"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

AA batterij

AA batterij - Duracell Procell
2-3 dagen levertijd
€ 5,59
AA Batterij - Varta
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,09
Batterij lader - Varta
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 9,59
Batterij lader - Velleman
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 26,49
Batterij lader - Varta
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 49,99
Batterij lader - Camelion
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 31,79
AA Batterij tester - Camelion
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 6,99
Batterij tester - Varta
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 10,99

Wat is een AA batterij?

Dit is een van de meest gebruikte formaten dat op de markt is. Deze bestaat uit één cel en heeft aan beide platte zijden een aansluiting voor de min- en pluspool. Nominale spanning is 1,5 volt. Door zijn ronde vorm is deze eenvoudig in een batterijhouder te plaatsen en er weer uit te verwijderen. U hoeft alleen maar op de juiste polariteit te letten. De AA batterij staat bekend onder een aantal namen, zoals penlite, Mignon, LR-6 (wegwerp) en HR-6 (oplaadbaar). De AA batterij is door zijn kleine formaat populair geworden bij elektronicafabrikanten. Het is voor de fabrikant eenvoudig om een batterijhouder in te bouwen waarbij een aantal batterijen in serie geschakeld zijn. Bij een serieschakeling worden de uitgangsspanningen van de batterijen bij elkaar opgeteld. Dit levert een voldoende hoge spanning op om de elektronica in een apparaat van energie te voorzien. Let er bij het gebruik van meerdere batterijen in één apparaat goed op dat u geen verschillende batterijen combineert. Gebruik altijd een nieuwe set van dezelfde soort, zodat ze gelijk gebruikt worden.

Wegwerp- en oplaadbare variant

Er zijn verschillende soorten batterijen. De wegwerpbatterij voor éénmalig gebruik en de oplaadbare uitvoering die met een geschikt laadapparaat vele malen oplaadbaar is. Een standaard wegwerp AA batterij heeft een nominale spanning van 1,5 volt. De wegwerpbatterij heeft een veel hogere capaciteit, waardoor deze veel minder vaak vervangen hoeft te worden door een nieuw exemplaar. Een wegwerpbatterij is voor eenmalig gebruik en kan niet opgeladen worden. Zijn ze leeg, dan moeten ze door een nieuwe batterijen vervangen worden.. Gooi de lege wegwerpbatterijen nooit bij het restafval, maar doe ze bij het chemisch afval. De oplaadbare uitvoering heeft een kleinere capaciteit, waardoor deze vaker verwisseld moet worden. Het grote voordeel is dat deze met een geschikte lader vele malen opgeladen kan worden. Een oplaadbaar product is iets duurder in aanschaf, maar is op de lange termijn veel voordeliger in gebruik. De nominale spanning van dit product is 1,2 volt. Dit iets lager dan de 1,5 volt van een wegwerpbatterij. Veel apparaten hebben hier geen probleem mee, sommige apparaten zullen iets minder goed presteren. Denk hierbij aan een lager maximaal volume, iets minder licht geven of bij speelgoed iets minder hard rijden.

De lithiumbatterij

Dit is een buitenbeentje. De nominale spanning hiervan is 3 tot 3,6 volt, bovendien is deze oplaadbaar. Door deze hogere spanning kan deze niet als vervanger van een standaard AA batterij gebruikt worden. Ze mag dus alleen gebruikt worden in apparaten die hier speciaal geschikt voor zijn. Stopt u er toch een met een nominale spanning van 3-3,6 volt in een gewoon apparaat, dan kan het apparaat hierdoor beschadigd raken. De lithiumbatterij kan te zwaar belast worden waardoor deze kan oververhitten en in het ongunstige geval kan ontbranden. Naast de AA lithiumbatterij is er ook de ½ AA lithiumbatterij uitvoering. Deze heeft de halve lengte van een normale AA batterij en is oplaadbaar. De nominale spanning ligt tussen de 3 en 3,6 volt. Omdat oplaadbare lithiumbatterijen vaak vast in een apparaat gemonteerd worden, leveren wij diverse modellen die voorzien zijn van twee aansluitdraden. Zo is een oude gesoldeerde cel eenvoudig te vervangen door een nieuwe cel.

AA batterij bestellen en gebruiken

De eerste keus die u bij het bestellen van een AA batterij heeft, is de keus tussen wegwerp- en oplaadbare uitvoering. Voor veel verbruikers zoals elektrisch speelgoed, foto- en videocamera’s is het een goede keuze om in oplaadbare batterijen te investeren. Bij oplaadbare batterijen kunt u kiezen uit verschillende capaciteiten. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer energie in één lading en hoe langer de batterij meegaat voor u hem weer moet opladen. Bij een hogere capaciteit betaalt u vaak wel wat meer. De capaciteit van een oplaadbare variant wordt uitgedrukt in milli-ampère uur, afgekort mAh. Hierbij is 1000 mAh gelijk aan 1 Ah. Een oplaadbare batterij van 1000 mAh kan 1000 mA (1A) gedurende een uur leveren voordat deze leeg is. Bij 500 mA (0,5 A) is dit 2 uur. Bij wegwerpbatterijen is de capaciteit afhankelijk van de hoeveelheid stroom die getrokken wordt. Omdat een wegwerpbatterij vaak over een veel langere periode gebruikt wordt, speelt veroudering door zelfontlading ook een rol. Voor apparaten die wat meer energie gebruiken, raden wij aan om Alkaline batterijen te kiezen. Deze zijn wat duurder, maar gaan een stuk langer mee.