Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

HDMI versterker

Waarom een HDMI versterker kiezen?

Een HDMI kabel is een zogenoemde passieve kabel. Er zit geen elektronica in de kabel, alleen maar koperdraad die de pennen van de ene HDMI stekker met de pennen van de andere HDMI kabel verbindt. Officieel is er geen maximumlengte gedefinieerd, dus een fabrikant van HDMI kabels mag zelf bepalen hoe lang een kabel wordt zolang deze in het HDMI certificatieproces maar aan de HDMI eisen voldoet. In de praktijk blijkt het heel lastig te zijn om passieve HDMI kabels die langer dan 13 meter zijn gecertificeerd te krijgen. De oorzaak hiervan is dat elke meter kabel signaaldemping heeft. Dus hoe langer de kabel is, hoe hoger de signaaldemping wordt. Bij kabels langer dan 13 meter wordt de demping zo hoog dat de kabel niet meer aan de HDMI eisen voldoet. Er is dan geen garantie meer dat het HDMI signaal door het ontvangende apparaat gedecodeerd kan worden. Door de certificatie-eis wordt de consument beschermd tegen kabels die weliswaar lekker lang zijn, maar waarbij de signaaloverdracht kan gaan haperen. Voor situaties waarin u toch graag een langere afstand wilt overbruggen is een HDMI versterker een goede oplossing.

Soorten HDMI versterker

Met een passieve HDMI kabel kunt u maximaal ongeveer 13 meter overbruggen. Om een langere afstand te kunnen overbruggen met een HDMI signaal heeft u een HDMI versterker nodig. Wij leveren verschillende types HDMI versterker. De eenvoudigste HDMI versterker is een HDMI kabel met versterker. Deze kabel is in tegenstelling tot de standaard kabel uitgerust met een chip in de stekkers, die het HDMI signaal versterkt. Met een kabel met HDMI versterker kan met gemak een veel langere afstand worden overbrugd dan met een passieve kabel. Wij leveren kabels met HDMI versterker in lengtes van 20 en 30 meter. U kunt ook kiezen voor een losse HDMI versterker. Met een losse HDMI versterker kunt u twee passieve HDMI kabels aan elkaar koppelen, zodat u eenvoudig een grotere afstand kunt overbruggen. Heeft u UTP bekabeling tussen de verschillende ruimtes liggen waar u HDMI apparatuur wilt aansluiten, dan kunt u kiezen voor een UTP HDMI versterker. Een set bestaat uit een zender en een ontvanger die aan beide zijden aan de UTP kabel gekoppeld worden en allebei een HDMI aansluiting hebben. Daarnaast leveren wij ook types HDMI versterker die via coaxkabel, glasvezel of draadloos werken.

Verschillende HDMI versies

Sinds de introductie is er veel veranderd in het audiovisuele landschap. Er zijn hogere beeldresoluties ontwikkeld en op de markt gebracht. Er zijn nieuwe systemen uitgebracht voor een mooiere en rijkere kleurweergave zoals HDR en Dolby Vision. Daarnaast zijn er nieuwe systemen voor het weergeven van geluid ontwikkeld zoals Dolby Atmos. Deze nieuwe formaten vragen om aansluitingen met een hogere bandbreedte, waarin de oorspronkelijke HDMI norm niet voorzag. Gelukkig heeft de HDMI groep rekening gehouden met deze ontwikkelingen en was het eenvoudig om de HDMI norm te upgraden naar nieuwe versies. Op dit moment worden in de praktijk vooral de twee meest recente HDMI versies gebruikt: versie 1.4 en versie 2.0. Versie 1.4 wordt al een poos gebruikt en ondersteunt HD beeld in de 1080p resolutie. Versie 1.4 ondersteunt digitaal geluid vanaf stereo tot diverse surround sound coderingen. Versie 2.0 is nog niet zo lang uit en ondersteunt UHD 4K beeld. Versie 2.0 is ook de eerste versie die het nieuwe HDR en Dolby Vision kleurensysteem ondersteunt. Daarnaast ondersteunt het ook het nieuwe Dolby Atmos surround sound systeem. Kijk voordat u een HDMI versterker kiest welke HDMI versie u minimaal nodig heeft.

Wat is HDMI precies?

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. De HDMI norm is in het begin van deze eeuw ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen een aantal grote fabrikanten van multimedia-apparatuur. Deze fabrikanten zagen dat door de digitalisatie van beeld en geluid er een grote behoefte was aan een digitale verbindingsnorm voor audiovisuele apparatuur die niet aan één merk gebonden was. In de HDMI norm zijn enkele dingen vastgelegd. Allereerst zijn de toegestane signaalcoderingen voor het digitale beeld en geluid vastgelegd. Daarnaast is het elektrische aansluitschema van de verschillende HDMI connectoren en de afmetingen van de connectoren vastgelegd. Hiermee is een universele norm ontstaan om audiovisuele apparatuur onderling met één kabel met elkaar te verbinden. Het HDMI logo is een beschermd logo en mag niet zomaar gebruikt worden. Om dit logo op een product te mogen zetten moet een fabrikant zich aansluiten bij de HDMI groep en het product door deze groep laten certificeren.