Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

SMA kabel

SMA kabel - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 11,99
SMA verlengkabel - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 15,99
SMA Kabel - delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 5,59
SMA verlengkabel - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 40,00

Wat is een SMA-kabel?

Een SMA-kabel is een coaxkabel met één of twee gelijknamige stekkers. Deze kabel wordt onder andere gebruikt voor het aansluiten van wifi-antennes op wifi-routers. Een veel gebruikte kabel van dit type is de verlengkabel. Met dit snoer kunt u bijvoorbeeld een buitenantenne eenvoudig op uw router aansluiten. Wilt u antennes of apparatuur met een andere aansluiting, selecteer dan in het filter een kabel met de juiste connectorcombinatie. Het is ook mogelijk om een standaardkabel te bestellen en deze te voorzien van een verloopstekker. Wilt u tweemaal een van deze kabels aan elkaar zetten, gebruik dan een koppelstuk. Veel routerfabrikanten gebruiken de RP-SMA-aansluitingen. Let daarom goed op dat u bij het bestellen de kabel bestelt met de juiste aansluitingen. We verkopen ook losse stekkers zodat u met de juiste maat coaxkabel zelf uw eigen kabel van iedere gewenste lengte kunt maken.

Connectors

SMA staat voor Sub Miniature version A. Deze verbinding werd in de jaren zestig ontwikkeld als een kostenefficiënte connectie voor hoogfrequente coaxverbindingen. Dit type is te gebruiken vanaf gelijkspanning tot een frequentie van 18 GHz. Het werd vooral veel gebruikt voor portofoonantennes en de ouderwetse draadloze telefoons met een externe antenne. Het is dan ook een logische stap om deze verbinding te gebruiken voor wifi-antennes. Wifi werkt op een frequentie van 2,4 en 5 GHz en ligt daardoor ruim binnen het toepassingsgebied van dit connectortype. Deze is door zijn lage prijs ook vanuit een economisch oogpunt een logische keus. De plug heeft een schroefsluiting die bestaat uit een zeskantige bus met een buitenmaat van 5/16 inch dat overeenkomt met 7,9 millimeter. De plug is met enige voorzichtigheid te monteren met een 8 millimeter steeksleutel. Bij de standaardconnector is de verbinding met de schroefbus de male en de verbinding met de schroefdraad de female connector. Een SMA-connector is ontworpen voor ca 500 verbindingscycli. Dat is voor gebruik in een wifi-omgeving ruim voldoende.

Reversed polarity

Bij het verbinden van twee stekkers is het mogelijk op een verrassing te stuiten. De stekker met de schroefbus kan soms niet passen op het chassisdeel. Bij inspectie blijken beiden male of beiden female te zijn. In deze situatie heeft u te maken met een zogenoemde RP-SMA connector. RP staat voor Reversed Polarity. Bij een versie met reversed polarity is een verbinding met een schroefbus een female connector en het chassisdeel met de male connector. Dit type is veel toegepast door fabrikanten van wifi-apparatuur om aan de eisen van de FCC (Federal Communication Commissie, het Amerikaanse regelgeving bureau voor radioapparatuur) te voldoen. De verbinding had als doel om te voorkomen dat consumenten antennes met een hoge versterkingsfactor eenvoudig op een wifirouter konden aansluiten. Hiermee wilde de FCC voorkomen dat consumenten gingen experimenteren met high gain antennes om hun wifibereik illegaal te verhogen. Veel fabrikanten, met name Netgear en Linksys, houden zich nog steeds aan deze regel. Bij het bestellen van een SMA-kabel is het daarom belangrijk om goed te kijken of u een snoer met standaardconnector of met de RP-versie nodig heeft.