"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

SATA kabel

SATA kabel - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,89
SATA voedingskabel - Be Quiet
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 12,99
SATA kabel - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 4,29
SATA verloopstekker - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 4,99
SATA verloopstekker - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 4,29
SATA verloopstekker - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 5,29
SATA verloopstekker - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 7,39
SATA voedingskabel - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,89
SATA voedingskabel - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 3,19
SATA converter - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 16,00

Wat is SATA precies?

SATA of Serial ATA is een computeraansluiting die speciaal ontworpen is voor een snelle overdracht van gegevens tussen het computermoederbord en opslagdevices zoals een harde schijf en dvd of blu-ray speler. De SATA aansluiting is de opvolger van de oudere parallelle ATA. De Serial ATA aansluiting heeft een aantal voordelen boven de parallelle ATA aansluiting. Het meest opvallende is de veel kleinere kabel. Bij parallel ATA word een flat cable gebruikt die 40 of 80 draden heeft. Bij Serial ATA zijn, omdat de databits niet parallel naast elkaar maar serieel achter elkaar worden verstuurd, maar zeven geleiders nodig voor een dataverbinding. Daarnaast kan door het toepassen van moderne chipsets een veel hogere overdrachtssnelheid gehaald worden. Een SATA aansluiting is ook hot plugable. Dit houdt in dat voor het verbinden of verwijderen van een harde schijf of ander randapparaat een computer niet uitgeschakeld hoeft te worden. Veel mensen kennen het principe van hot plugable al van het aansluiten en loskoppelen van een externe USB harde schijf. Bij het verwijderen van een harde schijf is het wel belangrijk om de schijf eerst softwarematig te ontkoppelen, dit om dataverlies te voorkomen.

SATA datakabels

Fabrikanten brengen elk jaar nieuwe, snellere randapparatuur uit. Daarom heeft de SATA norm sinds zijn invoering in 2000 een aantal upgrades gekregen. Deze upgrades worden met een versienummer in Romeinse cijfers aangeven. Op dit moment worden vooral SATA II en III gebruikt. Deze hebben respectievelijk een maximale overdrachtsbeleid van 3 en 6 gigabit per seconde (Gb/s). Heeft u een versie III flash drive en wilt u deze op een versie III aansluiting op uw moederbord aansluiten, dan is het belangrijk om een versie III kabel te bestellen. Gebruikt u een versie II kabel dan kunt u niet de maximale overdrachtssnelheid halen, waardoor de performance van uw computersysteem lager komt te liggen dan bij het gebruik van een versie III kabel. Kabelversies zijn backward compatible. U kunt dus een versie III kabel gebruiken op een versie II aansluiting. De connector is voor beide versies hetzelfde. Een SATA Kabel mag een maximale lengte van 100 centimeter hebben. Deze ruime maximale lengte vereenvoudigt de plaatsing van opslagapparatuur in een systeemkast. Door het gebruik van deze nieuwe norm kunnen computers en opslagapparatuur een stuk compacter gebouwd worden.

Voedingskabels

Voor het aansluiten van de voedingsspanning wordt er niet meer gebruikgemaakt van de vertrouwde 4-polige Molex connector maar van een 15 polige connector. Het gebruik van een meerpolige voedingsconnector heeft een aantal voordelen en biedt ruimte voor het gebruik van een power disable signalering die compatibel is met de SAS norm. Door het gebruik van meerdere parallele connectorpennen voor het leveren van voedingsspanning wordt de overgangsweerstand verlaagd. Er zijn drie voedingsspanningen gedefinieerd: 3,3, 5 en 12 volt. Veel harde schijven maken geen gebruik van de 3,3 volt aansluiting. Hierdoor is het mogelijk om een SATA apparaat via een Molexaansluiting, die alleen maar 12 en 5 volt levert, te voeden. Voor dit doel leveren wij verloopstekkers en verloopkabels. Omgekeerd is ook mogelijk, u kunt een apparaat met een Molex voedingsaansluiting voeden uit een SATA aansluiting. Voor dit doel leveren we verloopstekkers en verloopkabels met één of meerdere Molex 4-polige voedingsconnectors. Voor het aansluiten van voedingsspanning op SAS (Serial Attached SCSI) hebben wij diverse verkoopsnoeren in voorraad, waarmee u een of meerdere SAS apparaten kunt voeden uit een enkele SATA voedingsaansluiting.

Andere normen

Naast de interne kabel bestaat er ook een kabel die geschikt is voor het aansluiten van externe apparatuur, dit is de eSATA kabel. De “e” staat voor external. Deze kabel is speciaal ontworpen voor het aansluiten externe apparatuur buiten een computerkast. Voor dit doel is de eSATA kabel voorzien van extra afscherming om interferentie van buitenaf te voorkomen. De eSATA wijkt opzettelijk af van de normale Serial ATA stekker om ervoor te zorgen dat de juiste kabel voor het juiste doel gebruikt wordt. eSATAp is een uitbreiding van de eSATA norm, waarbij naast data ook de voedingsspanning voor de externe apparatuur via de kabel en connector wordt getransporteerd. Naast de normale connectors zijn er ook ruimtebesparende connectoruitvoeringen die in laptops terug te vinden zijn. Dit zijn de Slim SATA en de Micro SATA connectors. Voor het aansluiten van apparatuur met een Slim of Micro aansluiting op een standaard connector leveren wij diverse verloopstekkers en snoeren. Heeft u standaard geen SATA aansluiting op uw pc, bestel dan een PCI kaart. U kunt deze PCI kaart in een uitbreidingsslot steken van uw pc en op deze manier een interne of externe Serial ATA aansluiting creëren.