In ons assortiment zijn vele verschillende lijmpistolen opgenomen. Al naar gelang de gewenste toepassing moet u een keuze maken tussen een lijmpistool met een klein vermogen of een groter vermogen. Het vermogen is belangrijk voor de verhitting van de lijm. Vaak is het zo dat hoe warmer de lijm, hoe beter de hechting als de smeltlijm is afgekoeld. Een bescheiden type heeft een vermogen van 10 Watt en een fors model heeft wel 500 Watt vermogen. Een goede keuze in het midden is een lijmpistool met vermogen van 40 Watt. Ook een lijmpistool met een vermogen van 80 Watt wordt veel verkocht. Voor verreweg de meeste toepassingen is dit wattage voldoende.
De lijm die gebruikt wordt in een lijmpistool heet smeltlijm. U komt ook wel de namen hotmelt of heatseal tegen. De lijm is in feite een kunststof staaf die tot hoge temperatuur verhit wordt en vervolgens weer afkoelt en uithardt. U kunt het pistool laden met lijmpatronen. Deze zijn bij Allekabels in verschillende afmetingen te koop. Lijmpatronen 11 mm zijn veel gebruikt. Daarnaast hebben wij ook lijmpatronen 7 mm in ons assortiment. Let er bij het bestellen van deze sets met navulpatronen goed op welk lijmpistool u heeft of nog wil gaan bestellen, de patronen moeten er immers wel in passen.
U kunt smeltlijm gebruiken bij het verlijmen van allerlei materialen in en om het huis. Vloerbedekking bijvoorbeeld. Maar ook veel andere materialen thuis of in een bedrijfsmatige situatie zijn uitermate geschikt om op te schieten. Met een lijmpistool uiteraard. Tegels, keramiek en steen bijvoorbeeld zijn hiermee prima te bevestigen. Minder voor de hand liggen glas, karton en kunststof. Maar ook dat kan. Uiteraard geldt voor alles: houd er rekening mee dat de lijm erg warm is. Opletten met het materiaal dus en vooral ook: opletten met uw vingers. Helaas hebben wij in ons assortiment nog geen EHBO dozen met pleisters voor brandblaren.
Het werken met een lijmpistool gaat niet bij iedereen meteen van een leien dakje. Zo moet u een beetje ervaring opdoen met het heet laten worden van de smeltlijm. Pas als het pistool goed op temperatuur zijn, is de hoeveelheid lijm te doseren. Ook blijft er na het verlijmen vaak nog een draad achter wanneer het pistool wordt weggenomen. Veel valt daar niet aan te doen, het ligt aan het gebruikte materiaal. Net als bijvoorbeeld bij isolatie is de draad na uitharden van de smeltlijm goed te verwijderen met een stanleymes of ander scherp voorwerp. Ten slotte moet u wat handigheid krijgen in het omgaan met het zogenoemde “nadruppelen”. Ook daar valt niet zoveel aan te doen, maar u kunt overtollig materiaal wel netjes bij elkaar “druppelen”.