"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Auto speaker

2-weg Auto speaker - 8 Inch - Visaton
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 39,00

Welke versie heeft u nodig?

Auto luidsprekers zijn er in vele uitvoeringen. Als u enkel een defect exemplaar in uw auto wil vervangen, kunt u eenvoudig in de handleiding van uw voertuig of online bij de fabrikant het typenummer van de betreffende auto speaker opzoeken en een vervanging met dezelfde maat en specificaties bestellen. Uiteraard kan dat ook bij ons. Wilt u uw audio verbeteren? Dan komt er iets meer bij kijken. U moet dan vooral letten op zaken als frequentiebereik, impedantie en vermogen, maar ook op meer praktische zaken als afmetingen, wijze van inbouw en dergelijke. Wij behandelen eerst deze praktische zaken rondom vervangen of upgraden van bestaande exemplaren. Daarna zoomen we wat meer in op de details.

Afmetingen, inbouw en opbouw

De meeste mensen kiezen ervoor om, wanneer een auto speaker defect is, deze te vervangen door hetzelfde type. Dat heeft als grote voordeel dat de hiertoe benodigde handelingen beperkt blijven tot wat schroefwerk en aansluitingsdraden opnieuw verbinden. U bent dan na een uurtje werk wel klaar. Moet er een exemplaar met een andere afmeting worden ingebouwd? Dan zijn er zowel opbouw- als inbouwversies voor uw auto te koop. Hoewel opbouwexemplaren wat makkelijker te monteren zijn, kiezen de meeste mensen toch voor inbouwspeakers, ook als deze iets groter zijn dan de oorspronkelijke. Weliswaar moet u eventueel een iets grotere uitsparing (laten) maken in een autodeur of hoedenplank voor een inbouwversie, maar uiteindelijk zijn de auto speakers op die manier wel bijna onzichtbaar en vallen ze dus niet op.

Uw auto luidspreker set samenstellen

Om zowel lage als hoge tonen te kunnen weergeven worden verder vaak meerdere luidsprekers gebruikt. Bij gebruik in een auto zijn die vaak in één en hetzelfde chassis gemonteerd om zo ruimte te besparen. Hoewel het dus één speaker lijkt, zijn het er dan toch 2 of soms 3 in een. Hoge tonen worden naar een kleine zogenoemde tweeter gestuurd die zich in het midden bevindt. De lage tonen worden weergegeven door de eigenlijke speaker. Vrijwel al onze sets zijn 2-weg-systemen. Naast deze combispeaker kunt u ook 2 verschillende speakers gebruiken voor hoog en laag. Een dergelijk 2-weg-systeem scheidt de lage bastonen en de hoge tonen van elkaar door middel van een filter. Wilt u extra lage tonen weergeven, lager dan pakweg 80 Hz? Een baspijp in de auto monteren helpt een beetje, maar niet echt. Beter kunt u dan naast de speakerset een subwoofer aanschaffen. Deze wordt afzonderlijk aangesloten en gemonteerd. Check of uw autoradio over een aparte subwooferuitgang beschikt.

Impedantie en vermogen

Let er bij het online bestellen van uw auto luidspreker of subwoofer goed op dat u speakers met de juiste impedantie bestelt. Impedantie betekent de “weerstand” (aangegeven in ohm) die optreedt wanneer een auto speaker met een versterker wordt verbonden. Hoewel de meeste mensen denken dat teveel weerstand schade veroorzaakt, is dat juist andersom. Is de weerstand te laag, kan de versterker worden beschadigd omdat deze veel meer vermogen wil afgeven en daardoor oververhit raakt. Is de weerstand van de auto luidspreker hoger dan de weerstand van de versterker, dan raakt er niets beschadigd, maar gaat het allemaal gewoon ietsje minder hard. Let er op dat u een versie koopt die voldoende vermogen aankan. Doet u dat niet, dan gaat het geluid vervormen als u de autoradio hard zet. Bestel nooit een speaker met minder vermogen dan de versterker!

Inbouw-accessoires

Natuurlijk houdt het assortiment van Allekabels niet op bij auto speakers alleen. We hebben alles in huis om uw audio naar een hoog niveau te tillen, zoals de juiste speakerkabel voor een veilige installatie van uw nieuwe speakers. Sluit de radio ook goed aan met een van onze autoradiokabels of kijk eens naar onze handige autoradio-accessoires waarmee u uw audiosysteem nog verder optimaliseert. Maak wel van tevoren een plan en win eventueel wat extra informatie in: inbouwspeakers monteren is soms relatief lastig vanwege de bekabeling die moet worden doorgevoerd. Het inbouwen zelf valt meestal wat betreft werkzaamheden erg mee, omdat er al uitsparingen in de deuren of hoedenplank zijn gemaakt. Ook de aanpassing van de speakers is meestal standaard 4 ohm vanwege de geringe voedingsspanning die een gewone 12V-accu levert.