"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

RJ10 Hoornkabel

RJ10 kabel kant-en-klaar of zelf in elkaar zetten

Een goede netwerkkabel kunt u compleet aanschaffen bij Allekabels maar het is ook mogelijk deze zelf te maken. Een RJ10 connector kan nog wel eens breken bij het lipje. In dat geval blijft deze ook niet meer goed vastzitten in de aansluiting. Als dit het geval is, kiest u er het beste voor een nieuwe connector aan de kabel vast te maken. Ook hiervoor kunt u alle materiaal dat u nodig heeft kopen bij ons. Een RJ10 kabel kopen kunt u in diverse lengtes. Groot voordeel van zelf een RJ10 kabel met aansluiting maken is dat u de kabel precies de gewenste lengte kunt geven. Stel, u heeft aardig wat meters nodig om van de aansluiting in huis tot aan uw computer te geraken dan kiest u het beste voor een RJ10 kabel die lang genoeg is. Nu kunt u natuurlijk ook kiezen voor een kant-en-klaar model waar de connectoren al aan bevestigd zijn maar als deze net te kort is, kunt u daar niks mee doen. Bovendien is veel te lang ook niet bijzonder praktisch omdat dit ervoor zorgt dat u veel te veel kabel heeft die ergens in een vertrek ligt te slingeren.

Materialen die u nodig heeft

Als u ervoor kiest zelf een complete kabel te maken zit de RJ10 connector er uiteraard nog niet aan. Met het juiste gereedschap is dat makkelijk te doen. Zeker als de kabel door een gat getrokken dient te worden omdat deze bijvoorbeeld naar boven geleid wordt, is het slim om het zo te doen. Dan hoeft het gat minder groot te zijn omdat er alleen maar een kabel (zonder connector dus) doorheen hoeft en deze op die manier ook niet kan beschadigen voordat u deze in gebruik neemt. Alle onderdelen die u nodig heeft kunt u los bestellen bij Allekabels. Dit zijn de volgende. Een losse RJ10 kabel, die verkrijgbaar is in diverse lengtes. U kunt kiezen voor een RJ10 kabel op een rol. Deze is 100 meter lang en dan kunt er de gewenste lengte zelf afknippen. Een RJ10 kabel in kortere lengtes verkopen we ook. Naast de bekabeling heeft u ook een connector nodig. Omdat deze aan beide uiteinden van de bekabeling zit, is het altijd slim er minimaal twee te kopen. In sommige gevallen heeft u ook een RJ10 splitter nodig als extra hulpmiddel.

Zelf RJ10 kabel monteren is niet moeilijk

Het bevestigen van de connector is een vrij nauwkeurig werkje en kan nog wel eens een keertje misgaan. Derhalve is het slim om voor wat reserve connectoren te zorgen. De connector, ook wel modulaire stekker genoemd is prima geschikt om aan de platte RJ10 kabel te bevestigen. Voor de bevestiging gebruikt u het beste een krimptang. Deze zet u op de connector vast waarna u knijpt en deze vast komt te zitten aan de RJ10 kabel zelf. Vergeet niet eerst even de bijgevoegde handleiding door te nemen voordat u aan de klus begint. Daarna begint u met het strippen van de kabel. Dit doet u om zo de draden die in het omhulsel zitten bloot te leggen zodat deze in de connector passen. U stript alleen de buitenzijde van de RJ10 kabel tot een centimeter of drie maar zorg er wel voor dat u de draden aan de binnenzijde niet beschadigt. Strippen kunt u met een mesje maar ook met de krimptang doen. Zorg er daarna voor dat de draden (ook wel aders genoemd) op de juiste volgorde komen te liggen waarop ze in de connector geplaatst worden.

Hoe monteert u de RJ10 kabel en de connector?

Leg de connector met de bovenkant naar onderen neer. De bovenkant is de zijde waarop het kleine plastic lipje zit. Leg de aders op de juiste volgorde en schuif ze zover mogelijk door in de stekker. Dit zorgt voor de beste verbinding maar ook dat de draadjes minder snel losschieten. Het plastic omhulsel, het zogenaamde manteltje, schuift u in de krimptang. Als de aders en de mantel er allemaal goed inzitten knijpt u de krimptang stevig dicht. De aders komen nu vast te zitten in het omhulsel maar zijn ook goed zichtbaar. Als er iets niet goed vastzit, bestaat de kans dat het niet goed functioneert. Dit kunt u altijd controleren nadat u de mantel aan de RJ10 kabel en de aders bevestigd heeft. Er zijn namelijk kabeltesters op de markt waarmee u kunt zien of de RJ10 kabel het doet. Deze werken met lampjes die dienen te gaan branden als alles goed aangesloten is. Is dit niet het geval, haal dan de mantel eraf en begin opnieuw. De stekkers zijn maar eenmaal te gebruiken dus u heeft wel een nieuw exemplaar nodig voor een tweede poging.