"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

HDMI Verlengkabel

De HDMI verlengkabel

Iedereen maakt het mee, vroeg of laat komt u de situatie tegen dat u uw apparatuur op een andere plek zet en de bestaande kabels te kort zijn. In deze situaties kunt u met een eenvoudige HDMI verlengkabel de bestaande kabel verlengen en uw apparatuur op de gewenste manier aansluiten. U kunt de passieve HDMI verlengkabel zonder versterker in combinatie met elke andere HDMI kabel gebruiken om de kabel langer te maken. Omdat een standaard HDMI verlengkabel een passieve kabel is, maakt de richting van de signaaloverdracht niet uit. Het maakt dus ook niet uit of de stekker van de HDMI verlengkabel in het zendende apparaat (bijvoorbeeld uw mediaspeler) of in het ontvangende apparaat (bijvoorbeeld uw flatscreen TV) steekt. Let bij het gebruik van een passieve verlengkabel op de totale lengte die u creëert. De totale lengte is de lengte van de HDMI verlengkabel opgeteld bij de lengte van de kabel die u verlengt. Bij een passieve kabel is de totale lengte waarbij u nog een ongestoorde overdracht van het signaal kan verwachten ongeveer 13 meter. Wilt u een langere afstand overbruggen, kies dan voor een actieve HDMI verlenger of een actieve HDMI verlengkabel.

Soorten verlengkabel

Bij de keuze van een HDMI verlengkabel is het belangrijk om op de HDMI versie te letten. Wilt u full HD 1080p beeld materiaal weergeven, kies dan voor minimaal HDMI verlengkabel versie 1.4. Wilt u UHD 4k beeld materiaal weergeven kies dan voor minimaal HDMI verlengkabel versie 2.0. Een alternatief voor een HDMI verlengkabel is een koppelstuk. Met een HDMI koppelstuk maakt u van een standaard kabel een HDMI verlengkabel. Op deze manier kunt u twee standaard kabels eenvoudig aan elkaar koppelen. Naast de passieve HDMI verlengkabel kunt u voor het overbruggen van grotere afstanden ook kiezen voor een actieve HDMI verlengkabel of verlenger. Een dergelijke verlenger heeft een ingebouwde versterker, waardoor het mogelijk is om een verbinding over een grotere afstand te gebruiken dan met een passieve HDMI verlengkabel mogelijk is. De eenvoudigste verlenger heeft een ingebouwde versterker en beschikt over twee HDMI aansluitingen. U kunt op beide aansluitingen een HDMI verlenger aansluiten, waardoor u een afstand van maximaal 30 meter kunt overbruggen. Heeft u bestaande bekabeling liggen zoals UTP netwerkkabel, coaxiaal kabel of glasvezel, dan kunt u met het juiste type verlenger deze bestaande bekabeling gebruiken.

Versie, welke kiest u?

De ontwikkelingen gaan snel. Een nieuw beeldformaat met een nog hogere resolutie, een kleurenformaat met een betere kleurweergave en een nieuw geluidssysteem met een nog realistischere weergave. Om aan de bijbehorende vraag naar hogere datasnelheden te kunnen voldoen, brengt de HDMI groep in nauw overleg met alle fabrikanten nieuwe versies uit. Hierdoor ontstaat er vaak een overlapperiode waarin meerdere versies populair zijn. Versie 1.4 wordt nog steeds veel gebruikt voor het weergeven van full HD 1080p videomateriaal. Deze versie ondersteunt ook diverse normen surround sound. Versie 2.0 is de versie die UHD 4K video met een bitrate van 60 Hertz ondersteunt. Deze versie ondersteunt ook de nieuwe kleurweergavesystemen HDR en Dolby Vision, die voor een veel mooiere en diepere kleurweergave zorgen. Heeft u een flatscreen tv of beamer die maximaal HD 1080p ondersteunt, dan kunt u voor HDMI 1.4 accessoires kiezen. Heeft u een flatscreen tv of beamer die 4K ondersteunt, kies dan voor accessoires die HDMI 2.0 ondersteunen.

De HDMI norm

Het is inmiddels de belangrijkste connector bij consumentenmultimedia. Het is een bijzonder handige connector die zowel beeld- als geluidsignaal in digitale vorm doorgeeft. Er hoeft dus maar één kabel aangesloten te worden. Daarnaast biedt de HDMI kabel ook een tweede voordeel. Apparaten kunnen in een keten aangesloten worden, waarbij het eerste apparaat op het tweede aangesloten wordt en het tweede apparaat op het derde apparaat aangesloten wordt. Hierbij wordt zowel het digitale beeld- als het geluidsignaal aan alle apparaten in de keten doorgegeven. Dit maakt het aansluiten van meerdere apparaten eenvoudig. HDMI is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van een aantal fabrikanten die een connector wilden ontwikkelen om multimedia-apparaten van verschillende merken moeiteloos op elkaar aan te sluiten. In de HDMI norm zijn enkele dingen vastgelegd. Omdat het een puur digitale norm is, is vastgelegd welke digitale beeld- en geluidsignaalcoderingen gebruikt kunnen worden. Naast de softwarekant is ook de hardwarekant vastgelegd. Hierin worden de verschillende HDMI connectoren beschreven, hoe deze bedraad moeten worden en de minimale bitrate die een kabel moet kunnen transporteren.