"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Infrarood

Infrarood, hoe werkt het?

Infrarood extenders werken met infrarood licht. Maar wat is infrarood nu eigenlijk? Het gaat bij infrarood afstandsbedieningen en infrarood verlengers om niet waarneembare elektromagnetische straling die in het frequentiespectrum zit tussen het rode licht dat we wel waarnemen en de microgolven die we kennen van de magnetron, maar ook van mobiele telefoons bijvoorbeeld. Doordat infraroodgolven niet zomaar zichtbaar zijn, zijn ze erg geschikt voor besturing op afstand oftewel remote control, zoals bij de afstandsbediening. Hiertoe heeft de afstandsbediening een infrarode led aan boord die een infrarood signaal met een bepaalde golflengte, of anders gezegd frequentie, uitstraalt die door de infrarood-ontvanger dan wordt opgevangen. Aangezien de overbrugbare afstand beperkt is tot enkele meters, is een infrarood versterker of infrarood verlenger nodig.

Infrarood verlenger

Deze - in feite - versterker is in de handel onder diverse namen verkrijgbaar. Infrarood verlenger en infrarood extender als meest populaire aanduiding, maar daarnaast ook als IR extender, IR repeater, remote control infrarood verlenger, infrarood verdeler en infrarood blaster. Ongeacht de naam, al deze apparaten doen hetzelfde namelijk ze verlengen de reikwijdte van uw afstandsbediening. Infraroodgolven worden weerkaatst en obstakels kunnen zelfs de communicatie blokkeren. Dit is met een infrarood verlenger echter te omzeilen. Het is daarmee zelfs mogelijk om een apparaat te bedienen dat in een kast staat. Daarnaast is het met een infrarood extender mogelijk om een grotere afstand dan 5 meter te overbruggen. Dus heel handig als u in een andere ruimte bent dan het apparaat, u bent bijvoorbeeld tijdens het koken net even in de keuken om het vlees om te draaien terwijl u het nieuws volgt op de TV in de woonkamer. Op deze manier kunt u het volume even hoger zetten vanuit de keuken om niets te missen van het journaal.

Soorten remotes in ons assortiment

Bij de bekabelde infrarood extender wordt de extender zodanig gepositioneerd dat er zicht is met de afstandsbediening en wordt een IR oog geplaatst voor de IR sensor van elk apparaat. Via een enkele IR extender laten zich meerdere apparaten bedienen, veelal drie maar ook acht zijn mogelijk. De varianten van de bekabelde infrarood verlenger zijn met afstandsbediening via: jackplug, USB, HDMI, coax, ethernet en glasvezel. Bij al deze varianten communiceert de afstandsbediening met een receiver/ontvanger. De infrarood-ogen worden wederom vóór de infraroodsensoren van de apparatuur geplaatst. De zender (bijvoorbeeld een TV) en de ontvanger (bijvoorbeeld een satellietontvanger) worden op de coax/HDMI/USB/jackplug/ethernet aangesloten. Daarnaast is er ook de draadloze infrarood extender. Daarbij wordt een IR receiver gebruikt die communiceert met de opgeplakte IR leds vóór de sensoren van de apparatuur. U hoeft nu de afstandsbediening alleen nog maar te richten op de receiver en niet op elk afzonderlijk apparaat. De meeste infrarood verlengers werken met meerdere kanalen, waartussen gemakkelijk te switchen is mocht er apparatuur zijn die stoort of wanneer uw buren dezelfde set afgestemd op hetzelfde IR-kanaal gebruiken. U selecteert dan eenvoudig een ander kanaal.

Diverse soorten infrarood verlengers

Wij hebben diverse soorten infrarood apparatuur in ons assortiment, waaronder infrarood gereedschap (dat we hier niet behandelen), infrarood afstandsbedieningen en infrarood verlengers. De infrarood verlengers die wij in ons aanbod hebben zijn vrijwel altijd van het bekabelde type. Het frequentiebereik van de meeste modellen ligt tussen de 30 en 60 kHz. Sommigen gebruiken alleen de 38 kHz frequentie en een enkele de frequentieband tussen 37 en 45 kHz. Het bereik varieert van 5 tot maar liefst 35 meter! Voor diverse modellen is geen aparte voeding nodig, stroom wordt aan de apparatuur onttrokken. Voor de krachtiger exemplaren is wel een aparte voeding in de vorm van een adapter of batterij nodig. Het energieverbruik van dit soort apparatuur is doorgaans bijzonder laag. Met de infrarood verlengers zijn tot drie/vier apparaten te bedienen. Niet alleen audio/video apparatuur laat zich met de infrarood extender bedienen, ook onder meer een infrarood thermometer/infrarood temperatuurmeter is op afstand via infrarood te bedienen.