Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor bedrijven

Meetlint

Wat kunt u meten met een meetlint?

Om (kleinere) afstanden te meten wordt standaard meestal een meetlat gebruikt. Om grotere afstanden te kunnen meten, is zo’n lat echter te beperkt en wordt meestal een meetlint ingezet. Het is zeer buigzaam, u kunt er dan ook vrij nauwkeurig de omtrek van objecten met een convexe vorm mee meten. Ook is het lint makkelijk mee te nemen en neemt het weinig ruimte in beslag, zodat u er vrijwel overal de meest uiteenlopende lengtes mee kunt meten. Een metrisch lint is daartoe vrijwel steeds onderverdeeld in centimeters en millimeters. Het lint is in principe geschikt voor het meten van zowel buitenwerkse als binnenwerkse maten. Het begrip buitenwerkse maat houdt de afstand in van de ene buitenzijde van een voorwerp tot de andere buitenzijde. Deze maat is inclusief de dikte van de rand of wand van het voorwerp. De binnenwerkse maat is de afstand zonder de dikte van de rand of wand.

Lengte en breedte, materialen

Meetlinten zijn er in diverse uitvoeringen voor wat betreft afmetingen en materiaalkeuze. Beide zaken zijn ook van elkaar afhankelijk, sommige materialen kunnen niet in elke afmeting bij een meetlint worden gebruikt. Een meetlint kan gemaakt zijn van metaal, kunststof, textiel of papier. U ziet tegenwoordig ook vaak exemplaren van glasvezel. Dit zijn zeer robuuste linten, die toch zeer betaalbaar zijn. Omdat dit soort gereedschap letterlijk in weer en wind gebruikt wordt, is het belangrijk dat niet alleen het lint van een goede kwaliteit is, maar ook de behuizing. Soms is het gereedschap in zijn geheel dan ook roestvast of in ieder geval tegen roest beschermd. Bij een betere kwaliteit is het lint meestal voorzien van een slijtvaste coating. Allekabels heeft metrische linten met een breedte vanaf 12,5mm tot royale 25mm breedte. De lengte van het metrisch lint varieert van 3 meter tot 100 meter.

Behuizing van een meetlint

De lengte van een meetlint vormde in eerste instantie een uitdaging bij het opbergen, maar dat is tegenwoordig geen punt meer. De linten worden in een haspel opgerold bewaard. Misschien nog meer dan het lint zelf is de behuizing van zo’n lint van belang. Elke klusser kent immers wel de situatie waarin een lint niet goed oprolt en klem komt te zitten. Vaak wordt het lint bij het naar buiten trekken dan beschadigd en kan hij helemaal niet meer worden opgerold. Zo’n afgerold lint dat niet meer in de behuizing rolt, is in feite onbruikbaar. Een andere situatie is dat het lint veel te snel naar binnen schiet en u bijvoorbeeld uw hand bezeert. Hiervoor zijn meerdere oplossingen bedacht. Allekabels heeft metrische linten met diverse behuizingen in haar assortiment. Zo kunt u kiezen tussen een meetlint met plastic behuizing. Deze zijn voor de meeste klussen voldoende stevig. U kunt bij ons ook kiezen voor een meetlint met stalen behuizing. Vaak is zo’n metalen behuizing nog voorzien van een bekleding, bijvoorbeeld van rubber. Hierdoor wordt een betere grip op het gereedschap gegarandeerd. Ook zijn er meetlinten met ABS behuizing in ons assortiment.

Bevestiging en vergrendeling

Een meetlint is in het dagelijks gebruik redelijk recht toe recht aan, er komen geen toeters en bellen aan te pas en meestal ook geen elektronica. U maakt een keuze dan ook vaak op basis van gebruikte materialen en meestal gewoon op de benodigde lengte. Het lint is makkelijk oprolbaar, ook wanneer het niet in een behuizing zit. De meeste linten tegenwoordig komen echter wel met handige en vooral ook stevige behuizingen. Ze worden dan vaak rolmaat genoemd, maar een meetlint en rolmaat zijn in feite hetzelfde. In tegenstelling tot een meetlint zonder behuizing heeft een rolmaat met behuizingen soms enkele handige extra kenmerken aan boord. Zo kunt u de meeste modellen middels een stevige riemclip aan bijvoorbeeld een kledingstuk of tas bevestigen. Ook zijn er exemplaren met polsbandjes. Die bieden soms net die handige bevestigingsmogelijkheid wanneer u veel moet lopen. Vaak is er ook sprake van een vergrendeling, die voorkomt dat het lint zomaar uitrolt. Allemaal hebben ze een zogenoemde eindlip, die soms verstevigd wordt met klinknagels of andere onderdelen. Een andere mogelijkheid is dat er een magneet op de plek van de eindlip zit.