een audioinstallatie kan één mono of twee stereo dedicated subwooferversterkeraansluitingen hebben. Hebben beide een stereoaansluiting, gebruik dan een dubbele stereo subwoofer kabel met tulpstekkers. Hebben beide een monoaansluiting gebruik dan een enkele mono subwoofer kabel met tulpstekker. Heeft een van twee een mono en de andere een stereoaansluiting, gebruik dan een splitterkabel. Deze subwoofer kabel heeft aan een kant één tulpstekker en aan de andere kant twee tulpstekkers. Deze twee stekkers zijn met elkaar doorverbonden en kunnen zo het linker- en rechterkanaal combineren naar mono of van mono naar stereo splitsen. Heeft uw auto-audioinstallatie geen subwooferaansluiting, bestel dan een crossoverfilter. Dit filter sluit u aan op de line uitgang van uw installatie en op de ingang van de subwooferversterker of actieve sub. Op het crossoverfilter kunt u het frequentiebereik en -niveau instellen van het signaal dat naar de lagetonenspeaker gestuurd wordt. Een home cinema set heeft een LFE (Low Frequency Effect) aansluiting. Dit is een monosignaal dat u op een actieve lagetonenspeaker kunt aansluiten.