Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

DVI kabel

Wat is een DVI kabel precies?

DVI of Digital Visual Interface was jarenlang een van de leidende aansluitnormen voor computermonitoren. Er zijn nog steeds veel monitoren en computers met deze aansluiting in omloop en daarom voeren wij nog steeds een uitgebreid assortiment DVI kabels. Het is een norm die ontwikkeld is door de Digital Display Working Group (DDWG) en is oorspronkelijk ontwikkeld voor het overdragen van digitale videosignalen. Omdat in de tijd dat de norm ontwikkeld werd de analoge VGA norm nog bijzonder populair was, is besloten om de connector geschikt te maken voor de overdracht van zowel analoge als digitale beeldsignalen. Hierbij is de analoge signaaloverdracht compatibel met de VGA norm. Deze beslissing maakte de DVI norm aantrekkelijk voor veel videokaartfabrikanten, die met een enkele aansluiting de mogelijkheid konden bieden om zowel een klassieke analoge monitor of een moderne digitale monitor op een enkele connector van de videokaart aan te sluiten. Voor het versturen van een digitaal beeldsignaal gebruikt Digital Visual Interface een robust coderingsschema, waardoor het signaal goed bestand is tegen interferentie van buiten af en geen last heeft van verliezen in de DVI kabel zelf.

Analoge en digitale DVI kabel

Digital Visual Interface is geschikt voor het overdragen van zowel analoog als digitaal beeldsignaal. Om de kosten van deze betreffende kabel die alleen een digitaal of een analoog signaal overdraagt laag te houden, is gekozen om per toepassing een deel van de draden en pennen weg te laten. Hierdoor ontstaan verschillende versies connectors. De eenvoudigste versie is de DVI-A connector. De A staat voor analoog. Een DVI kabel met de DVI-A aanduiding is alleen geschikt voor overdracht van een analoog videosignaal. Deze DVI kabel werd veel gebruikt voor het aansluiten van een analoge CRT monitor met een DVI-A aansluiting. De digitale aansluiting wordt aangeduid met DVI-D. Deze is alleen geschikt voor de overdracht van een digitaal videosignaal. Deze kabel wordt nog steeds veel gebruikt voor het aansluiten van een flatpanel monitor met een DVI-D aansluiting. DVI-I staat voor Integrated. Een DVI kabel met de DVI-I aanduiding is geschikt voor de overdracht van zowel een analoog als een digitaal signaal. Dit is dus een universele DVI kabel die geschikt is voor zowel analoge als digitale monitoren.

Resolutie en kabellengte

De maximum praktische bruikbare resolutie voor een DVI-D verbinding is 1920 x 1200 pixels bij 60 Hz. Dit is het 16 x 10 computerequivalent van het bekende 16 x 9 full HD formaat. Dit wordt een standaard of single link DVI-D verbinding genoemd. Om een hogere resolutie via DVI-D te kunnen versturen worden er zes extra pennen gebruikt om de dubbele hoeveelheid data te kunnen versturen. Dit wordt DVI dual link genoemd. De maximale resolutie van een DVI-D dual link verbinding is 2560 x 1600 pixels bij 60 Hz. Dit is equivalent met een 4K video. Dual link betekent niet dual display. U kunt maar één monitor aansluiten op de dual link connector. Er is geen maximale lengte van een DVI kabel in de norm vastgelegd. In de praktijk wordt de maximale lengte van een DVI kabel bepaald door benodigde bandbreedte. Hierbij geldt dat een hogere beeldresolutie een signaal met een hogere bandbreedte heeft. In de praktijk is dit 4,5 meter voor full HD 1080p en 15 meter voor HD ready 720p signaal.

DVI convertor

Naast de standaard connector zijn er ook de mini en de micro DVI connector. Deze connectors vindt u voornamelijk op de wat oudere Apple laptops. Een analoog signaal kan eenvoudig op een klassieke VGA connector worden aangesloten. Hiervoor heeft u een DVI naar VGA verloopstekker of verloopkabel nodig. Let er bij gebruik van deze verloopstekker of verloopkabel op dat de bron DVI-A moet ondersteunen. Het is ook mogelijk om een monitor met een HDMI aansluiting op een pc of laptop met een (mini) DVI uitgang aan te sluiten. Hiervoor heeft u een convertor nodig. Wilt u met een DVI kabel een lange afstand overbruggen en gelijktijdig een hoge resolutie gebruiken, dan kan het nodig zijn om halverwege de kabel een versterker te plaatsen. De versterker zorgt ervoor dat het videosignaal met een hoge resolutie en dus hoge bandbreedte over een lange afstand getransporteerd kan worden. Met een DVI naar DisplayPort adapter is het mogelijk om een monitor met DisplayPort aansluiting op een laptop of pc met DVI connector aan te sluiten. Dit is een actieve adapter die via een USB kabel vanuit uw laptop of pc gevoed wordt.