Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

8K kabel

8K kabel nader uitgelegd

Dit is een aanduiding voor de resolutie van een beeldscherm of televisie. Het nummer acht en de letter K slaan op de bijna 8000 pixels in de breedterichting. Exact betreft het 7680x4320 pixels en is daarmee vier keer scherper dan 4K met 3840x2160 pixels. 4K is op zijn beurt weer vier keer scherper als Full HD met 1920x1086 pixels. Een groter aantal beeldpunten zorgt ervoor dat de zichtbaarheid van details beter wordt. Zeker gezien de trend naar steeds grotere schermen is dit een nuttige ontwikkeling. In combinatie met technieken als OLED, QLED en HDR wordt het potentieel van de hoge resolutie steeds beter benut en kan een ongekende beeldkwaliteit bereikt worden.

Gehele keten moet op niveau zijn

Apparaten met deze nieuwe techniek kunnen niet de volledige mogelijkheden tonen als niet de gehele keten deze ondersteunt. Zo dient de randapparatuur hiervoor geschikt te zijn en heeft u dus ook geschikte 8K kabel nodig om de toestellen die met elkaar verbonden zijn, optimaal te laten werken. Maar zelfs al heeft u allemaal geschikte toestellen en maakt u gebruik van de juiste 8K kabel, dan speelt het feit dat het daadwerkelijke aanbod aan beeldmateriaal in de beginfase van een technische ontwikkeling altijd gering is. Veel films, series en tv-programma’s worden (nog) niet in de hoogste resolutie aangeboden. Ook in 4K is het aanbod trouwens beperkt. De grote aanbieders van kabeltelevisie moeten zelfs nog 4K gaan uitrollen, maar 8K kabel komt er al aan.

Overgangsperiode

Zolang de nieuwste standaard niet algemeen gebruikt wordt, kan niet optimaal van de voordelen van de techniek genoten worden. De producenten van beeldapparatuur hebben hier iets op gevonden. Via upscaling, het softwarematig verscherpen van de beelden, simuleert men als het ware de 7680x4320 resolutie. Zo is er toch al een beeldverbetering mogelijk. Wat wel heel belangrijk is, is het feit dat hoge resoluties alleen van groot nut zijn bij grote schermen. Voor bijvoorbeeld een 40 of 43 inch scherm is 4K al ruim voldoende en Full HD meestal ook al prima. Voordat u nieuwe toestellen en 8K kabel overweegt te kopen is het goed hier rekening mee te houden.

Kwaliteitsverschillen kabels

Bij de aankoop van een 8K kabel is het raadzaam te letten op- de specificaties die opgegeven worden. Van welk materiaal is de geleider gemaakt en wat is de dikte hiervan bijvoorbeeld. Welke HDCP versie wordt ondersteund? Is er een meervoudige afscherming tegen elektromagnetische straling aangebracht? Wordt HDR ondersteund? Allemaal zaken die bepalend zijn voor de kwaliteit en daarmee ook de gebruiksmogelijkheden. Moeten er grote afstanden zonder kwaliteitsverlies overbrugd worden, dan is een hybride 8K kabel een aanrader. Hierbij worden de elektrische datasignalen omgezet in optische signalen, die vervolgens zonder merkbaar verlies en storingsgevoeligheid naar het andere uiteinde getransporteerd worden, waarna er weer een omzetting van licht naar elektrische signalen plaatsvindt. Dit alles zonder de noodzaak van een externe voeding.