"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Netwerkkabel tester

Waarom een netwerkkabel tester gebruiken?

Bij het monteren van een netwerkconnector kunnen helaas enkele dingen misgaan. Bij het insteken van de aders in de connector kunnen er twee aders verwisseld raken en onder het verkeerde contact terechtkomen. De connectors kunnen per ongeluk ondersteboven op de aderparen geschoven worden waardoor de aderparen onder de verkeerde contacten terechtkomen. Een of meerdere van de aders kunnen bij het insteken niet ver genoeg in de connector terechtkomen, waardoor een slecht of helemaal geen contact ontstaat bij het krimpen van de connector. Dit zijn allemaal fouten die leiden tot een niet-werkende netwerkverbinding. Het is belangrijk om bij het zelf aanleggen na montage de netwerkbekabeling te controleren met een netwerkkabel tester. De werking van de een netwerkkabel tester is eenvoudig. Steek de beide kabeluiteinden in de tester en zet deze aan. Het apparaat meet de bekabeling per ader door. Afhankelijk van het type wordt per ader aangegeven hoe deze verbonden is of er wordt een goed-of-foutdiagnose door de netwerkkabel tester geven.

Het aanleggen van losse netwerkbekabeling

Bij het zelf aanleggen van netwerkbekabeling wordt er vaak gekozen voor losse kabel per meter. Bij dit type zitten er geen connectors aan de uiteinden van de kabel. De benodigde RJ45 connectors worden pas na het leggen van de bekabeling aan de uiteinden van de kabel gemonteerd. Dit monteren is met het juiste gereedschap eenvoudig zelf te doen. Voor het monteren heeft u een netwerkkrimptang nodig, een netwerkstriptang en natuurlijk losse RJ45 connectors. Na het strippen van de kabelmantel moeten de verschillende aderpaartjes uit elkaar gedraaid worden en op de juiste volgorde gelegd worden. Daarna wordt het uiteinde van het snoer in de RJ45 connector geschoven. Bij dit precisiewerkje is het belangrijk dat het juiste adertje onder de juiste connectorpin komt te liggen. Hierna wordt de connector in de gespecialiseerde krimptang gestoken en de tang wordt dichtgeknepen. Door dit dichtknijpen worden de scherpe uiteinden van de contacten door de isolatie van de netwerkkabeldraden gedrukt en maken daardoor een betrouwbaar contact met de geleiders. Als alles goed gegaan is kan de netwerkkabel in gebruik worden genomen. Helaas kan het ook mis gaan, vandaar dat een goed testinstrument geen overbodige luxe is.

De juiste netwerk kabeltester kopen

Wilt u een netwerkkabel tester kopen, dan is het belangrijk om op de testereigenschappen te letten. Een moderne netwerkkabel tester kan minimaal een kabel met RJ45 testen. Gebruikt u kabel met afscherming, kies dan een testinstrument dat ook de juiste aansluiting van de afscherming kan meten. Wilt u ook telefoonkabel kunnen testen kies dan een netwerkkabel tester die ook geschikt is voor RJ11 en RJ12. Een andere handige optie van een netwerkkabel tester is kunnen testen van USB-kabels. Hiervoor heeft het testtoestel een USB-A en USB-B aansluiting of een USB-A en micro USB-aansluiting. Werkt u met power over Ethernet apparatuur dan is de PoE testfunctie een must. Het komt niet veel meer voor, coaxiaal netwerkbekabeling met BNC aansluitingen. Toch is het voor de allround service technicus en professionele hobbyist handig om een netwerkkabel tester met coax-BNC test functie te hebben. Om een geïnstalleerde kabel te kunnen testen, hebben veel testinstrumenten een remote unit, die met het uiteinde van de kabel gekoppeld kan worden. Voor de veeleisende professional verkopen we de LANSmart netwerkkabel tester. Deze tester werkt zonder remote en heeft veel extra meetfuncties.