Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Inbouwspot

Welke inbouwspots heeft u nodig?

Bij verlichting wordt steeds vaker gekozen voor inbouwspots. De laatste jaren worden daarvoor vrijwel steeds led spots gebruikt, zoals ook bij alle andere verlichting het geval is. Reden hiervoor is niet alleen het stijlvolle en sfeervolle licht dat een inbouwspot geeft. Ook de geringe afmetingen van dit type armatuur draagt bij aan de populariteit, net zoals de veelal bescheiden kosten. Toch zijn er wel wat addertjes onder het gras. Zo moet u bijvoorbeeld rekening houden met de stralingshoek, anders installeert u wellicht net te weinig spots om voldoende licht te creëren. Ook kunt u niet overal zonder meer spots inbouwen, zoals bijvoorbeeld in beton of in vochtige ruimtes. Opkomende trend is de inbouwspot voor buitenverlichting. Wanneer u een afdak of veranda verlicht met enkele inbouwspots, geeft dit een hele nieuwe beleving aan uw verblijf buiten. We gaan hierna dieper in op alle opties van inbouwspots.

Inbouwspots geschikt voor alle ruimtes?

In vochtige ruimtes kan niet elk type verlichting worden gebruikt. In badkamers en stoomruimtes worden vaak 12 volt inbouwspots gebruikt, omdat dit extra veilig is. Daarnaast hebben ze ook meer branduren dan een 230V inbouwspot. Om een badkamer inbouwspot te kunnen aansluiten op het 230V elektriciteitsnet heeft u een 12V transformator (verlichtingstransformator) nodig. In overige ruimtes binnen in huis kunt u gewoon een 230V variant gebruiken. Als u uw spots vervangt, moet u rekening houden met de inbouwdiameter en de ruimte waarin u de inbouwspots plaatst. Inbouwspots voor de badkamer moeten beschikken over een IPx4 bescherming zodat ze spatwaterdicht zijn. Ook dimschakelaars, draadloze schakelaars en afstandsbedieningen worden steeds meer gebruikt, onder meer om vanaf afstand verschillende kleuren in te stellen of om het licht te dimmen of feller te laten schijnen. Overigens is het vaker zo dat voor 12V spots minder inbouwruimte nodig is, onder meer door de trafo’s. Als u vragen hierover heeft, bel ons gerust voordat u bestelt.

Let op de stralingshoek

Bij het kiezen van inbouwspots wordt vaak de lichthoek van de lamp vergeten. Een gewone lamp straalt veel breder dan de meeste led inbouwspots en kunnen dus meer ruimte verlichten. Let dus goed op de stralingshoek, die u vindt op de verpakking of online bij de fabrikant. Deze wordt gemeten vanaf de lichtbron (niet vanaf het armatuur) en weergegeven in graden. Hoe meer graden, hoe breder de inbouwspot zal schijnen en hoe meer het licht verdeeld wordt. Hoe kleiner de hoek, hoe gerichter het licht. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp, die een gerichte bundel licht levert. Er zit wel een addertjes onder het gras, omdat breed niet altijd ook helder betekent. Uiteindelijk zal er altijd een afweging moeten worden gemaakt tussen aantal inbouwspots, lichthoek en lumen. De lichthoek wordt ook wel stralingshoek, openingshoek of lichtbundel genoemd. Hierna gaan we nog in op strooilicht dat buiten de stralingshoek valt.

Stroolicht bij halogeen- en spaarverlichting

Hiervoor bespraken we accentverlichting aan de hand van de lichthoek. Strooilicht is het verschijnsel dat er ook buiten de stralingshoek lichtval is. Dit licht is veel diffuser dan het licht dat binnen de stralingshoek blijft, het wordt ook wel eens lichtvervuiling genoemd maar dat is wat vreemd omdat juist dit licht bijdraagt aan sfeer doordat de overgang van donker naar licht veel gematigde verloopt. De soort verlichting speelt hierbij een grote rol. Lichtbundels die door led worden veroorzaakt, zijn vrijwel steeds strak en gericht. Bij halogeen daarentegen is er wel veel strooilicht, bij TL en dus ook spaarlampen is de hoeveelheid diffuus licht eveneens vrij groot. Schaduwen zijn bij dit soort licht veel minder uitgelijnd. Al naar gelang het gewenste effect, kun je dus stellen dat led weliswaar meer strakke bundels oplevert, maar dat er om de hele ruimte te verlichten er meer led inbouwspots moeten worden gebruikt.

LED of halogeen spots inbouwen?

Tegenwoordig wordt steeds vaker LED verlichting gebruikt. LED inbouwspots worden minder warm dan een halogeen inbouwspot. Ze zijn niet alleen energiezuiniger, ze hebben ook een langere levensduur (tot wel 10 keer). Daarbij zijn ze veiliger, omdat er geen warmte gedistribueerd wordt. Ook zijn de LED varianten milieuvriendelijker, aangezien er geen chemicaliën in verwerkt zijn. Wij bieden zowel vloerspots als plafondspots met LED verlichting aan. Het grote voordeel van LED verlichting in vloerspots is dat deze schokbestendiger zijn dan halogeen inbouwspots. Daardoor kunt u er overheen lopen of rijden met zware voertuigen. Veelal worden spots samen met LED strips gemonteerd. Toch wordt ook regelmatig nog voor halogeen inbouwspots gekozen. Het inbouwen van verlichting en dus ook van inbouwspots is aan veel voorschriften gebonden. Hierna hebben we een beknopt stappenplan opgesteld rond inbouwspots.

Sets, materialen en kleuren

Heeft u de ruimtes en ook de gewenste lichteffecten (strakke lichtbundels of meer diffuus licht) in die ruimte bepaalt, dan kunt u een gerichte keuze gaan maken uit ons assortiment inbouwspots. Om u de keuze te vergemakkelijken hebben wij een groot aantal groepen al voor u verzameld. Zo kunt u kiezen uit diverse inbouwdiameters en types verlichting. Daarnaast hebben we ook de materialen en bijbehorende kleurstellingen verzameld, bijvoorbeeld messing, mat chroom en dergelijke. Ook de toepassing kunt u direct kiezen, bijvoorbeeld in het geval van vloerspots of plafondspots. Ten slotte is het gebruik van diverse types gekleurde verlichting bij spots in opkomst. Gekleurd licht heeft immers invloed op u wanneer u zich in deze ruimte bevindt. Groene verlichting staat bijvoorbeeld voor rust en balans en blauw voor verkoeling en ontspanning. In ruimtes die een specifiek doel dienen zoals badkamer of studiekamer kan dit erg handig zijn. Er is ook nog een verschil tussen warm wit en koud wit. Voor dit laatste wordt vaak gekozen op een werkplek. U kunt een keuze maken in ons assortiment verlichting zodat u alles in een koop online kunt bestellen. Let er ten slotte op of eventuele dimmers die u bestelt, ook wel geschikt zijn voor het gewenste lichteffect én of ze technisch aansluiten op de rest van de elektronica.

Montage van inbouwspots

U begint als u alle bestelde artikelen in huis hebt met het verzamelen van alle benodigde gereedschap. Omdat u ronden gaten moet boren, is een elektrische boor met zaagvoorziening handig. Check nu alle diameters van de inbouwspots bijvoorbeeld op de verpakking en zaag de openingen uit eventueel met uw elektrische boor. Teken eerst de exacte openingen uit voordat u materiaal gaat weghalen in plaatmateriaal. Het kan zijn dat u iets groter moet zagen dan wel dat u moet bijschaven. Hierna schakelt u de stroomvoorziening uit zodat u de spots kunt plaatsen en aansluiten. Heeft u spots met klemveertjes, is het zo gepiept. Gebruikt u bijvoorbeeld een MR16 spot, dan moet u ook nog een trafo plaatsen. Nu kunt u de kabels aansluiten, de spots in de fitting plaatsen en alles controleren op stevigheid. Nu kunt u de stroom weer aanzetten. Heeft u dimmers ingebouwd, controleer of deze zoemen.