"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

AAA batterij

AAA batterij - Varta
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 3,91
AAA Batterij Alkaline - Varta
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 4,84
AAA batterij - Varta
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 1,06
AAA batterij - Varta
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 6,58
AAA batterij - Varta
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 2,09
AAA batterij - Varta
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 12,69
Batterij lader - Velleman
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 26,49
Batterij lader - Camelion
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 31,79
Batterij lader - Varta
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 49,99
Oplaadbare AAA soldeer batterij - Nedis
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 5,99
Batterij tester - Goobay
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 6,49
Batterij tester - Camelion
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 6,99
Batterij tester - Varta
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 10,99

De AAA batterij

Deze staat ook bekend als de triple A, drie keer A of potloodbatterij. Ze is net iets kleiner dan de bekende AA penlite batterij, is rond en heeft aan de bovenzijde een kapje met een uitstekende nok. Dit is de pluspool. De vlakke minpool zit aan de onderkant. Bij het plaatsen is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de batterij in de juiste richting in de houder wordt gestoken. Vaak staat er een symbool in het batterijenvak. Bi sommige apparaten ontbreekt dit symbool, maar kunt u aan de vorm van de batterijhouder opmaken hoe ze geplaatst moet worden. Is de batterijhouder van een veer voorzien, dan weet u dat dat de minpool is. Veel batterijhouders hebben een bescherming tegen verkeerd om inleggen. Hierbij is de plusaansluiting voorzien van twee randen waar de nok van de pluspool tussen valt. Stopt u de AAA batterij verkeerd om in de houder, dan zal de vlakke minpool door de twee randen geen contact met de aansluiting maken.

Waarom de AAA batterij steeds populairder wordt

Moderne elektronica wordt zo ontworpen dat ze steeds minder energie verbruikt. Ondanks dat de AAA uitvoering door zijn kleinere formaat wat minder energie heeft in vergelijking met een AA uitvoering, heeft de keus voor de kleinere uitvoering weinig invloed op de gebruiksduur. Fabrikanten passen graag de AAA batterij toe, omdat ze hiermee hun apparatuur een stap kleiner kunnen maken. Dat maakt het apparaat niet alleen kleiner maar ook lichter, waardoor het eenvoudig mee te nemen is. De verwachting is dat de AAA batterij de AA versie steeds meer zal vervangen, waardoor deze laatste net als de Engelse staafbatterij steeds minder populair zal gaan worden. Was de AAA kort na zijn introductie nog een stuk duurder dan de AA, inmiddels is door de toenemende verkoop de prijs naar het zelfde niveau als de AA gezakt. Veel apparaten maken gebruik van meer dan één exemplaar. Deze staan vrijwel altijd in serie. Hierdoor wordt de uitgangsspanning van de batterijen bij elkaar opgeteld. In elektronica vindt u vaak twee, drie of vier batterijen. Vervangt u ze, dan is het belangrijk dat alle batterijen in één keer verwisseld worden door nieuwe batterijen.

Wegwerp- of oplaadbare variant

De wegwerpbatterij is voor beperkt gebruik gemaakt. Is ze leeg, dan moet u hem vervangen door een nieuw vol exemplaar. Gooi lege batterijen nooit bij het huishoudelijke afval, maar doe ze bij het klein chemisch afval. U kunt ze ook in de speciale batterijenbak gooien, die u bij bijna elke supermarkt en bouwmarkt vindt. Op deze manier worden uw lege batterijen op een verantwoorde manier afgevoerd en verwerkt. Een oplaadbare batterij kan vele malen hergebruikt worden. Is ze leeg, dan haalt u deze uit het apparaat en stopt ze in een laadapparaat. In het laadapparaat worden ze in een paar uur weer opgeladen en zijn ze weer klaar voor de volgende ronde. Een wegwerpbatterij heeft een hoge capaciteit waardoor ze in een apparaat lang meegaan. Denk hierbij aan een elektrische klok of een kleine draagbare radio. Oplaadbare batterijen hebben een lagere capaciteit, maar hebben het voordeel dat ze vele malen herladen kunnen worden. Dit maakt ze geschikt voor intensief gebruik in bijvoorbeeld modelauto’s en kleine drones. Een oplaadbare accu is weliswaar duurder in aanschaf, maar is bij intensief gebruik veel voordeliger dan het gebruik van wegwerpbatterijen.

Batterijsoorten en accessoires

Alkaline batterijen hebben twee tot drie keer zoveel capaciteit in vergelijking met klassiek zink-koolstof batterijen. De alkaline AAA batterij is bekend onder verschillende aanduidingen. De bekendsten zijn: LR03 en MN2400 De zink-koolstof uitvoering is bekend onder de aanduiding R03. De oplaadbare NiMH AAA batterij is bekend onder de aanduiding HR03. Het is belangrijk om te weten dat een oplaadbare accu een iets lagere spanning levert dan een wegwerpbatterij. Bij een wegwerpbatterij is dit 1,5 volt en bij een oplaadbare versie is dit 1,2 volt. Veel apparaten zullen geen moeite hebben met deze iets lagere spanning. Sommige apparaten kunnen hier helaas niet mee overweg en werken alleen goed op wegwerpbatterijen. Bij ons kunt ook een passende lader bestellen die geschikt is voor het laden van zowel de AA als AAA oplaadbare batterijen. Bij het gebruik van batterijen is een batterijtester een onmisbaar hulpmiddel. Met een batterijtester kunt u het ladingsniveau van zowel een wegwerp- als een oplaadbare versie testen. Zo ziet u snel of een wegwerpbatterij aan vervanging toe is en of een oplaadbare uitvoering weer opgeladen moet worden.