"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Voedingskabel

Voedingskabel VD Draad blauw - Eldra
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 0,89
Voedingskabel 3-aderig - Techtube Pro
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 1,09
Voedingskabel 3-aderig - Elcab
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 1,99
Voedingskabel - Nedis
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 5,79

Wat is een voedingskabel?

Een voedingskabel wordt ook aangeduid met netsnoer of apparaatsnoer en is de bekabeling waarmee een apparaat van netspanning wordt voorzien. Dit is in Nederland 230 volt wisselspanning. Er zijn ook types voedingskabel die een apparaat via USB van voedingsspanning voorzien. USB werkt met 5 volt gelijkspanning. Als u apparatuur nieuw koopt, wordt er vrijwel altijd een netsnoer meegeleverd. Soms zit deze vast aan het apparaat gemonteerd, maar meestal is dit los te nemen. Dit heeft veel voordelen. Als u het toestel wilt opbergen kan de kabel los genomen en eenvoudig opgerold worden. Mocht de kabel beschadigd raken, dan kunt u deze eenvoudig vervangen door een nieuwe kabel zonder dat u voor dure reparaties komt te staan. Een minder voor de hand liggend voordeel is de lange voedingskabel. Als u een apparaat bijvoorbeeld bij uw tv opstelt op een plaats waar geen stopcontact in de buurt is, is de meegeleverde kabel vaak te kort. U kunt dan een verlengsnoer of stekkerdoos gebruiken, maar als deze in het zicht komt te liggen levert dat een rommelig beeld op. In deze situatie kunt u de te korte kabel vervangen door een lange voedingskabel.

Soorten voedingskabel

De eenvoudigste kabel heeft een open einde. Dit snoer is gemaakt om rechtstreeks aan apparatuur te monteren. Hierbij is het belangrijk dat u voldoende ervaring heeft in het werken met netspanning om het snoer veilig te kunnen monteren. Voor lampen en apparaten zonder ingebouwde schakelaar die u eenvoudig wilt kunnen uitzetten, verkopen wij het open einde snoer met schakelaar. Bij dit snoer is er halverwege een schakelaar geplaatst, waarmee u de aangesloten apparatuur aan en uit kunt zetten. Let op: meestal is dit een enkelpolige schakelaar. Als u een apparatuur met de schakelaar uitschakelt, kan het - afhankelijk van in welke stand de stekker in het stopcontact gestoken is - het apparaat nog steeds onder spanning staan. Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact als u een lamp verwisselt of een apparaat opent. Bij het kiezen van een snoer met open einde is het uit het oogpunt van veiligheid belangrijk dat u het juiste snoer kiest. Heeft uw apparaat of lamp drie aansluitingen kies dan voor een netsnoer met randaarde aansluiting. Let er op, dat u de geel/groene draad aan de aarde aansluiting monteert.

Kabel met randaarde

Er zijn ook types voedingskabel die aan de ene kant een stekker hebben die in het stopcontact gestoken wordt en aan de andere kant een stekker hebben die in een apparaat wordt gestoken. Een bekend voorbeeld is de voedingskabel van een desktop pc. Deze kabel heeft aan de ene kant een randaardestekker en aan de andere kant een blokje dat in de voedingsaansluiting van uw pc past. Dit blok heeft de naam C13 apparaatstekker. Een C13 stekker is te herkennen aan de drie verticale uitsparingen. De middelste uitsparing is de aardeaansluiting en de andere twee uitsparingen zijn de nul- en de faseaansluiting. In Nederland wordt de Schuko randaardestekker gebruikt die op twee manieren in het stopcontact gestoken kan worden. Daarom staat het niet vast welke aansluiting de nul- en welke de faseaansluiting is. De C13 voedingskabel is in verschillende lengtes verkrijgbaar. Naast de bekende C13 kabel bestaan er nog andere veel gebruikte apparaatstekkers. De C19 apparaatstekker lijkt veel op de C13, met als groot verschil dat de uitsparingen niet verticaal, maar horizontaal in de stekker aangebracht zijn.

Kabel zonder randaarde

Naast de netsnoeren met randaarde zijn er ook snoeren zonder randaarde. Deze worden veel gebruikt voor dubbel geïsoleerde apparaten die geen aardeaansluiting nodig hebben. Denk hierbij aan radio’s en tv’s. De stekkers aan dit snoer zijn tweepolig. De ene aansluiting wordt voor de nulaansluiting gebruikt en de andere aansluiting voor de faseaansluiting. Er is geen aardeaansluiting. Een veel gebruikt snoer zonder aarde is de C7 voedingskabel. Dit snoer heeft aan de ene kant de bekende platte eurostekker en aan de andere kant de C7 apparaatstekker. Deze staat ook bekend als het varkensneusje, vanwege de inkepingen en de twee gaatjes. Naast de C7 bestaat ook de minder gebruikte en iets kleinere C1 apparaatstekker. Deze onderscheidt zich van de C7 door de afwezigheid van de twee inkepingen aan de zijkanten. De C1 apparaatstekker vindt u terug op sommige merken elektrische scheerapparaten en sommige merken ladyshaves. Het strijkijzersnoer is speciaal ontworpen voor gebruik bij strijkijzers en andere apparaten die warm worden. Door de omvlechting van textiel is dit snoer extra duurzaam en slijtvast gemaakt. Hierdoor heeft u, ook bij intensief gebruik, jarenlang plezier van dit snoer.