"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

S-Video Kabel

Wat is een S-video kabel?

S-video is een analoge standaard voor het opnemen en afspelen van beeldsignalen en werd in 1987 geïntroduceerd als een verbeterde versie van het destijds zeer populaire VHS. De vooruitgang zat hem in een scherper beeld en verbeterde kleurenweergave. De resolutie nam toe van 240 naar 400 beeldlijnen. De kleurinformatie werd gescheiden van het beeldsignaal en via een aparte geleider verstuurd. Het dan zwart-witte beeldsignaal met onder andere helderheidsinformatie liep via een andere geleider hiermee parallel. Dit alles resulteerde in een verbeterde VHS-kabel met een 4 pins connector waarvan de impedantie, net zoals de twee aanwezige interne coaxverbindingen, 75 Ohm is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Scart dient deze VHS-kabel alleen voor het transport van videobeelden; het geluid gaat via een andere verbinding.

Kwaliteitsverschillen in kabels

Bij de keuze van een S-videokabel is het belangrijk te kiezen voor de juiste kwaliteit. Er zijn twee variabelen die bij deze VHS-kabel bepalend zijn: de gewenste lengte en de aanwezigheid van storende ethersignalen. Wat betreft de lengte geldt dat hoe langer de kabel, des groter de kans op signaalverlies. Aan de geleidende eigenschappen van de S-Videokabel worden bij grotere lengtes dan ook hogere eisen gesteld. Vaak wordt dan een premium geleider gebruikt zoals zuurstofvrij koper. Vergulde connectoren zorgen voor langdurig goed contact door de ongevoeligheid voor oxidatie. Storende ethersignalen kan een S-videokabel weren door een goede elektromagnetische afscherming. De betere kabels zijn voorzien van een zogeheten dubbele afscherming, dat wil zeggen dat er twee stralingwerende lagen om de geleiders heen aangebracht zijn. Bij korte S-videokabels treedt er vanzelf al minder signaalverlies op en is de kans op storende instraling kleiner, waardoor dan gekozen kan worden voor producten met specificaties op een lager niveau.

Handige accessoires

Het kan voorkomen dat één van de twee toestellen waartussen u een S-videokabel wilt installeren geen juiste connector heeft of via een andere norm werkt. Hiervoor zijn er handige verloopstukken en omvormers ontwikkeld. Zo zijn er verloopstukken naar analoge tulp/RCA en Scart-aansluitingen. Maar ook omvormers om de analoge norm te verbinden met digitale standaarden zoals VGA en HDMI. In de productinformatie van elk afzonderlijk artikel staat vermeld welke omzetting er plaatsvindt en welke connectoren aangesloten kunnen worden. Een bijzondere vermelding verdient ook de video grabber waarmee u analoge beelden om kunt zetten in een digitaal formaat met hoge resolutie. Voor het schakelen van meerdere bronnen op één televisie of monitor is er de audio/video schakelaar.