"

De gloeilamp, wanneer gebruiken?

Wie een gloeilamp kopen wil, weet meestal wel waar hij precies naar op zoek is. Het zijn vandaag de dag vooral typische toepassingen op het gebied van verlichting waarvoor online of in de winkel geen echt alternatief voorhanden is. Vaak betreft het daarbij ook een vervangingsvraagstuk voor specifieke verlichting. Wilt u bij Allekabels een gloeilamp kopen, maken we u attent op de meest voorkomende details zodat u het juiste product kiest. De zaken waar u hierbij op moet letten, betreffen vooral de soort fitting, lichtsterkte, gewenste kleur en de vraag of de lamp dimbaar is of niet.

Grote of kleine fitting

Allekabels biedt gloeilampen aan in zowel de E14 als E27 uitvoering. Een E14 gloeilamp is een lamp met een kleine fitting en een E27 gloeilamp heeft een grote fitting. Gaat u een lamp vervangen? Bekijk dan dus eerst of u een E14 of E27 gloeilamp nodig heeft. Een andere belangrijke factor is de lichtsterkte. Ons assortiment bevat gloeilampen vanaf 15 t/m 75 watt. Hoe hoger het getal, hoe hoger de lichtsterkte. Een specifieke uitvoering betreft de miniatuurfitting of E5.5 fitting. Deze zeer kleine fitting treffen we vooral aan in speelgoed, zoals bij poppenhuisverlichting en in de modelbouw.

Dimbaar en kleur

Daarnaast kunt u ook een keuze maken voor onze dimbare gloeilampen. Zo kunt u de lichtsterkte aanpassen aan iedere situatie. Ten slotte biedt Allekabels diverse soorten kleuren aan. U kunt kiezen uit helder wit of warm wit, maar ook voor gloeilampen waar kleurfilters in worden gebruikt. Op die wijze kunt u kiezen voor opvallende kleuren als bijvoorbeeld paars, blauw en oranje. Kijk voor alle beschikbare kleuren gloeilampen in de lijst op deze pagina.

Alternatieven voor de gloeilamp

Gloeilampen behoren tot de traditionele verlichting. Ze zijn goedkoop in de aanschaf maar uiteindelijk relatief duur door het hoge verbruik. Hierdoor worden ze meer en meer vervangen door energiezuinige en duurzame spaarlampen of LED lampen. Het energieverbruik van spaarlampen is zo'n 3 tot 4x lager en de levensduur zo'n 6 tot 10x hoger dan bij gloeilampen. De nadelen van spaarlampen zijn echter dat ze chemisch afval bevatten en dat een lamp opgewarmd moet worden, waardoor deze niet direct op volle lichtsterkte is zodra u deze inschakelt. Het beste alternatief is LED lamp. In vergelijking zijn LED lampen 80% energiezuiniger en kunnen zelfs tot 50x langer mee gaan.