Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

VD draad

VD draad - 2.5 mm² - Blauw - Eldra
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 0,89
VD draad - 1.5 mm² - Zwart - Eldra
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 0,49
- 2.5 mm² - Blauw - Donné
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 51,99
YMVK - 3-draads - 1.5 mm² - Donné
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 149,99
YMVKAS - 2-draads - 1.5 mm² - Donné
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 2,09
Lasklem - 2-draads - 1.5 mm² - WAGO
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 0,19
Aansluitklem - WAGO
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 0,89
YMVK - 4-draads - 10 mm² - Elcab
Voor 20:30 besteld, morgen in huis!
€ 8,00
Inbouwdoos - Attema
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 15,00
Buiktuit - Attema
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 1,00
Buiktuit - Attema
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 5,29
Inbouwdoos - Kaiser
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
Inbouwdoos - Kaiser
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,29
Inbouwdoos - Kaiser
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,29

Wat is VD draad?

VD draad heeft een massief koperen kern en heeft een enkele isolatielaag. Oorspronkelijk werd hiervoor vinyl gebruikt, vandaar de naam vinyldraad. Dit is afgekort tot V D. Tegenwoordig worden veel andere meer milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruikt. Vinyldraad is een goedkope en veilige manier om een elektrische installatie aan te leggen. Bij ons kunt u VD draad per meter of per rol bestellen. Heeft u maar een enkele keer een stuk bekabeling nodig, dan kunt u het beste het aantal meter bestellen dat u nodig heeft bestellen. Heeft u regelmatig VD draad nodig, dan kunt u het beste één of meerdere rollen bestellen. Afhankelijk van wat u nodig heeft, kunt u kiezen tussen vier rollen met van iedere kleur één rol van 20 meter, of van voor een rol van 100 meter, waarbij u per rol de kleur kiest. Bij het monteren van VD draad raden wij aan om een goede striptang te gebruiken. Dit maakt het werken niet alleen gemakkelijker, maar zorgt er ook voor dat de bekabeling bij het strippen niet ongemerkt wordt ingekerfd. Inkerving kan bij het monteren tot draadbreuk leiden, waardoor een deel van uw installatie niet zal werken.

Voorschriften voor gebruik van VD draad

Bij het gebruik van VD draad zijn de kleuren van de draadisolatie internationaal vastgelegd.

  • Bruin wordt gebruikt voor de fase van de netspanning
  • Blauw wordt gebruikt voor de nul van de netspanning
  • Groen-geel is de aardedraad. Een aardedraad moet altijd op de veiligheidsaarde-aansluiting in de meterkast aangesloten zijn. Er mag geen schakelaar tussen geplaatst worden.
  • De zwarte bekabeling wordt gebruikt als schakeldraad tussen een schakelaar en een lamp.
In een huisinstallatie wordt voor de fase, de nul en de aardedraad een aderoppervlak (ook doorsnede genoemd) van 2,5 mm2 gebruikt. Deze mag belast worden tot maximaal 16 ampère. In de meterkast zitten daarom automaten van 16 ampère. De zwarte schakeldraad wordt nooit zwaarder belast dan 10 ampère. Daarom mag deze dunner zijn. In een huisinstallatie wordt daarom zwarte bekabeling met een aderoppervlak van 1,5 mm2 gebruikt. VD draad mag alleen gebruikt worden in een extra isolator. De isolatie van de kabel zelf mag nooit bloot liggen. Er moet altijd een dubbele isolatie aanwezig tussen u en de spanningvoerende draden. De kabel moet dus door een kunststofbuis gelegd worden en op plaatsen waar draden met elkaar verbonden worden, moeten kunststof dozen met deksels gebruikt worden.

Montage

Bij het monteren van VD draad ontkomt u niet aan het maken van verbindingen tussen de verschillende draden. Deze verbindingen zijn eenvoudig te maken met een moderne lasklem. Er zijn twee soorten lasklemmen. De eerste soort is speciaal ontworpen voor het verbinden van twee tot acht draden met massieve kern. Deze klemmen zijn eenvoudig te herkennen omdat de openingen voor de draden aan één zijde zitten. Montage is eenvoudig, strip voldoende lengte van de draadisolatie weg, druk de bekabeling in de klem en deze zit vast. Het tweede type lasklem is speciaal bedoeld voor het aansluiten van lampen met een soepel snoer. Vroeger werd dit veel gedaan met een kroonsteentje. Dit was een lastig karweitje omdat u - terwijl u de kabel in het kroonsteentje steekt - een schroefje moet aandraaien. Met de speciale lasklem voor soepele bekabeling is dit veel eenvoudiger. Steek de VD draad aan de ene kant in de klem, deze wordt automatisch vastgeklemd. Voor het insteken van het soepele bekabeling drukt u de lasklem samen. Daarna steekt u het soepele snoer in de klem en laat u de klem weer los. Het uiteinde wordt vastgeklemd en maakt meteen goed contact.

Andere soorten installatiekabel

Voor het aanleggen of uitbreiden van een elektrische installatie wordt ook vaak gebruikgemaakt van de bekende grijze kabel. Deze kabel wordt aangeduid met een vierlettercode. De eerste letter geeft het materiaal voor de mantel aan en de derde letter die van de binnendraad. Voorbeelden zijn XMVK en YMVK kabel. Wilt u lampen in uw tuin van elektriciteit voorzien of wilt u een kabel leggen naar een schuurtje of garage, dan is het vaak noodzakelijk om de kabel in te graven. Wilt u een kabel ingraven, dan is het belangrijk dat u speciale grondkabel gebruikt. Deze kabel heeft de aanduiding YMVKAS en is voorzien van een gevlochten stalen pantser. Hierdoor is de kabel goed beschermd. Ook als u deze kabel met bijvoorbeeld een schep raakt, zal deze niet zodanig beschadigen dat er een onveilige situatie ontstaat. Voor het aansluiten van grijze kabels kunt u het beste gebruikmaken van de speciale grijze opbouwdozen. Deze dozen hebben uitbreekpoorten waar u een wartel in kunt draaien. Door de kabel door de wartel te steken en deze aan te draaien, ontstaat er een spatwaterbestendige afsluiting.