Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor bedrijven

Afstandsbediening

Universele afstandsbediening of toch merkafhankelijk?

Met een enkele universele afstandsbediening kunt u eenvoudig zeer veel verschillende apparaten bedienen. Dat is mogelijk omdat de draadloze techniek achter veel van deze toestellen zoals radio en tv in principe niet zo veel verschilt. Ze werken vrijwel allemaal met infrarood (IR) licht. Wel is het protocol rond de toewijzing van apparaatfuncties bij elk merk verschillend. Niet elke universele afstandsbediening is geschikt voor alle apparaten. Let daarom goed op, welke apparaten u in uw huis met één zapper wilt kunnen bedienen. Om u de keuze te vergemakkelijken, hebben wij sommige universele afstandsbedieningen onder meer ingedeeld naar merknamen. Zo zijn deze universele afstandsbedieningen zeer geschikt voor vervanging van originele remote controls van het merk Panasonic. Een universeel model dient ook vaak als een vervanging voor uw eigen TV afstandsbediening van elk ander merk.

Opties en instellingen universele afstandsbediening

U kunt kiezen uit modellen universele afstandsbediening die 1 apparaat kunnen bedienen, bijvoorbeeld ter vervanging van een defecte originele zapper. Ook kunt u een type universele afstandsbediening kiezen dat meerdere apparaten kan bedienen. Bij Allekabels heeft u de keuze uit voorgeprogrammeerde apparaten, maar er zijn ook modellen die u zelf kunt instellen. Meestal wordt een bediening ingesteld door een cijfercode in te voeren, per merk zijn er vaak meerdere codes. Door codes uit te proberen, kun je vaststellen welke code de beste is. Nadeel hiervan is dat het altijd uitproberen is welke functie de knoppen hebben. Soms kan het oorspronkelijk apparaat in de universele bediening gekopieerd worden. Ook worden diverse universele afstandsbedieningen geleverd met een database aan beschikbare codes. Heeft u vragen over de verschillende modellen, of loopt u vast bij het programmeren van uw model? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij kunnen u nuttige tips geven bij het programmeren van uw remote control.

Infrarood en verlenging

De meeste universele afstandsbedieningen werken met infrarood licht. Uitzonderingen vormen zappers voor de deurbel, verlichting, de garagedeur en op afstand bestuurbaar speelgoed, die met een radiografisch signaal werken (handzender). Deze techniek heeft enkele voordelen, maar is ook ietsje duurder om te produceren. Radiografische universele afstandsbedieningen hebben als voordeel dat ze een groter bereik hebben dan infrarode modellen. Een universele afstandsbediening op basis van radiogolven heeft ook geen directe zichtlijn nodig. Infrarood universele afstandsbedieningen zijn echter in de meerderheid. Zo krijgt u tegenwoordig ook apps die gebruikmaken van de infrarood diodes van uw mobieltje. Wist u dat wij ook infrarood verlengers hebben? Zo kunt u uw eigen universele afstandsbediening versterken of het infraroodsignaal verlengen, mocht dat nodig zijn in bijvoorbeeld een grotere ruimte.

Airco en andere bijzondere toepassingen

Als u regelmatig met een airco te maken heeft, kent u het verschijnsel wel. U heeft het opeens koud of u merkt plots dat de airco niet aan staat omdat u het warm krijgt. Vaak is de remote controle van de airco echter blijven liggen in een andere ruimte. Of, erger nog, u bent hem plotseling kwijt. Dan is het voordeel van een universele afstandsbediening voor de airco meteen duidelijk. Allekabels heeft speciale universele afstandsbedieningen hiervoor in huis. Ze zijn geschikt voor meer dan 1000 verschillende merken airco. Ze zijn vrijwel steeds uitgerust met een lcd display, waarmee u behalve de temperatuur ook de timer kunt instellen. Verder kennen settopboxen en satellietschotels ook weer afzonderlijke bedieningen op afstand. Deze zijn vaak prima te vervangen door een universele afstandsbediening. Inmiddels is de techniek zover voortgeschreden, dat de meeste universele afstandsbedieningen behalve met meer voor de hand liggende apparaten zoals de tv ook overweg kunnen met deze settopboxen en satellietschotels.

Hoe werkt infrarood?

Een IR remote controle werkt op basis van onzichtbare lichtpulsen die worden verzonden en ontvangen. De meeste universele afstandsbedieningen gebruiken een infrarood leddiode om een lichtstraal uit te zenden naar de te bedienen elektronische apparaten. Een 940 nm golflengte led is zo’n beetje de standaard hiervoor. Dit infrarood licht is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar wordt wel opgepikt door de sensoren van het ontvangende apparaat. Videocamera’s kunnen dit weergeven als zichtbaar paars licht. Voor multifunctionele universele afstandsbedieningen zijn geavanceerde procedures nodig, waarbij bijvoorbeeld de draaggolf signalen met verschillende frequenties worden gemoduleerd. Het ontvangende apparaat demoduleert vervolgens het ontvangen signaal. Moderne IR universele afstandsbedieningen gebruiken vrijwel altijd een zogenoemde pulsbreedte gemoduleerde code, die vervolgens nog gecodeerd en gedecodeerd wordt door een kleine digitale computer. Elk commando van een universele afstandsbediening is dus in feite een korte reeks onzichtbare lichtpulsen. Verschillende fabrikanten van infrarode universele afstandsbedieningen maken gebruik van verschillende protocollen om de infrarood signalen door te geven. Het RC-5 protocol dat door Philips is ontwikkeld gebruikt bijvoorbeeld in totaal 14 bits voor elke functie. Er zijn echter nog de nodige andere protocollen, zoals het NEC TC101 protocol.

Remote control

De remote functie van huishoudelijke apparaten bestaat nog niet zo heel lang. Aan het eind van de negentiende eeuw waren er al wat experimenten waren met draadloze besturing (onder meer door Tesla), maar die waren niet voor consumentendoeleinden. Pas in de jaren 50 van de twintigste eeuw begonnen mensen zich eraan te storen dat ze regelmatig een stukje moesten lopen om hun tv te bedienen. Rond die tijd begon in Amerika de opmars van veel tv stations, in Nederland had je tot ver in de jaren 60 slechts de beschikking over een handvol tv kanalen. Hoe dan ook, in Amerika waren ze al wat verder en daar zijn dan ook de eerste commerciële remote controls ontstaan. De Zenith Flashmatic werkte met licht via een foto-elektrische cel en de Zenith Space Command met geluidssignalen, ze werd respectievelijk door de techneuten Polley en Adler ontwikkeld voor televisiefabrikant Zenith. De eerste programmeerbare, universele afstandsbediening werd pas in 1987 gelanceerd door een van de oprichters van Apple, Steve Wozniak.

Bluetooth en voice control

Er zijn nog meer remote verbindingen mogelijk dan degene die bij de meeste universele afstandsbedieningen wordt gebruikt. Voor de volledigheid vermelden we ze hier kort. De verbinding bij een draadloze muis en toetsenbord bijvoorbeeld gebeurt steeds vaker via bluetooth radiogolven. De techniek achter Bluetooth heeft enkele typische kenmerken. In tegenstelling tot draadloos infrarood is het bereik niet maximaal 5 meter maar circa 15 meter. Draadloos infrarood vereist verder een directe zichtlijn tussen de communicerende apparaten, Bluetooth kent deze beperking niet omdat het radiogolven in plaats van lichtgolven gebruikt. U kunt apparaten dus ook prima in een minder ideale positie plaatsen. Voor wat betreft de overdrachtssnelheid is er niet echt een verschil: de meest voorkomende effectieve snelheid voor beide technologieën is ongeveer 3 Mbps. Verder komt u steeds vaker voice control tegen waarmee u apparaten op afstand bedient. Een bekend voorbeeld zijn de “assistenten” bij diverse besturingssystemen van computers.