"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

SC Glasvezelkabel

Glasvezel kabel - LC-APC
2-3 dagen levertijd
€ 7,19
Glasvezel kabel - SC-APC
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 9,29
Glasvezel kabel - LC-APC
2-3 dagen levertijd
€ 18,59
Glasvezel aansluitdoos - Delock
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 8,49
Patchpaneel SC - Delock
2-3 dagen levertijd
€ 36,99
Patchpaneel SC - Delock
2-3 dagen levertijd
€ 37,99

Wat is een SC-glasvezelkabel?

Wilt u data met hoge snelheid over afstanden groter dan 100 meter transporteren, dan is dit niet direct mogelijk met een standaard netwerkkabel van koper. Daarom wordt in deze situaties meestal gebruik gemaakt van glasvezelkabel. Deze bestaat uit een doorzichtige kern van getrokken glas met daaromheen een mantel om de dunne kern te beschermen. De glassoort is zo gekozen dat een lichtstraal die aan de kopse kant in de vezel schijnt, onderweg steeds door de wanden van de vezel wordt gereflecteerd. Daardoor gaat er onderweg nauwelijks licht verloren. Deze eigenschap maakt een glasvezel ideaal voor het transporteren van digitale signalen. De elektrische digitale signalen worden aan de ene kant van de glasvezel vertaald in lichtpulsjes. Dit wordt gedaan met een speciale led- of laserdiode. Aan de andere kant van de vezel worden de elektrische pulsjes weer omgezet in elektrische signalen. Dit wordt gedaan met een lichtgevoelige halfgeleider. Voor een netwerkverbinding is het noodzakelijk dat data beide kanten op gestuurd kan worden. Een dergelijke kabel wordt in de praktijk gebruikt om data in een richting te versturen. Voor een duplex zijn dus altijd twee exemplaren nodig.

Wat is een SC-glasvezelkabel?

Er zijn verschillende soorten glasvezelkabel te koop, met en zonder voorgemonteerde connectoren. Een SC-glasvezelkabel is een kabel met voorgemonteerde SC-glasvezelconnectoren. De SC-connector is een glasvezelconnector die nog steeds veel gebruikt wordt op plaatsen waar ruimte geen probleem is. De SC-connector is een vierkante connector die bekend staat onder de benamingen Subscriber Connector, Square Connector en Standard Connector. De SC-connector is voorzien van een push-pull-vergrendelingsmechanisme. Hierdoor vergrendelt de SC-connector zichzelf automatisch wanneer deze wordt ingestoken en komt de connector automatisch los als er met voldoende kracht aan getrokken wordt. Een SC-glasvezelkabel is aan één kant voorzien van een SC-connector, Bij een dubbele, of duplex uitvoering zijn dit twee connectoren die mechanisch met elkaar verbonden zijn of met elkaar verbonden kunnen worden. Een SC-glasvezelkabel vindt zijn toepassing als patch- of verbindingskabel. Wij leveren de SC-glasvezelkabel vanaf lengtes van 0,5 meter. Aan de andere kant heeft de SC-glasvezelkabel naar keuze SC- of ST-connectoren. De SC- naar SC-kabel is een standaard patchkabel. De SC-kabel naar ST-connector is een verloopkabel waarmee apparatuur met verschillende aansluitingen met elkaar verbonden kan worden.

SC-glasvezelkabels: single- of multimode

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee soorten single en multimode glasvezelkabel. De benamingen single- en multimode is gerelateerd aan hoe de lichtpunten zich door de kern van een glasvezel voortplanten. De lichtpulsen zijn gebouwd uit lichtgolven en deze lichtgolven nemen fysiek ruimte in. In een dunne glasvezel kunnen de golven maar op een manier door de glasvezel voortbewegen. Dit wordt single mode genoemd. Een glasvezel met een dunne kern heet single mode glasvezel. Een lichtpuls in een single mode glasvezelkabel blijft over een grote afstand intact. Bij een dikkere kern heeft een lichtgolf meerdere mogelijkheden om zich door de glasvezel voort te planten. Het licht kan in een rechte lijn door de glasvezel gaan en het kan vanaf de wanden heen en weer gekaatst worden. Dit heet multimode. Een glasvezel met een dikke kern heet multimode glasvezel. Omdat de afgelegde weg bij de verschillende modi verschillend is, zal het ene deel van de lichtpuls eerder aan het andere uiteinde van de glasvezel aankomen dan het andere deel. Hierdoor wordt de puls uitgesmeerd over tijd. Hoe langer de glasvezelkabel is, hoe meer dit effect een rol gaat spelen. Hierdoor is de lengte van een multimode glasvezelkabel beperkt.

Optical multimode

Optical multimode of OM is een belangrijke aanduiding voor multimode glasvezel. Het is een maat voor de modale bandbreedte van de glasvezelkabel. De modale bandbreedte kan op twee manieren gedefinieerd worden. 1) Als de maximum bandbreedte van het signaal voor een geven afstand, of 2) de maximum afstand die afgelegd kan worden voor een gegeven bandbreedte. De modale bandbreedte wordt geven in megahertz maal kilometer, of Gigahertz maal meter. Door de industrie is gekozen voor een systeem van vier OM-categorieën, één tot en met vier. Het is belangrijk om na te gaan wat de OM-categorie is voor de gebruikte golflengte licht. Voor verschillende golflengtes kan een glasvezelkabel een andere OM-categorie hebben. In de tabel vindt u een richtlijn voor datasnelheid, afstand en de benodigde OM-categorie.

OM CATEGORIE 100 MB/S 1 GB/S 10GB/S 40 GB/S 100 GB/S
OM1 2 Km 275 m 33 m n.v.t. n.v.t.
OM2 2 Km 550 m 82 m n.v.t. n.v.t.
OM3 2 Km 550 m 300 m 240 m 100 m
OM4 2 Km 550 m 550 m 350 m 150 m