"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Zekering

Glaszekering - HQ Products
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 2,19
Glaszekering set traag - Bussmann
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 6,39
Glaszekering - Velleman
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 13,79
Glaszekeringen set - Fixpoint
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 19,99
Thermische zekering - HQ product
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 2,19
Thermische zekering - HQ Products
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 1,09
Thermische zekering - HQ Products
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 1,39
Thermische zekering - HQ Products
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 1,09
Microzekering - HQ Products
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 1,39
Microzekering - HQ Products
3-5 dagen levertijd
€ 1,99
Autozekering roze - HQ Products
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 5,29
Autozekeringhouder - Goobay
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 2,19
ZEKERING 5 x 20mm TRAAG 16A (10st./doos) - HQ Products
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 7,49

Zekering en veiligheid

De warmteontwikkeling in een elektrisch circuit staat in direct verband met de stroomsterkte. Hoe hoger de stroomsterkte hoe groter de warmteontwikkeling. Te hoge stroomsterkte leidt tot een te grote warmteontwikkeling waardoor componenten in het elektrisch circuit defect kunnen raken; in het ergste geval kan er brand ontstaan. Er zijn zekeringen die u kunt vervangen, maar er zijn ook zogenoemde zekeringsautomaten. Dit is een type zekering dat toegepast wordt in elektrische installaties zoals bijvoorbeeld bij u thuis. In tegenstelling tot een smeltzekering hoeft deze na het in werking treden niet vervangen te worden. Middels een schakelaar is de zekering direct weer functioneel. De beveiliging tegen kortsluiting wordt magnetisch aangestuurd middels een elektromagneet, de beveiliging tegen overbelasting is thermisch gestuurd middels een bimetaal. Op deze pagina vindt u zekeringen die u zelf kunt vervangen. Welk type u ook kiest, zorg ervoor dat de specificaties zoals het voltage, de stroomsterkte en de karakteristiek correct zijn. Zo bent u van een juiste en veilige werking verzekerd. Bent u niet zeker van uw keuze, neem dan gerust contact op.

Zekeringskarakteristiek; smeltzekering en keramische zekering

Naast de bekende specificaties als spanning en maximale stroomsterkte is ook van belang dat rekening gehouden wordt met de karakteristiek van de zekering. Deze geeft aan hoe lang een bepaalde te hoge stroomsterkte mogelijk is voordat de stroom wordt onderbroken. We nemen als voorbeeld de zogeheten smeltzekering. In het inwendige van deze zekering zit een smeltdraad die op een gespecificeerde stroomsterkte doorbrandt en zodoende voor een stroomonderbreking zorgt. Een smeltzekering dient na het doorbranden vervangen te worden. Bij Allekabels.nl kunt u de volgende typen smeltzekeringen kopen: glaszekeringen, keramische zekeringen en autozekeringen. Bij keramische types zit de smeltdraad in een keramisch buisje, dat aan beide zijden voorzien is van een contact. De keramische zekering is net zo compact als een glaszekering, maar door het keramische omhulsel kan de maximale stroom echter veel hoger gespecificeerd worden. Dat is in veel elektrische circuits min of meer noodzaak.

Glaszekeringen

Bij glaszekeringen zit de smeltdraad in een klein doorzichtig glazen buisje, dat aan beide zijden voorzien is van een contact. De glaszekering wordt vaak toegepast in apparaten. Doordat het glas van de zekering doorzichtig is kan makkelijk geconstateerd worden of de smeltdraad al of niet doorgebrand is. Een glaszekering wordt middels een zekerhouder in het elektrische circuit geplaatst. Glaszekeringen zijn er in verschillende karakteristieken van “supersnel” tot “supertraag”. Snelle types zullen de stroomkring onderbreken zo gauw als de gespecificeerde stroomsterkte bereikt wordt. Trage uitvoeringen laten een kortstondige hogere stroomsterkte toe. Afhankelijk van de gevoeligheid voor piekstromen zal in een apparaat een snellere of tragere uitvoering gebruikt worden. De uitschakeltijden zijn genormeerd via IEC 60127. Bij een stroomsterkte van 10x de nominale stroomsterkte gelden de volgende typeringen en uitschakeltijden: FF=supersnel max. 6ms, F=snel max. 20ms, M=normaal min. 5ms - max. 90ms, T=traag min. 10ms – max. 300ms, TT=supertraag min. 100ms – max. 4s. Vervang een defect model steeds door hetzelfde type.

Autozekeringen en zelfherstellende zekeringen

Autozekeringen dienen ter bescherming van de elektrische circuits in uw auto. Het meest bekend zijn steekzekeringen. Kenmerkend is hier het transparante kunststof omhulsel, waardoor makkelijk geconstateerd kan worden of de zekering is doorgebrand. Steekzekeringen zitten ingeprikt in een zekeringenkast. De plaats van de zekeringenkast staat in het instructieboekje van de betreffende auto vermeld. Steekzekeringen zijn er in de volgende typen: mini, mini-laag, normaal en maxi. Per type wordt de maximale stroomsterkte aangeduid middels een kleurcode. In oudere auto’s kan het voorkomen dat keramische - of glaszekeringen zijn toegepast. Let bij vervanging erop dat u de aanwijzingen van de autofabrikant nauwgezet volgt. Daar waar een smeltzekering na overbelasting vervangen dient te worden is dit bij een zelfherstellende zekering niet nodig. Een zelfherstellend model werkt volgens een ander principe dan een smeltzekering. Bij een situatie van overbelasting wordt de stroomkring namelijk niet onderbroken, maar neemt de interne weerstand van de zekering zeer snel toe, waardoor de stroomsterkte sterk beperkt wordt. Nadat de situatie van overbelasting verholpen is, neemt de interne weerstand weer af tot het nominale niveau.

Thermische zekeringen

Thermische zekeringen zijn temperatuurgevoelig en worden toegepast om oververhitting van apparaten te voorkomen. Met name bij langdurige hoge belasting treedt de zekering in werking. U heeft wellicht al eens meegemaakt dat uw stofzuiger bij langdurig gebruik zichzelf tijdelijk uitschakelt; dit gebeurt dan niet omdat er sprake is van overbelasting of kortsluiting maar omdat het apparaat te warm wordt door het langdurig intensieve gebruik. Thermische exemplaren zijn te verkrijgen in twee typen. Voor éénmalig gebruik: na het in werking treden van de zekering dient deze vervangen te worden. Resetbaar: indien de situatie van oververhitting niet meer existeert zal deze zekering zich automatisch resetten. Dit type wordt ook gebruikt voor automatische temperatuurregeling.