"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Power over ethernet

PoE extender - Digitus
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 209,99
PoE extender - Digitus
Voor 21u besteld, morgen in huis
€ 64,99

Wat is power over ethernet?

Een modern bedraad computernetwerk is aangelegd met twisted pair netwerkkabel. Twisted pair netwerkkabel maakt deel uit van de Ethernet computer netwerk familie. De Ethernet twisted pair netwerkkabel is van oorsprong ontworpen voor het transporteren van data. In een omgeving waar een goede wifidekking nodig is, worden vaak meerdere wifi acces points gebruikt. Deze wifi acces points worden allemaal via een lange netwerkkabel op een router aangesloten. Naast een dataverbinding hebben deze acces points ook voedingsspanning nodig. Normaal wordt deze voedingsspanning door een lichtnetadapter geleverd. Op slecht bereikbare plaatsen, zoals tussen plafonds, is dat een lastige aangelegenheid omdat hier vaak geen stopcontact aanwezig is en er ook met de brandveiligheid rekening gehouden moet worden. De logische vraag is dan: is het niet mogelijk om de netwerkkabel naar een acces point ook te gebruiken voor de voedingsspanning van het acces point? Met een aantal extra voorzieningen aan beide zijden van een netwerkkabel is dat mogelijk. Het systeem om naast data ook voedingsspanning via een netwerkkabel te transporteren wordt Power over Ethernet (PoE) genoemd.

Hoe werkt power over ethernet?

Om van power over ethernet gebruik te kunnen maken, zijn een aantal voorzieningen nodig. Aan de ene kant van de netwerkkabel moet de voedingsspanning op de netwerkkabel worden gezet. Dit wordt gedaan met een power over ethernet injector. Een PoE injector heeft drie aansluitingen. Op de aansluiting voor de voedingsspanning kan een adapter aangesloten worden. Verder is er de netwerkaansluiting voor de data, deze kan op een switch, router of internetmodem worden aangesloten. De PoE netwerkkabel aansluiting is de aansluiting voor de kabel naar het netwerkapparaat dat u wilt voorzien van PoE voeding. Aan de andere kant van de kabel wordt een PoE splitter gebruikt om het datasignaal en de voedingsspanning van elkaar te scheiden. De power over ethernet kabel wordt op de PoE aansluiting aangesloten. De andere aansluitingen zijn een uitgaande netwerkaansluiting en een uitgaande voedingsaansluiting. Voor gebruik in grote netwerken is apparatuur te koop die een ingebouwde PoE splitter heeft. Bij deze apparatuur kan de PoE kabel rechtstreeks in de netwerkpoort gestoken worden. Voor grote netwerken waar meerdere PoE apparaten aangesloten moeten worden, zijn PoE injectors te koop met meerdere poorten. Hierbij doet de injector ook meteen dienst als switch of router.

PoE normeringen

Het systeem van power over ethernet is genormeerd. Het vermogen dat een injector moet kunnen leveren is groter dan het vermogen dat bij een splitter beschikbaar is. Het verschil tussen deze twee is het vermogen dat in de ohmse weerstand van de netwerkkabel verloren gaat.

Norm Naam P max in P max uit I max
802.3af PoE 15,4W 12,95W 350 mA
802.3at poE+ 30W 25,5W 600 mA
802.3bt type 3 4PPoE 60W 51W 600 mA per paar
802.3bt type 4 Type 4 100W 71W 960 mA per paar

Bij het gebruik van een losse PoE injector en splitter is het mogelijk dat u zelf kiest welke spanning u gebruikt. Het is natuurlijk handig om de adapter te nemen die bij het apparaat hoort dat u wilt gebruiken. Met power over ethernet verplaatst u dus eenvoudig de voedingsadapter van een apparaat naar de router of het internetmodem, waar deze eenvoudig in een stopcontact gestoken kan worden. Kies bij gebruik van een lange netwerkkabel een kabel met zo dikke mogelijke geleider zodat het spanningsverlies zo laag mogelijk blijft. Een dikke geleider wordt aangeven met een laag AWG-getal.

Overige eigenschappen

Voor apparatuur met ingebouwde PoE faciliteit bestaat er een signaleringsprotocol. Dit protocol wordt gebruikt voor detectie van de verbruiker en om door te geven hoeveel vermogen een verbruiker nodig heeft, zodat de bron de te leveren spanning en het maximaal te leveren vermogen kan aanpassen. Power over ethernet switches detecteren automatisch of er een apparaat aangesloten wordt met ingebouwde PoE faciliteit. Is dit geval, dan onderhandelen de apparaten over een geschikte power profiel en zal het aangesloten apparaat volledig inschakelen. Power over ethernet is zonder probleem te gebruiken in 100Mb/s en Gigabit netwerken. Power Over Ethernet is te gebruiken met elke categorie netwerkkabels. Op deze pagina vindt u een selectie van Cat6 kabels in verschillende lengtes die zonder meer geschikt zijn voor gebruik bij power over ethernet toepassingen. Het is natuurlijk ook mogelijk om netwerkkabel op rol of per meter te kiezen en deze zelf van connectors te voorzien. Wij raden bij het gebruik van power over ethernet aan om hiervoor netwerkkabels te gebruiken met voldoende aderdikte van koper (Cu). Door de hoge gelijkstroomweerstand raden we het af om Copper Clad Aluminium (CCU) kabel te gebruiken.