In vergelijking tot gloeilampen hebben led lampen een aantal praktische voordelen. Het meest in het oog springend is de levensduur. Daar waar gloeilampen ongeveer 1000 tot 2000 uur mee gaan, daar kunnen led lampen tot wel 20.000 uren licht geven. Een ander belangrijk aspect is het rendement. Van de toegevoerde elektriciteit zet een gemiddelde gloeilamp slechts 5 tot 10% om in licht, bij een led lamp is dit ongeveer 50%. De rest van de elektriciteit wordt omgezet in, vaak ongewenste, warmte. Naast het betere lichtrendement speelt hier ook een veiligheidsissue. Omdat de armatuur minder hitte produceert, is de kans op verbranding bij aanraking van een brandende plafondlamp vele malen kleiner. Kies voor optimale energiezuinigheid, voor aansturing door onze plafondlampsensor, zo brandt de lamp alleen als het nodig is. De voordelen op het gebied van ecologie en veiligheid zijn reden om onze plafondlampen collectie in led uitvoering aan te bieden.
Wilde men in het verleden een idee krijgen over de lichtsterkte van een plafondlamp, dan werd meestal naar het wattage van de gemonteerde gloeilamp gekeken. In de loop der jaren had iedereen een goed idee gekregen van de hoeveel licht die verwacht kon worden bij een bepaald aantal Watt van de lamp. Bij de veel efficiëntere led verlichting geldt dit “oude gevoel” niet meer. Vanuit overheidswege is zodoende verplicht voortaan ook de daadwerkelijke lichtsterkte te vermelden. Hiervoor gebruikt men de eenheid Lumen. Lampen kunnen aan de hand van het aantal Lumen met elkaar vergeleken worden. Om een idee te krijgen hoe het aantal Lumen zich verhoudt tot het aantal Watt bij de aloude gloeilamp hebben we voor een aantal wattages het aantal Lumen aangegeven: 15 W → 100 tot 150 Lumen, 25 W → 200 tot 300 Lumen, 40 W → 400 tot 500 Lumen, 75 W → 900 tot 1000 Lumen, 100 W → meer dan 1200 Lumen. Onze plafondlampen hebben lichtsterktes van 800 Lumen tot 1920 Lumen, wat overeenkomt met ongeveer 60 W tot 250 W voor gloeilampen.
Met de komst van de led plafondlamp, werd ook de vermelding van de kleurtemperatuur belangrijk. Bij een gloeilamp is dit geen nuttige specificatie, omdat “wit” gloeilamplicht altijd eenzelfde kleurtemperatuur heeft. Witte led lampen zijn echter in veel verschillende kleurtemperaturen leverbaar. De kleurtemperatuur wordt aangegeven in Kelvin. Het verwarrende hierbij is, dat zogeheten “warm” wit licht een lagere kleurtemperatuur heeft dan “koud” wit licht. Omgedraaid aan wat ons menselijke gevoel zegt. Om u een idee te geven van de relatie tussen soort licht en lichttemperatuur, hebben we enkele voorbeelden voor u: gloeilamp/halogeenlamp → 2800 K (Kelvin), TL-lamp (neutraal wit) → 4000 K, normaal daglicht 5000 K. De plafondlampen in onze collectie hebben allemaal een kleurtemperatuur van 4000 K en produceren zodoende neutraal wit licht.
Bij plafondlampen is de IP codering een belangrijke specificatie. IP staat voor “International Protection Rating” en geeft aan in hoeverre het product beschermt is tegen invloeden van buitenaf en tegen gevaar voor de gebruiker. Achter de letters IP staan twee cijfers vermeld, het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen indringen en aanraken aan, het tweede cijfer de bescherming tegen vocht. In het geval van plafondlampen is vooral de bescherming tegen indringend vocht een belangrijke factor. Een plafondlamp die in een badkamer hangt zal beter tegen vocht moeten kunnen dan een lamp in de woonkamer. Lampen voor in droge ruimtes hebben over het algemeen een IP 20 code. Lampen voor in vochtige situaties bijvoorbeeld IP44, IP54 of IP66.