"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

DIN kabel

DIN naar jack kabel - Allteq
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 4,29
DIN verlengkabel - Techtube Pro
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 4,29
DIN kabel - Delock
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 22,99
DIN stekker - HQ Products
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 0,99
DIN stekker - Valueline
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,29
DIN stekker - Neutrik
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 3,69
DIN stekker - HQ Products
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 3,19
Mini DIN stekker - Techtube Pro
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,49
Mini DIN stekker - Techtube Pro
3-5 dagen levertijd
€ 1,09
Mini DIN stekker - HQ Products
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 2,19
Microfoon stekker - Goobay
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 3,19
DIN chassisdeel - Valueline
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 1,09

Wat is een DIN kabel?

De DIN kabel is in de audiowereld veel gebruikt voor het aansluiten van analoge hifi apparatuur. Voor dit doel werd vooral het snoer met de 5-polige stekker gebruikt. Het grote voordeel van deze aansluiting is de eenvoud waarmee audiocomponenten op elkaar aangesloten kunnen worden. De 5-polige aansluiting kan worden gebruikt voor twee stereosignalen, waardoor het gebruik van deze bekabeling bijzonder handig is bij het aansluiten van een tapedeck of stereocassettespeler. Bij het opnemen wordt het ene stereokanaal gebruikt en bij het afspelen wordt het andere stereokanaal gebruikt. Op deze manier sluit u uw tape- of cassettedeck eenvoudig en zonder gedoe aan met één enkele connector. De DIN kabel heeft één nadeel waardoor audiopuristen liever tulpstekkers gebruiken. De kanaalscheiding tussen linker- en rechterkanaal is bij deze aansluiting iets kleiner dan bij het gebruik van tulpstekkers. Dit is alleen door de echte audiofielen te onderscheiden en is bij normaal gebruik niet op te merken. De meeste fabrikanten zijn toch ertoe overgegaan om hun apparatuur van tulpstekkers te voorzien.

Soorten stekkers

In de wandelgangen wordt een stereokabel met een 5-polige DIN stekker DIN kabel genoemd. Maar er zijn veel meer soorten en maten in omloop. Deze worden veel minder toegepast dan de 5-polige connector en worden daarom aangeduid met het aantal pinnen en (waar noodzakelijk) met de hoek waaronder de pennen in de connector zijn geplaatst. Naast de standaard DIN aansluiting is er ook de mini versie. Deze stekker is een oude vertrouwde in de computertechniek. Voor de brede acceptatie van USB werden toetsenborden en muizen niet met een USB connector met maar met een 6-polige mini DIN plug aangesloten. Deze wordt in de computertechniek aangeduid als een PS/2 connector. Bij Sun Microsystems werd de 8-polige mini DIN plug gebruikt voor het aansluiten van toetsenbord en muis. Bij Apple werd deze connector gebruikt voor het aansluiten van een seriële printer, modems en het LocalTalk netwerk. Wij hebben diverse types mini DIN kabel in voorraad, zoals de mini DIN kabel, de mini DIN verlengkabel en de mini DIN splinterkabel.

Formaten

Er zijn enkele varianten. De bekendste is de 5-polige DIN kabel. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor het aansluiten van analoge audio-apparatuur. De 6-polige connector van het standaardformaat heeft als extra een middenpen, daarnaast staan de 5 buitenste pinnen verspreid over een hoek van 270 graden. Deze connector is vooral bekend in de fotografiewereld waar deze veel gebruikt werd als aansluiting voor de bedrade afstandsbediening van een diaprojector. De 8-polige DIN plug van het standaardformaat heeft één middenpen en 7 buitenpennen. Deze wordt veel gebruikt op communicatie-apparatuur voor het aansluiten van een microfoon. De aansluitingen zijn niet gestandaardiseerd, en kunnen per fabrikant verschillen. Er zijn meerdere signalen beschikbaar, zoals een PTT (Push to Talk) schakelaaraansluiting, een externe luidsprekeraansluiting en natuurlijk een microfoonaansluiting. De 8-polige bekabeling is te koop in meerdere uitvoeringen. Naast de standaard male is er een male connector met schroefring beschikbaar. Met deze ring kan de connector stevig op een apparaat geschroefd worden, zodat de stekker, ook bij trekken aan het snoer, niet kan losschieten. Naast de male is er ook een female uitvoering beschikbaar.

Apparatuur aansluiten met DIN kabel

Het aansluiten van een apparaat met een DIN kabel vergt enige handigheid, maar is eenvoudig als u weet waar u op moet letten. De mini DIN plug is voorzien van een nok en de standaard formaat plug is voorzien van een vouw in de metalen afscherming. In het chassisdeel waar de stekker ingestoken wordt, is een uitsparing voor deze nok of vouw. Hierdoor past de connector maar op één manier in het chassisdeel. Hiermee wordt op een effectieve manier voorkomen dat u de stekker op een verkeerde manier in het chassisdeel kunt steken, zodat de pinnen in de plug niet beschadigd kunnen raken. Naast complete bekabeling met stekkers kunt u bij ons losse componenten bestellen die u zelf monteert. Voor het zelf monteren heeft u het juiste gereedschap nodig. Naast een soldeerbout en soldeertin heeft u een knip- en een striptang nodig. Om de stekker open te maken en na montage weer te sluiten, heeft u een passende platte of kruisschroevendraaier nodig. Zorg ervoor dat u altijd eerst de behuizing van de stekker om de bekabeling schuift voordat u de stekker aan het snoer soldeert.