Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Mini din stekker

Wat is een mini DIN stekker?

De naam DIN komt van het Deutsches Institut für Normung. Dit instituut houdt zich bezig met het standaardiseren van verschillende technologische uitvindingen. Een mini DIN stekker is dan ook een stekker met een vorm en uiterlijk die gestandaardiseerd zijn door dit instituut. Je kunt deze stekkers herkennen aan hun typische ronde vorm. De stekker heeft een metalen behuizing met daarin verschillende pinnen. Daarnaast is deze stekker het kleine broertje van de meer bekende “grote” DIN stekker die vooral werd gebruikt voor het koppelen van geluidsapparatuur. Waar een DIN stekker een doorsnede van 13,2 millimeter heeft, heeft de mini DIN stekker een doorsnede van 9,5 millimeter. De mini variant kan voor allerlei verschillende doeleinden worden gebruikt om verschillende apparaten aan elkaar te koppelen. Dit kunnen allerlei vormen van elektronica zijn zoals computers, toetsenborden, muziekinstrumenten en speakers. Er zijn in totaal zeven verschillende stekkers die onder de noemer mini DIN stekker vallen. Alle versies hebben hun eigen vorm, geven andere soort gegevens door en hebben daarom verschillende aantallen polen. Het is daarom meestal onmogelijk om een mini DIN stekker die ontwikkeld is voor toetsenborden te gebruiken voor het koppelen van geluidsapparatuur.

Zeven verschillende versies mini DIN plug

De mini DIN plug is in zeven gestandaardiseerde uitvoeringen uitgebracht. Ieder type heeft een verschillend aantal pinnen die ook allemaal in een andere opstelling staan. Dit is een bewuste keuze, aangezien de ontwikkelaars van deze stekkers wilden voorkomen dat de ene mini DIN stekker met de ander gecombineerd kon worden. Zoals bij vrijwel iedere stekker wordt er ook bij de mini DIN plug gesproken over een mannelijke en vrouwelijke kant. De kant met de pinnen wordt de mannelijke kant genoemd, terwijl de kant met de ingang de vrouwelijke kant wordt genoemd. De hoeveelheid pinnen in een mini DIN stekker kan oplopen van drie pinnen naar negen pinnen. Het type stekker wordt dan ook aangegeven met behulp van een cijfer. Heb je een mini DIN plug met 6 pinnen nodig? Dan moet je een 6-polige versie aanschaffen. Verschillende apparaten werken met verschillende versies van deze stekker. Zo is de 6-polige stekker populair in de computerwereld terwijl een 8 pin mini DIN juist veel wordt gebruikt voor audio en video. Door vooraf goed te kijken wat voor ingang er in je apparaten zit, weet je zeker welke soort mini DIN stekker je nodig hebt.

Waar wordt een mini DIN kabel voor gebruikt?

Ieder type mini DIN kabel heeft zo zijn eigen toepassingen. Het is altijd verstandig om voor het kopen van een nieuwe mini DIN kabel te kijken welk type jouw apparaten nodig hebben. Over het algemeen zijn er enkele types die standaard worden gebruikt voor bepaalde apparaten. Een van de meest bekende voorbeelden is de mini DIN kabel voor het koppelen van een keyboard en muis. De mini DIN stekker die je hiervoor nodig hebt is over het algemeen een 6-polige stekker. De 4-polige mini DIN stekker wordt ook wel een s-video stekker genoemd, vernoemd naar een al wat oudere standaard videokwaliteit. Deze kabel werd uiteraard veel gebruikt om video mee over te zetten. Met de opkomst van digitale video is een s-video kabel niet meer snel terug te vinden in een gemiddeld huishouden, maar sommige professionals werken nog wel met een 4-polige mini DIN stekker om apparaten aan elkaar te koppelen. Het was Apple die het gebruik van de 8-polige mini DIN stekker populair maakte. Veel oudere producten van dit merk gebruikten deze stekker. Tegenwoordig kan je de 8-polige stekker nog terugvinden in producten zoals home-cinemasets en andere audio- en videoapparatuur.

Een mini DIN stekker kopen online

Er zijn in onze webshop verschillende mini DIN stekkers verkrijgbaar. Wanneer je van plan bent om een van deze stekkers te kopen, is het aan te raden om je vooraf goed te oriënteren op het type mini DIN plug dat je nodig hebt. Deze kabels zijn namelijk zo gemaakt dat de uitgang van het ene type niet in de ingang van een ander type past. Het aantal pinnen is de belangrijkste indicator die aangeeft welke mini DIN stekker je nodig hebt. Tel je in je apparaat een ingang voor 5 pinnen? Dan heb je een 5-polige mini DIN stekker nodig. In het geval van de 5-polige mini DIN stekker is het ook belangrijk om te kijken naar de plaatsing van de pinnen. Er zijn namelijk twee verschillende versies in omloop: een versie van 180 graden en een versie van 240 graden. Het verschil is zichtbaar aan de plaatsing van de pinnen. Bij de 5-polige mini DIN stekker van 180 graden, bevinden alle pinnen zich aan één helft van de ronde stekker. In de versie van 240 graden komen de pinnen van de mini DIN stekker over de helft heen. Deze mini DIN stekkers zijn in ons assortiment.