"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

MTRJ Glasvezelkabel

Wat is een MT-RJ-glasvezelkabel?

Een MT-RJ-glasvezelkabel is ideaal om data op een hoge snelheid over een grote afstand te transporteren. Deze kabel bestaat, zoals de naam al verraadt, niet uit koper maar uit een vezel van glas met daaromheen een mantel ter bescherming. Bij glasvezel wordt licht dat aan de kopse kant de vezel binnen gaat, via de wanden gereflecteerd. Zo wordt het licht in de kern opgesloten en naar het andere uiteinde van de vezel getransporteerd. Als lichtbron kan een led of een laserdiode gebruikt worden. De led of de laserdiode kan korte lichtpulsjes via de glasvezelkabel over een grote afstand versturen. Dit maakt een deze kabel bijzonder geschikt voor het transporteren van digitale data. De lichtpulsjes die aan de andere kant uit de glasvezel tevoorschijn komen, worden opgevangen op een lichtgevoelige halfgeleider, die de lichtpulsjes weer in een elektrisch signaal omzet. Een standaard netwerkkabel met RJ45-connectoren is uitgerust met meerdere koperen aderpaartjes. Deze aderpaartjes worden gebruikt om data gelijktijdig beide kanten op te kunnen sturen. Dit wordt een full-duplex verbinding genoemd. In de praktijk wordt een enkele glasvezelkabel meestal gebruikt voor eenrichtingsverkeer. Voor een full-duplex verbinding zijn dus vaak twee kabels nodig.

MT-RJ-glasvezelkabels: eigenschappen

Een MT-RJ-glasvezelkabel is aan één of beide zijden voorzien van een MT-RJ-connector. Dit is een miniatuur glasvezelconnector die voor full-duplex gebruik is ontworpen. Deze herbergt twee glasvezels, één voor het te verzenden signaal en één voor het te ontvangen signaal. De connector is ontworpen met de gedachte een glasvezel connector te maken, die qua vorm en afmetingen met de bekende RJ45-connectie overeenkomt. Dit heeft geresulteerd in een compacte en veelzijdige, full-duplex glasvezelconnector. Deze connector is net als de RJ45-connector voorzien van een zogeheten quick-release-mechanisme. Bij het insteken wordt de connector automatisch door twee pennen gecentreerd en klikt in het chassisdeel vast. Druk de quick-release in en de connector is eenvoudig weer uit het chassisdeel te nemen. De MT-RJ-glasvezelkabel is aan een zijde standaard voorzien van een duplex MT-RJ-connector. Voor de andere zijde van de MT-RJ-glasvezelkabel heeft u de keuze uit een breed assortiment connectoren. U kunt natuurlijk kiezen voor MT-RJ, maar ook voor een LC- of lucent-connector, een SC- of subscriber-connector, of een ST-, straight-connector.

Glasvezelkabels, single- of multimode

Bij het werken met glasvezel is het van belang om altijd onderscheid te maken tussen single- en multimode. In de dunnere glasvezels kan een lichtgolf zich maar op één manier door de glasvezelkern voortplanten. Daarom heet dit type glasvezel single mode. Doordat de lichtgolf zich maar op één manier kan voortplanten blijven de lichtpulsen intact en kan zonder dat deze vervormd worden een erg grote afstand afgelegd worden. Bij een dikkere glasvezelkern kunnen de lichtgolven zich op meerdere manieren, die modi genoemd worden, door de glasvezelkern voortstuwen. Het licht kan dus recht door de kern reizen en het licht kan via de wanden heen en weer gekaatst worden. De afgelegde weg van de verschillende modi is verschillend en licht van de verschillende modi zal niet op hetzelfde moment aan de andere kant van de vezel naar buiten komen. Dit heet looptijdverschil, hierdoor wordt een puls over de tijd uitgesmeerd. Dit beperkt de maximale afstand die een lichtpuls door multimode glasvezel kan afleggen zonder onherkenbaar te worden. De MT-RJ-connector is speciaal ontwikkeld voor multimode glasvezel.

OM-classificatie

De OM-classificatie is een belangrijke classificatie voor multimode glasvezelkabel. OM staat voor Optical Multimode, dit is een waardering die is gebaseerd op de modale bandbreedte van de kabel. De modale bandbreedte wordt berekend door de bandbreedte en de maximale lengte van de kabel te vermenigvuldigen. Hiermee kan uitgerekend worden wat de maximale lengte van een glasvezelkabel bij een bepaalde overdrachtssnelheid kan zijn. Modale bandbreedte is afhankelijk van de kleur licht die gebruikt wordt, met andere woorden de golflengte van het licht. Om eenvoudig een keus te kunnen maken tussen de verschillende kwaliteiten, worden multimode glasvezelkabels in verschillende OM-categorieën ingedeeld. Een hoger cijfer duidt een hogere kwaliteit aan. Onderstaande tabel kan gebruikt worden voor het bepalen van de minimale OM-categorie bij een bepaalde datasnelheid en de gewenste kabellengte.

OM CATEGORIE 100 MB/S 1 GB/S 10GB/S 40 GB/S 100 GB/S
OM1 2 Km 275 m 33 m n.v.t. n.v.t.
OM2 2 Km 550 m 82 m n.v.t. n.v.t.
OM3 2 Km 550 m 300 m 240 m 100 m
OM4 2 Km 550 m 550 m 350 m 150 m