Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

LC glasvezelkabel

Glasvezel kabel - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,29

Wat is LC-glasvezelkabel?

Glasvezel is ideaal om data over grote afstanden te transporteren, afstanden die niet mogelijk zijn met standaard netwerkkabels. Glasvezel bestaat uit een kern van glas met daaromheen een mantel. Het soort glas is zo gekozen dat een lichtstraal die aan een zijde de kern van de glasvezel binnengaat in de kern opgesloten blijft en naar het andere einde van de vezel reist en daar weer verschijnt. Een glasvezel is hierdoor ideaal om digitale signalen te transporteren. Hiervoor wordt in de praktijk een laserdiode of led gebruikt om lichtpulsjes op te wekken, die door de glasvezel naar het andere einde van de vezel worden getransporteerd. Daar worden ze opgevangen door een lichtgevoelige halfgeleider die de lichtpulsjes weer omzet in elektrische pulsjes. De standaard netwerkkabel is uitgerust met meerdere koperen aderpaartjes. Deze worden gebruikt om de data gelijktijdig heen en weer over de kabel te kunnen sturen: een full duplex verbinding. Een glasvezelkabel wordt in de praktijk gebruikt om data één richting uit te sturen. Voor een full duplex verbinding zijn dus twee glasvezelkabels nodig. Dit is de reden dat veel glasvezelkabels vaak dubbel uitgevoerd worden.

Waarom LC-glasvezelkabel kiezen?

Een LC-glasvezelkabel is een glasvezelkabel met voorgemonteerde LC-connectoren. De LC-connector is een veel gebruikt soort connector. Deze connector die ontwikkeld is door Lucent wordt Lucent Connector, Little Connector of Local Connector genoemd. De LC-connector is populair omdat deze klein is en weinig ruimte inneemt. De LC-connector wordt gezien als de opvolger van de SC- of Subscriber Connector en wordt veel gebruikt op netwerkapparatuur en modulaire SFP-glasvezeltransceivers. De LC-glasvezelkabel is aan een kant voorzien van twee LC-connectoren. Deze connectoren zijn vaak mechanisch met elkaar verbonden, zodat ze een blokje vormen, wat eenvoudig in een dubbele LC-glasvezelkabelaansluiting te steken is. De LC-glasvezelkabel wordt veel toegepast als patchkabel en is in verschillende lengtes vanaf 0,5 meter bij ons te verkrijgen. De LC-glasvezelkabel kan besteld worden met aan beide kanten twee LC-connectoren, maar er zijn ook andere connectoren beschikbaar. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor LC naar SC of LC naar ST. De SC-connector is een vierkante push-pull-connector; de ST-connector is een ronde bajonetconnector.

Soorten LC-glasvezelkabel

Er is een onderscheid tussen single mode en multimode glasvezel. Lichtpulsen kunnen gezien worden als zich voortstuwende lichtgolven. Een lichtgolf neemt enige ruimte in en kan zich afhankelijke van de dikte van een glasvezel op één of meerdere manieren door een glasvezelkabel voortbewegen. Een multimode glasvezel heeft een relatieve dikke kern. Hier door staat een multimode glasvezel meerdere voortstuwingsmogelijkheden toe. Een deel van de lichtpuls uit de laserdiode kan zich precies recht door de glasvezel voortplanten, maar een ander deel kan zich onder een bepaalde hoek door de vezel voortplanten waardoor het meerdere keren tegen de wanden van de kern heen en weer gekaatst wordt. Hierdoor kunnen er tussen de verschillende modi looptijdverschillen ontstaan, waarbij de puls die recht door het midden gaat eerder aankomt dan het deel van de puls dat meerdere keren heen en weer gekaatst wordt. Hierdoor wordt bij een grotere lengte een lichtpuls steeds over meer tijd uitgesmeerd. Hierdoor kan de puls uiteindelijk onherkenbaar worden. Dit beperkt dus de maximale lengte van een multimode glasvezelkabel. Bij een single mode glasvezel kan het licht zich door de dunne kern maar op één manier voortplanten. Een lichtpuls blijft hierdoor over zeer grote afstand intact.

OM of Optical Multimode

OM of Optical Multimode is een aanduiding die gebaseerd is op de modale bandbreedte van een multimode glasvezel. De modale bandbreedte is gedefinieerd als de maximum bandbreedte voor een bepaalde afstand, of de maximum afstand voor een gegeven bandbreedte. De eenheid van modale bandbreedte is MHz x km, of GHz x m. Om de keuze tussen de verschillende kwaliteiten glasvezel eenvoudig te maken is er gekozen voor een systeem van OM-categorieën, lopend van 1 tot 4. De modale bandbreedte is in hoge mate bepalend voor de maximum lengte die er bij een bepaalde datasnelheid gebruikt kan worden. In onderstaande tabel worden voor de verschillende OM-categorieën de maximale afstanden aangeven.

OM CATEGORIE 100 MB/S 1 GB/S 10GB/S 40 GB/S 100 GB/S
OM1 2 Km 275 m 33 m n.v.t. n.v.t.
OM2 2 Km 550 m 82 m n.v.t. n.v.t.
OM3 2 Km 550 m 300 m 240 m 100 m
OM4 2 Km 550 m 550 m 350 m 150 m