"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Compact Flash kaart

Compact Flash kaart: wat moet u weten?

Een Compact Flash kaart is een stuk groter dan de (micro) SD's die we tegenwoordig vaker zien. Er zijn 3 verschillende types, die de maat aanduiden. Het standaard type Compact Flash kaart is 3.3 mm dik en noemen we Type I, aangezien dit de meest gebruikte standaard is vindt u deze dan ook terug in ons assortiment. Verder is er nog Type II van 5mm dik, en Type III met een 50-pins aansluiting. Dat laatste type CF kaart wordt nauwelijks gebruikt, er zijn bijna geen fabrikanten die deze aansluiting in hun apparaten hebben opgenomen. Tegen die tijd begon de SD kaart al aan zijn opmars en werd er eerder voor die aansluiting gekozen in plaats van een CF kaart aansluiting.

Opslagcapaciteit en snelheid

De opslagcapaciteit begint vanaf de 8MB en is beschikbaar tot een maximale capaciteit van 256GB. Aan het begin van de ontwikkeling van de SD kaart waren dit soort capaciteiten niet te behalen, waardoor de Compact Flash card een streepje voor kreeg. De snelheid wordt aangeduid met een vermenigvuldigingsfactor, die aangeeft hoeveel sneller de schrijfsnelheid is tegenover de CD-rom standaardsnelheid van 150 KB/s. De vergelijking met CD-roms zegt het al een beetje: CF is een vrij verouderde manier van data opslaan. Oudere apparatuur maakt echter wel nog gebruik van deze standaard.

Waarom een CF kaart aanschaffen?

Deze geheugenkaarten waren in eerste instantie populairder dan de andere opties, omdat ze hogere schrijfsnelheden konden behalen en qua opslagcapaciteit meer mogelijkheden hadden. De producenten van SD kaarten zaten echter ook niet stil en ontwikkelden deze techniek in razend tempo door. Daardoor zijn er nu ook SD's die in razend tempo bestanden kunnen wegschrijven en is het nu zelfs mogelijk om bestanden tot 2TB weg te schrijven, waardoor deze wat verouderde techniek langzaam steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. Maakt u echter gebruik van een wat oudere spiegelreflexcamera, dan is de kans groot dat deze nog een CF slot heeft.

Adapters

Doordat deze producten groter en steviger zijn, vallen deze vaak ook een stuk prijziger uit dan (micro) SD kaarten. Qua prestaties is er tegenwoordig niet zo gek veel verschil meer te merken wat betreft de snelheden en opslagcapaciteiten. Een goed alternatief is dan ook de keuze voor een ander soort geheugenkaart in combinatie met een Compact Flash adapter. De adapter zorgt ervoor dat de (micro) SD kaart in een Compact Flash card slot past. Hierdoor heeft u helemaal geen Compact Flash kaart meer nodig. Toch gebrand op die oude vertrouwde techniek voor bijvoorbeeld in uw spiegelreflexcamera? Dan vindt u uiteraard verschillende varianten in het assortiment van Allekabels.